Siirry pääsisältöön

Punaviini Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen


Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen, Viinihetki

Illan maistelulautasella oli makuja Italiasta ja Espanjasta; Serrano-kinkkua, salamia ja Ricotta juustoa. Viinikaapista löytyivät pikkupullot punaviiniä; italialainen Nebbiolo ja espanjalainen Tempranillo. 
Aikamme viinivalintaa aprikoituamme päädyimme lopputulokseen, että Nebbiolo -rypäleestä tehty viini olisi liian vahva tapas -tyyppisille maistiaisille, joten avasimme Espanjan Riojan alueelta kotoisin olevan Glorioso Crianzan 2012, joka on 100%:sti Tempranillo-rypäleestä valmistettu.

Punaviini Glorioso Crianza 2012


Tumma Tempranillo on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin ja laadukkain rypäle, jota viljellään lähes koko maassa. Se hallitsee erityisesti Pohjois-Espanjan viinialueen, Riojan sekä Ribera del Dueron viinitarhoja.
Näillä edellä mainituilla laatuviinialueilla valmistetaan Espanjan parhaimmat Tempranillo -punaviinit. Tämä johtuu alueiden viileämmästä ilmastosta, jonka ansiosta rypäleistä tulee vivahteikkaampia ja voimakkaampia.
Glorioso Crianza 2012 on Bodegas Palacio – viinitalon tuote. Viinitalo on perustettu 1894. Glorioso Crianza -viiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Maistelukokemukset 


Viini oli väriltään kirkas, tumman kirsikanpunainen. Viskositeetiltaan se oli notkea ja selkeästi ”kyynelehtivä”. Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Tuoksun aromeista voi erottaa setripuuta ja paahteisuutta.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja keskitäyteläinen. Tanniinit olivat yllättävän kireät viinin ikään (6v) nähden. Myös hapokkuutta oli kohtalaisesti. Maun aromeista erottui selkeästi karpaloa ja puolukkaa sekä mausteita, kuten pippurisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Lievästä karvaudesta huolimatta Glorioso Crianza 2012 oli mutkaton ja selväpiirteinen espanjalainen viini. Kehittyäkseen pehmeämmäksi, se olisi hyötynyt vielä muutaman vuoden pullokypsytyksestä. 
_______________________________________

Pisteet: 13/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: Viinitalo Podegas Palacio

______________________________________

Parhaiten viini pääsi oikeuksiinsa maistelulautasen ilmakuivatun kinkun ja salamin kanssa. Italialainen Ricotta -tuorejuusto oli aivan liian mieto yhdistettäväksi tempranillo -rypäleestä valmistettuun punaviiniin. Juuston maku peittyi lähes täysin. Todennäköisesti naudanliha lisukkeineen sopisi parhaiten tämän viinin makumaailmaan.


Maistelulautasen koostumus:

- ilmakuivattu espanjalainen kinkku
- italialainen salamimakkara
- italiainen Ricotta-tuorejuusto
- tuoretta persikkaa
- vuonankaalia
- manteleita 

- pippuria

___________________________

Lue myös:

15 -vuotias Tinto Fino
______________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Punaviini Aalto 2002 ja savulammassalaattia

Pääsiäisen ajan viinihetki muodostui 2002 vuosikerran espanjalaisesta Aalto –punaviinistä j a peruna – savulammassalaatista .  Viini on kotoisin Ribera del Dueron alueelta Pohjois-Espanjasta ja rypäleenä on 100 % Tinto Fino   (Tempranillo ) . Viinin nimi, Aalto on peräisin viinintekijöiden Mariano Carcian ja Javier Zaccagninin tilan nimestä Bodegas Aalto. Tila nimettiin aikoinaan Alvar Aallon mukaan. Javier Zaccagnini ihaili Aallon uudenlaista arkkitehtuuria ja halusi ilmentää tätä myös viineissään. Toisena nimen perusteena oli se, että aa –alkuisena viini pääsisi maailman kaikilla myyntilistoilla  aina aakkosellisten listojen kärkeen. Väriltään viini oli kirkas, kirsikanpunainen, syvän läpinäkymätön ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli voimakas vivahteina mm. vadelmaa ja teetä. Myös sikarilaatikon aromia oli havaittavissa. Maultaan viini oli täyteläinen, kohtalaisen hapokas sekä yllättävän tanniinen 15- vuotiaaksi viiniksi. Hedelmäisyyttä oli ...

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden h...