Siirry pääsisältöön

Punaviini Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen


Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen, Viinihetki

Illan maistelulautasella oli makuja Italiasta ja Espanjasta; Serrano-kinkkua, salamia ja Ricotta juustoa. Viinikaapista löytyivät pikkupullot punaviiniä; italialainen Nebbiolo ja espanjalainen Tempranillo. 
Aikamme viinivalintaa aprikoituamme päädyimme lopputulokseen, että Nebbiolo -rypäleestä tehty viini olisi liian vahva tapas -tyyppisille maistiaisille, joten avasimme Espanjan Riojan alueelta kotoisin olevan Glorioso Crianzan 2012, joka on 100%:sti Tempranillo-rypäleestä valmistettu.

Punaviini Glorioso Crianza 2012


Tumma Tempranillo on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin ja laadukkain rypäle, jota viljellään lähes koko maassa. Se hallitsee erityisesti Pohjois-Espanjan viinialueen, Riojan sekä Ribera del Dueron viinitarhoja.
Näillä edellä mainituilla laatuviinialueilla valmistetaan Espanjan parhaimmat Tempranillo -punaviinit. Tämä johtuu alueiden viileämmästä ilmastosta, jonka ansiosta rypäleistä tulee vivahteikkaampia ja voimakkaampia.
Glorioso Crianza 2012 on Bodegas Palacio – viinitalon tuote. Viinitalo on perustettu 1894. Glorioso Crianza -viiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Maistelukokemukset 


Viini oli väriltään kirkas, tumman kirsikanpunainen. Viskositeetiltaan se oli notkea ja selkeästi ”kyynelehtivä”. Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Tuoksun aromeista voi erottaa setripuuta ja paahteisuutta.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja keskitäyteläinen. Tanniinit olivat yllättävän kireät viinin ikään (6v) nähden. Myös hapokkuutta oli kohtalaisesti. Maun aromeista erottui selkeästi karpaloa ja puolukkaa sekä mausteita, kuten pippurisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Lievästä karvaudesta huolimatta Glorioso Crianza 2012 oli mutkaton ja selväpiirteinen espanjalainen viini. Kehittyäkseen pehmeämmäksi, se olisi hyötynyt vielä muutaman vuoden pullokypsytyksestä. 
_______________________________________

Pisteet: 13/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: Viinitalo Podegas Palacio

______________________________________

Parhaiten viini pääsi oikeuksiinsa maistelulautasen ilmakuivatun kinkun ja salamin kanssa. Italialainen Ricotta -tuorejuusto oli aivan liian mieto yhdistettäväksi tempranillo -rypäleestä valmistettuun punaviiniin. Juuston maku peittyi lähes täysin. Todennäköisesti naudanliha lisukkeineen sopisi parhaiten tämän viinin makumaailmaan.


Maistelulautasen koostumus:

- ilmakuivattu espanjalainen kinkku
- italialainen salamimakkara
- italiainen Ricotta-tuorejuusto
- tuoretta persikkaa
- vuonankaalia
- manteleita 

- pippuria

___________________________

Lue myös:

15 -vuotias Tinto Fino
______________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää