Siirry pääsisältöön

Punaviini Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen


Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen, Viinihetki

Illan maistelulautasella oli makuja Italiasta ja Espanjasta; Serrano-kinkkua, salamia ja Ricotta juustoa. Viinikaapista löytyivät pikkupullot punaviiniä; italialainen Nebbiolo ja espanjalainen Tempranillo. 
Aikamme viinivalintaa aprikoituamme päädyimme lopputulokseen, että Nebbiolo -rypäleestä tehty viini olisi liian vahva tapas -tyyppisille maistiaisille, joten avasimme Espanjan Riojan alueelta kotoisin olevan Glorioso Crianzan 2012, joka on 100%:sti Tempranillo-rypäleestä valmistettu.

Punaviini Glorioso Crianza 2012


Tumma Tempranillo on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin ja laadukkain rypäle, jota viljellään lähes koko maassa. Se hallitsee erityisesti Pohjois-Espanjan viinialueen, Riojan sekä Ribera del Dueron viinitarhoja.
Näillä edellä mainituilla laatuviinialueilla valmistetaan Espanjan parhaimmat Tempranillo -punaviinit. Tämä johtuu alueiden viileämmästä ilmastosta, jonka ansiosta rypäleistä tulee vivahteikkaampia ja voimakkaampia.
Glorioso Crianza 2012 on Bodegas Palacio – viinitalon tuote. Viinitalo on perustettu 1894. Glorioso Crianza -viiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Maistelukokemukset 


Viini oli väriltään kirkas, tumman kirsikanpunainen. Viskositeetiltaan se oli notkea ja selkeästi ”kyynelehtivä”. Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Tuoksun aromeista voi erottaa setripuuta ja paahteisuutta.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja keskitäyteläinen. Tanniinit olivat yllättävän kireät viinin ikään (6v) nähden. Myös hapokkuutta oli kohtalaisesti. Maun aromeista erottui selkeästi karpaloa ja puolukkaa sekä mausteita, kuten pippurisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Lievästä karvaudesta huolimatta Glorioso Crianza 2012 oli mutkaton ja selväpiirteinen espanjalainen viini. Kehittyäkseen pehmeämmäksi, se olisi hyötynyt vielä muutaman vuoden pullokypsytyksestä. 
_______________________________________

Pisteet: 13/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: Viinitalo Podegas Palacio

______________________________________

Parhaiten viini pääsi oikeuksiinsa maistelulautasen ilmakuivatun kinkun ja salamin kanssa. Italialainen Ricotta -tuorejuusto oli aivan liian mieto yhdistettäväksi tempranillo -rypäleestä valmistettuun punaviiniin. Juuston maku peittyi lähes täysin. Todennäköisesti naudanliha lisukkeineen sopisi parhaiten tämän viinin makumaailmaan.


Maistelulautasen koostumus:

- ilmakuivattu espanjalainen kinkku
- italialainen salamimakkara
- italiainen Ricotta-tuorejuusto
- tuoretta persikkaa
- vuonankaalia
- manteleita 

- pippuria

___________________________

Lue myös:

15 -vuotias Tinto Fino
______________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös