Siirry pääsisältöön

Punaviini Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen


Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen, Viinihetki

Illan maistelulautasella oli makuja Italiasta ja Espanjasta; Serrano-kinkkua, salamia ja Ricotta juustoa. Viinikaapista löytyivät pikkupullot punaviiniä; italialainen Nebbiolo ja espanjalainen Tempranillo. 
Aikamme viinivalintaa aprikoituamme päädyimme lopputulokseen, että Nebbiolo -rypäleestä tehty viini olisi liian vahva tapas -tyyppisille maistiaisille, joten avasimme Espanjan Riojan alueelta kotoisin olevan Glorioso Crianzan 2012, joka on 100%:sti Tempranillo-rypäleestä valmistettu.

Punaviini Glorioso Crianza 2012


Tumma Tempranillo on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin ja laadukkain rypäle, jota viljellään lähes koko maassa. Se hallitsee erityisesti Pohjois-Espanjan viinialueen, Riojan sekä Ribera del Dueron viinitarhoja.
Näillä edellä mainituilla laatuviinialueilla valmistetaan Espanjan parhaimmat Tempranillo -punaviinit. Tämä johtuu alueiden viileämmästä ilmastosta, jonka ansiosta rypäleistä tulee vivahteikkaampia ja voimakkaampia.
Glorioso Crianza 2012 on Bodegas Palacio – viinitalon tuote. Viinitalo on perustettu 1894. Glorioso Crianza -viiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Maistelukokemukset 


Viini oli väriltään kirkas, tumman kirsikanpunainen. Viskositeetiltaan se oli notkea ja selkeästi ”kyynelehtivä”. Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Tuoksun aromeista voi erottaa setripuuta ja paahteisuutta.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja keskitäyteläinen. Tanniinit olivat yllättävän kireät viinin ikään (6v) nähden. Myös hapokkuutta oli kohtalaisesti. Maun aromeista erottui selkeästi karpaloa ja puolukkaa sekä mausteita, kuten pippurisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Lievästä karvaudesta huolimatta Glorioso Crianza 2012 oli mutkaton ja selväpiirteinen espanjalainen viini. Kehittyäkseen pehmeämmäksi, se olisi hyötynyt vielä muutaman vuoden pullokypsytyksestä. 
_______________________________________

Pisteet: 13/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: Viinitalo Podegas Palacio

______________________________________

Parhaiten viini pääsi oikeuksiinsa maistelulautasen ilmakuivatun kinkun ja salamin kanssa. Italialainen Ricotta -tuorejuusto oli aivan liian mieto yhdistettäväksi tempranillo -rypäleestä valmistettuun punaviiniin. Juuston maku peittyi lähes täysin. Todennäköisesti naudanliha lisukkeineen sopisi parhaiten tämän viinin makumaailmaan.


Maistelulautasen koostumus:

- ilmakuivattu espanjalainen kinkku
- italialainen salamimakkara
- italiainen Ricotta-tuorejuusto
- tuoretta persikkaa
- vuonankaalia
- manteleita 

- pippuria

___________________________

Lue myös:

15 -vuotias Tinto Fino
______________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta! Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin. Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja . Vuoden 2019 teemana olivat  harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin. Opas viiniharrastukseen Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin. Ol...