Siirry pääsisältöön

Punaviini Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen


Glorioso Crianza 2012 - mutkaton espanjalainen, Viinihetki

Illan maistelulautasella oli makuja Italiasta ja Espanjasta; Serrano-kinkkua, salamia ja Ricotta juustoa. Viinikaapista löytyivät pikkupullot punaviiniä; italialainen Nebbiolo ja espanjalainen Tempranillo. 
Aikamme viinivalintaa aprikoituamme päädyimme lopputulokseen, että Nebbiolo -rypäleestä tehty viini olisi liian vahva tapas -tyyppisille maistiaisille, joten avasimme Espanjan Riojan alueelta kotoisin olevan Glorioso Crianzan 2012, joka on 100%:sti Tempranillo-rypäleestä valmistettu.

Punaviini Glorioso Crianza 2012


Tumma Tempranillo on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin ja laadukkain rypäle, jota viljellään lähes koko maassa. Se hallitsee erityisesti Pohjois-Espanjan viinialueen, Riojan sekä Ribera del Dueron viinitarhoja.
Näillä edellä mainituilla laatuviinialueilla valmistetaan Espanjan parhaimmat Tempranillo -punaviinit. Tämä johtuu alueiden viileämmästä ilmastosta, jonka ansiosta rypäleistä tulee vivahteikkaampia ja voimakkaampia.
Glorioso Crianza 2012 on Bodegas Palacio – viinitalon tuote. Viinitalo on perustettu 1894. Glorioso Crianza -viiniä on kypsytetty 12 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Maistelukokemukset 


Viini oli väriltään kirkas, tumman kirsikanpunainen. Viskositeetiltaan se oli notkea ja selkeästi ”kyynelehtivä”. Viinin tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Tuoksun aromeista voi erottaa setripuuta ja paahteisuutta.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja keskitäyteläinen. Tanniinit olivat yllättävän kireät viinin ikään (6v) nähden. Myös hapokkuutta oli kohtalaisesti. Maun aromeista erottui selkeästi karpaloa ja puolukkaa sekä mausteita, kuten pippurisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Lievästä karvaudesta huolimatta Glorioso Crianza 2012 oli mutkaton ja selväpiirteinen espanjalainen viini. Kehittyäkseen pehmeämmäksi, se olisi hyötynyt vielä muutaman vuoden pullokypsytyksestä. 
_______________________________________

Pisteet: 13/20p


Hinta - Alko


Lisätietoa: Viinitalo Podegas Palacio

______________________________________

Parhaiten viini pääsi oikeuksiinsa maistelulautasen ilmakuivatun kinkun ja salamin kanssa. Italialainen Ricotta -tuorejuusto oli aivan liian mieto yhdistettäväksi tempranillo -rypäleestä valmistettuun punaviiniin. Juuston maku peittyi lähes täysin. Todennäköisesti naudanliha lisukkeineen sopisi parhaiten tämän viinin makumaailmaan.


Maistelulautasen koostumus:

- ilmakuivattu espanjalainen kinkku
- italialainen salamimakkara
- italiainen Ricotta-tuorejuusto
- tuoretta persikkaa
- vuonankaalia
- manteleita 

- pippuria

___________________________

Lue myös:

15 -vuotias Tinto Fino
______________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin