Illan maistelulautasella oli makuja Italiasta ja Espanjasta; Serrano-kinkkua, salamia ja Ricotta juustoa. Viinikaapista löytyivät pikkupullot
punaviiniä; italialainen Nebbiolo ja espanjalainen Tempranillo.
Aikamme viinivalintaa aprikoituamme päädyimme lopputulokseen,
että Nebbiolo -rypäleestä tehty viini olisi liian vahva tapas -tyyppisille
maistiaisille, joten avasimme Espanjan Riojan alueelta kotoisin olevan Glorioso
Crianzan 2012, joka on 100%:sti Tempranillo-rypäleestä valmistettu.
Punaviini Glorioso Crianza 2012
Tumma Tempranillo on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin ja laadukkain
rypäle, jota viljellään lähes koko maassa. Se hallitsee erityisesti Pohjois-Espanjan
viinialueen, Riojan sekä Ribera del Dueron viinitarhoja.
Näillä edellä mainituilla laatuviinialueilla valmistetaan Espanjan
parhaimmat Tempranillo -punaviinit. Tämä johtuu alueiden viileämmästä ilmastosta,
jonka ansiosta rypäleistä tulee vivahteikkaampia ja voimakkaampia.
Glorioso Crianza 2012 on Bodegas Palacio – viinitalon tuote.
Viinitalo on perustettu 1894. Glorioso Crianza -viiniä on kypsytetty 12 kuukauden
ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.
Maistelukokemukset
Viini oli väriltään kirkas, tumman
kirsikanpunainen. Viskositeetiltaan se oli notkea ja selkeästi ”kyynelehtivä”. Viinin
tuoksu oli voimakas ja marjaisa. Tuoksun aromeista voi erottaa setripuuta ja
paahteisuutta.
Maku oli runsaan hedelmäinen ja keskitäyteläinen. Tanniinit
olivat yllättävän kireät viinin ikään (6v) nähden. Myös hapokkuutta oli kohtalaisesti.
Maun aromeista erottui selkeästi karpaloa ja puolukkaa sekä mausteita, kuten pippurisuutta. Viinin jälkimaku oli pitkä.
Lievästä karvaudesta huolimatta Glorioso Crianza 2012 oli mutkaton
ja selväpiirteinen espanjalainen viini. Kehittyäkseen pehmeämmäksi, se olisi
hyötynyt vielä muutaman vuoden pullokypsytyksestä.
_______________________________________
_______________________________________
Pisteet: 13/20p
Hinta - Alko
Parhaiten viini pääsi oikeuksiinsa maistelulautasen ilmakuivatun kinkun
ja salamin kanssa. Italialainen Ricotta -tuorejuusto oli aivan liian mieto yhdistettäväksi
tempranillo -rypäleestä valmistettuun punaviiniin. Juuston maku peittyi lähes täysin.
Todennäköisesti naudanliha lisukkeineen sopisi parhaiten tämän viinin makumaailmaan.
Maistelulautasen koostumus:
- ilmakuivattu espanjalainen kinkku
- italialainen salamimakkara
- italiainen Ricotta-tuorejuusto
- tuoretta persikkaa
- vuonankaalia
- manteleita
- pippuria
- italialainen salamimakkara
- italiainen Ricotta-tuorejuusto
- tuoretta persikkaa
- vuonankaalia
- manteleita
- pippuria
___________________________
Lue myös:
15 -vuotias Tinto Fino
______________________________________