Siirry pääsisältöön

Kuivaa ja makeaa valkoviiniä kana-juustosalaatille



Viinihetkessä oli pitkästä aikaa tarjolla salaatti-iltapala, tällä kertaa sinihomejuustolla höystettynä. Juomaksi valikoitui kuiva valkoviini Uudesta Seelannista. Arvioinnin jälkeen siirryimme nauttimaan sitä salaatin kanssa.

Teimme kuitenkin havainnon, että 100 % Pinot Gris –rypäleestä valmistettu valkoviini jäi selkeästi Roquefort Société –juuston varjoon. Tästä johtuen rinnalle ja vertailtavaksi valittiin tälle juustolle klassisempi vaihtoehto, makea valkoviini Sauternesista Ranskasta.



Sileni Cellar Selected Pinot Gris 2016


Sileni Estates on viinitalo Uudesta Seelannista, joka noudattaa kaikessa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita. Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2016 tulee Hawke's Bayn alueelta. 

Pinot Gris –rypäleen juuret ovat Saksassa ja Ranskassa. Rypäleen tunnistaa harmaan punertavasta kuoresta, joka värjää viininsein kullankeltaiseksi. Luonteeltaan Pinot Gris -viinit ovat yleensä alkoholipitoisia, vähähappoisia ja mausteisen hedelmäisiä ja runsasaromisia.

Lajike viihtyy myös Uudessa Seelannissa viileässä ilmastossa, jossa se tuottaa hapokkaita ja aromikkaita viinejä. Erityisesti pohjoisen saaren aurinkoisella Hawke’s Bayn alueella Pinot Gris viihtyy hyvin

.

Maistelukokemukset


Lasissa väri oli kirkas, vaalea oljenkeltainen. Tuoksu puhdas, voimakkaan omenainen. Maku oli kuiva ja Pinot Gris –rypäleestä tehdylle viinille poikkeuksellisen hapokas. Makuelämys oli alkuun voimakas ja sitä voisi kuvata jopa sanalla ”sähäkkä".
Lisäksi maussa oli havaittavissa omenaisuuden lisäksi pähkinäisiä aromeja. Viinin alkoholipitoisuus oli tyypilliselle Pinot Gris –viinille normaalia matalampi (11,5%).










Pisteet 14 / 20p, pronssi





Hinta - Alko

Lisätietoa: 




_____________________





Kuivaa ja makeaa kana-juustosalaatille
 Kana-juusto-rucolasalaatin ainesosista Roquefort –juusto vaikutti liian voimakkaalta Pinot Gris:lle. Vertailtavaksi vaihtoehdoksi löytyi viinikaapista makea Castelnau de Suduiraut 2011. Rypälajikkeina tässä viinissä ovat Sémillon 90 % ja Sauvignon Blanc 10 %.

Castelnau de Suduiraut’in makeus ja ryhdikäs hapokkuus soveltui paremmin salaatin makumaailmaan kuin kevyt Pinot Gris, jonka seuraksi salaattiin voisi sopia  esimerkiksi rasvainen kala.




Kuivaa ja makeaa kana-juustosalaatille, Viinihetki










Kana-juusto-rucolasalaatti (4:lle)


  • 150 g rucolanlehtiä
  • 2 sellerinvartta
  • puolikas kurkku viipaleina
  • 2 kevätsipulia tai punasipulia viipaleina
  • 2 rkl tuoretta persiljaa pilkottuna
  • 25 g saksanpähkinöitä
  • 350 g luutonta, paistettua kanaa viipaleina
  • 125 g Roguefort –juustoa
  • kourallinen siemenettömiä tummia viinirypäleitä (ei välttämätön)
  • suolaa, pippuria

Kastike

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 rkl sekalaisia yrttejä

Valmistus

1-      Huuhdo rucolanlehdet ja kuivaa ne talouspaperilla. Laita lehdet isoon salaattikulhoon. Lisääs selleri- ja sipuliviipaleet, kurkku, persilja sekä saksanpähkinät. Sekoita huolellisesti. Siirrä kulhon sisältö isolle tarjoilulautaselle. Asettele kanaviipaleet salaatin päälle ja ripottele päälle juusto. Lisää viinirypäleet. Suolaa ja pippuroi.

2-      Kastike: Pane kastikeainekset kierrekantiseen purkkiin. Kierrä kansi kiinni ja ravista perusteellisesti. Voit laittaa ainekset myös kulhoon ja sekoittaa huolellisesti. Pirskota kastike salaatin päälle ja tarjoile.
___________________________________
Lue myös:

___________________________________



SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää