Viinihetkessä oli pitkästä aikaa tarjolla salaatti-iltapala, tällä kertaa sinihomejuustolla höystettynä. Juomaksi valikoitui kuiva valkoviini Uudesta Seelannista. Arvioinnin jälkeen siirryimme nauttimaan sitä salaatin kanssa.
Teimme kuitenkin havainnon, että 100 % Pinot Gris –rypäleestä valmistettu valkoviini jäi selkeästi Roquefort Société –juuston varjoon. Tästä johtuen rinnalle ja vertailtavaksi valittiin tälle juustolle klassisempi vaihtoehto, makea valkoviini Sauternesista Ranskasta.
Sileni Cellar Selected Pinot Gris 2016
Sileni Estates on viinitalo Uudesta Seelannista, joka noudattaa kaikessa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita. Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2016 tulee Hawke's Bayn alueelta.
Pinot Gris –rypäleen juuret ovat Saksassa ja Ranskassa. Rypäleen tunnistaa harmaan punertavasta kuoresta, joka värjää viininsein kullankeltaiseksi. Luonteeltaan Pinot Gris -viinit ovat yleensä alkoholipitoisia, vähähappoisia ja mausteisen hedelmäisiä ja runsasaromisia.
Lajike viihtyy myös Uudessa Seelannissa viileässä ilmastossa, jossa se tuottaa hapokkaita ja aromikkaita viinejä. Erityisesti pohjoisen saaren aurinkoisella Hawke’s Bayn alueella Pinot Gris viihtyy hyvin
.
Maistelukokemukset
Lasissa väri oli kirkas, vaalea oljenkeltainen. Tuoksu puhdas, voimakkaan omenainen. Maku oli kuiva ja Pinot Gris –rypäleestä tehdylle viinille poikkeuksellisen hapokas. Makuelämys oli alkuun voimakas ja sitä voisi kuvata jopa sanalla ”sähäkkä".
Lisäksi maussa oli havaittavissa omenaisuuden lisäksi pähkinäisiä aromeja. Viinin alkoholipitoisuus oli tyypilliselle Pinot Gris –viinille normaalia matalampi (11,5%).
Kana-juusto-rucolasalaatin ainesosista Roquefort –juusto vaikutti liian voimakkaalta Pinot Gris:lle. Vertailtavaksi vaihtoehdoksi löytyi viinikaapista makea Castelnau de Suduiraut 2011. Rypälajikkeina tässä viinissä ovat Sémillon 90 % ja Sauvignon Blanc 10 %.
Castelnau de Suduiraut’in makeus ja ryhdikäs hapokkuus soveltui paremmin salaatin makumaailmaan kuin kevyt Pinot Gris, jonka seuraksi salaattiin voisi sopia esimerkiksi rasvainen kala.
Kana-juusto-rucolasalaatti (4:lle)
- 150 g rucolanlehtiä
- 2 sellerinvartta
- puolikas kurkku viipaleina
- 2 kevätsipulia tai punasipulia viipaleina
- 2 rkl tuoretta persiljaa pilkottuna
- 25 g saksanpähkinöitä
- 350 g luutonta, paistettua kanaa viipaleina
- 125 g Roguefort –juustoa
- kourallinen siemenettömiä tummia viinirypäleitä (ei välttämätön)
- suolaa, pippuria
Kastike
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl viinietikkaa
- 1 tl dijoninsinappia
- 1 rkl sekalaisia yrttejä
Valmistus
1- Huuhdo rucolanlehdet ja kuivaa ne talouspaperilla. Laita lehdet isoon salaattikulhoon. Lisääs selleri- ja sipuliviipaleet, kurkku, persilja sekä saksanpähkinät. Sekoita huolellisesti. Siirrä kulhon sisältö isolle tarjoilulautaselle. Asettele kanaviipaleet salaatin päälle ja ripottele päälle juusto. Lisää viinirypäleet. Suolaa ja pippuroi.
2- Kastike: Pane kastikeainekset kierrekantiseen purkkiin. Kierrä kansi kiinni ja ravista perusteellisesti. Voit laittaa ainekset myös kulhoon ja sekoittaa huolellisesti. Pirskota kastike salaatin päälle ja tarjoile.
___________________________________
Lue myös:
___________________________________