Siirry pääsisältöön

Kuivaa ja makeaa valkoviiniä kana-juustosalaatille



Viinihetkessä oli pitkästä aikaa tarjolla salaatti-iltapala, tällä kertaa sinihomejuustolla höystettynä. Juomaksi valikoitui kuiva valkoviini Uudesta Seelannista. Arvioinnin jälkeen siirryimme nauttimaan sitä salaatin kanssa.

Teimme kuitenkin havainnon, että 100 % Pinot Gris –rypäleestä valmistettu valkoviini jäi selkeästi Roquefort Société –juuston varjoon. Tästä johtuen rinnalle ja vertailtavaksi valittiin tälle juustolle klassisempi vaihtoehto, makea valkoviini Sauternesista Ranskasta.



Sileni Cellar Selected Pinot Gris 2016


Sileni Estates on viinitalo Uudesta Seelannista, joka noudattaa kaikessa toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteita. Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2016 tulee Hawke's Bayn alueelta. 

Pinot Gris –rypäleen juuret ovat Saksassa ja Ranskassa. Rypäleen tunnistaa harmaan punertavasta kuoresta, joka värjää viininsein kullankeltaiseksi. Luonteeltaan Pinot Gris -viinit ovat yleensä alkoholipitoisia, vähähappoisia ja mausteisen hedelmäisiä ja runsasaromisia.

Lajike viihtyy myös Uudessa Seelannissa viileässä ilmastossa, jossa se tuottaa hapokkaita ja aromikkaita viinejä. Erityisesti pohjoisen saaren aurinkoisella Hawke’s Bayn alueella Pinot Gris viihtyy hyvin

.

Maistelukokemukset


Lasissa väri oli kirkas, vaalea oljenkeltainen. Tuoksu puhdas, voimakkaan omenainen. Maku oli kuiva ja Pinot Gris –rypäleestä tehdylle viinille poikkeuksellisen hapokas. Makuelämys oli alkuun voimakas ja sitä voisi kuvata jopa sanalla ”sähäkkä".
Lisäksi maussa oli havaittavissa omenaisuuden lisäksi pähkinäisiä aromeja. Viinin alkoholipitoisuus oli tyypilliselle Pinot Gris –viinille normaalia matalampi (11,5%).










Pisteet 14 / 20p, pronssi





Hinta - Alko

Lisätietoa: 




_____________________





Kuivaa ja makeaa kana-juustosalaatille
 Kana-juusto-rucolasalaatin ainesosista Roquefort –juusto vaikutti liian voimakkaalta Pinot Gris:lle. Vertailtavaksi vaihtoehdoksi löytyi viinikaapista makea Castelnau de Suduiraut 2011. Rypälajikkeina tässä viinissä ovat Sémillon 90 % ja Sauvignon Blanc 10 %.

Castelnau de Suduiraut’in makeus ja ryhdikäs hapokkuus soveltui paremmin salaatin makumaailmaan kuin kevyt Pinot Gris, jonka seuraksi salaattiin voisi sopia  esimerkiksi rasvainen kala.




Kuivaa ja makeaa kana-juustosalaatille, Viinihetki










Kana-juusto-rucolasalaatti (4:lle)


  • 150 g rucolanlehtiä
  • 2 sellerinvartta
  • puolikas kurkku viipaleina
  • 2 kevätsipulia tai punasipulia viipaleina
  • 2 rkl tuoretta persiljaa pilkottuna
  • 25 g saksanpähkinöitä
  • 350 g luutonta, paistettua kanaa viipaleina
  • 125 g Roguefort –juustoa
  • kourallinen siemenettömiä tummia viinirypäleitä (ei välttämätön)
  • suolaa, pippuria

Kastike

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 rkl sekalaisia yrttejä

Valmistus

1-      Huuhdo rucolanlehdet ja kuivaa ne talouspaperilla. Laita lehdet isoon salaattikulhoon. Lisääs selleri- ja sipuliviipaleet, kurkku, persilja sekä saksanpähkinät. Sekoita huolellisesti. Siirrä kulhon sisältö isolle tarjoilulautaselle. Asettele kanaviipaleet salaatin päälle ja ripottele päälle juusto. Lisää viinirypäleet. Suolaa ja pippuroi.

2-      Kastike: Pane kastikeainekset kierrekantiseen purkkiin. Kierrä kansi kiinni ja ravista perusteellisesti. Voit laittaa ainekset myös kulhoon ja sekoittaa huolellisesti. Pirskota kastike salaatin päälle ja tarjoile.
___________________________________
Lue myös:

___________________________________



SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin