Siirry pääsisältöön

Valkoviini Gisselbrecht Gewürztraminer tradition 2016 ja tuoksuvat juustot

Viinihetken syyskauden avajaisissa vertailimme kahta klassista ranskalaista viini- ja juustoyhdistelmää.

Gisselbrecht Gewürztraminer 2016 ja Munster –juusto
Ranskan ja Saksan rajalla Alsacessa valmistettava voimakkaasti tuoksuva Munster kuuluu Ranskan vanhimpiin 600 –luvulta peräisiin oleviin juustoihin. Munster –juustoon käytetään Vogeesi-vuoriston suojissa laiduntavien lehmien maitoa, jota ei pastoroida.
Juustomassaa ei keitetä eikä puristeta, jolloin varmistetaan lopputuloksen pehmeä, kermainen rakenne. Kypsytyksen tulee kestää vähintään 5 viikkoa. Kypsytyksen aikana juustokiekkoja pestään suolavedellä, jonka ansiosta Munster saa paksun, oranssiin väriin vivahtavan kuoren.
Samalla tavoin, kuin Munsterin tuoksu ja maku jakavat mielipiteitä, myös Gewürztraminer –lajikkeesta valmistetut viinit jakavat mielipiteitä. Gewurztraminer- rypäleen tunnistaa purppuraan vivahtavasta väristä. Rypäleet sisältävät paljon sokeria ja suhteellisen vähän happoja, jonka vuoksi niistä valmistetaan usein makeita tai makeahkoja viinejä. Rypälettä viljellään eniten Koillis-Ranskassa sijaitsevalla Alsacen alueella.

Maistelukokemukset


Gisselbrecht Gewürztraminer tradition 2016 oli lasissa väriltään kirkas keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kevyen kukkainen, josta oli erotetettavissa ruusun ja hajuveden vivahteita. Puolimakea ja tasapainoinen maku oli keskitäyteläinen, mutta hapokkuus melko alhainen. Maku viipyi pitkään suussa ja siitä löytyi trooppista hedelmäisyyttä.
Munster –juusto ja viini sopivat hyvin yhteen. Kevyehkö, puolimakea Gewurztraminer tuki oivallisesti Munsterin täyteläistä ja runsasta makua.

Pisteet 13 / 20 p

Hinta - Alko

Lisätietoa:
Willy Gisselbrecht

________________________________

Heidsieck Monopole Blue Top Champagne Brut ja Brie –juusto

Ruttuisen kuoren alle kätkeytyvä Brie kuuluu ranskalaisten juustojen kuninkuusluokkaan. Brie –juustoa on valmistetettu Ranskassa Pariisin lähellä sijaitsevassa Meaux’n kaupungissa jo 700-luvulta lähtien. Se valmistetaan paikallisesta lehmänmaidosta, jota ei pastoroida. Kostea kellarikypsytys kestää vähintään neljä viikkoa.
Koska Gisselbrecht Gewurztraminerin oli hiukan liian voimakas Brielle, kokeilimme suosittua samppanjan ja brie-juuston yhdistelmää. Heidsieck Monopole Blue Top Brut -samppanjan voimakas hapokkuus ja kuiva maku tukivat paremmin Brien herkkusienimäistä ja hennon pähkinäistä aromia, joten makuelämys oli hieno.
________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös