Siirry pääsisältöön

Valkoviini Gisselbrecht Gewürztraminer tradition 2016 ja tuoksuvat juustot

Viinihetken syyskauden avajaisissa vertailimme kahta klassista ranskalaista viini- ja juustoyhdistelmää.

Gisselbrecht Gewürztraminer 2016 ja Munster –juusto




Ranskan ja Saksan rajalla Alsacessa valmistettava voimakkaasti tuoksuva Munster kuuluu Ranskan vanhimpiin 600 –luvulta peräisiin oleviin juustoihin. Munster –juustoon käytetään Vogeesi-vuoriston suojissa laiduntavien lehmien maitoa, jota ei pastoroida.
Juustomassaa ei keitetä eikä puristeta, jolloin varmistetaan lopputuloksen pehmeä, kermainen rakenne. Kypsytyksen tulee kestää vähintään 5 viikkoa. Kypsytyksen aikana juustokiekkoja pestään suolavedellä, jonka ansiosta Munster saa paksun, oranssiin väriin vivahtavan kuoren.
Samalla tavoin, kuin Munsterin tuoksu ja maku jakavat mielipiteitä, myös Gewürztraminer –lajikkeesta valmistetut viinit jakavat mielipiteitä. Gewurztraminer- rypäleen tunnistaa purppuraan vivahtavasta väristä. Rypäleet sisältävät paljon sokeria ja suhteellisen vähän happoja, jonka vuoksi niistä valmistetaan usein makeita tai makeahkoja viinejä. Rypälettä viljellään eniten Koillis-Ranskassa sijaitsevalla Alsacen alueella.

Maistelukokemukset


Gisselbrecht Gewürztraminer tradition 2016 oli lasissa väriltään kirkas keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kevyen kukkainen, josta oli erotetettavissa ruusun ja hajuveden vivahteita. Puolimakea ja tasapainoinen maku oli keskitäyteläinen, mutta hapokkuus melko alhainen. Maku viipyi pitkään suussa ja siitä löytyi trooppista hedelmäisyyttä.
Munster –juusto ja viini sopivat hyvin yhteen. Kevyehkö, puolimakea Gewurztraminer tuki oivallisesti Munsterin täyteläistä ja runsasta makua.

Pisteet 13 / 20 p

Hinta - Alko

Lisätietoa:
Willy Gisselbrecht

________________________________

Heidsieck Monopole Blue Top Champagne Brut ja Brie –juusto





Ruttuisen kuoren alle kätkeytyvä Brie kuuluu ranskalaisten juustojen kuninkuusluokkaan. Brie –juustoa on valmistetettu Ranskassa Pariisin lähellä sijaitsevassa Meaux’n kaupungissa jo 700-luvulta lähtien. Se valmistetaan paikallisesta lehmänmaidosta, jota ei pastoroida. Kostea kellarikypsytys kestää vähintään neljä viikkoa.
Koska Gisselbrecht Gewurztraminerin oli hiukan liian voimakas Brielle, kokeilimme suosittua samppanjan ja brie-juuston yhdistelmää. Heidsieck Monopole Blue Top Brut -samppanjan voimakas hapokkuus ja kuiva maku tukivat paremmin Brien herkkusienimäistä ja hennon pähkinäistä aromia, joten makuelämys oli hieno.
________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää