Viinihetken syyskauden avajaisissa vertailimme kahta
klassista ranskalaista viini- ja juustoyhdistelmää.
Hinta - Alko
Lisätietoa:
Gisselbrecht Gewürztraminer 2016 ja Munster –juusto
Ranskan ja Saksan rajalla Alsacessa valmistettava
voimakkaasti tuoksuva Munster kuuluu Ranskan vanhimpiin 600 –luvulta peräisiin
oleviin juustoihin. Munster –juustoon käytetään Vogeesi-vuoriston suojissa
laiduntavien lehmien maitoa, jota ei pastoroida.
Juustomassaa ei keitetä eikä puristeta, jolloin varmistetaan
lopputuloksen pehmeä, kermainen rakenne. Kypsytyksen tulee kestää vähintään 5
viikkoa. Kypsytyksen aikana juustokiekkoja pestään suolavedellä, jonka ansiosta
Munster saa paksun, oranssiin väriin vivahtavan kuoren.
Samalla tavoin, kuin Munsterin tuoksu ja maku jakavat
mielipiteitä, myös Gewürztraminer –lajikkeesta valmistetut viinit jakavat mielipiteitä.
Gewurztraminer- rypäleen tunnistaa purppuraan vivahtavasta väristä. Rypäleet
sisältävät paljon sokeria ja suhteellisen vähän happoja, jonka vuoksi niistä
valmistetaan usein makeita tai makeahkoja viinejä. Rypälettä viljellään eniten
Koillis-Ranskassa sijaitsevalla Alsacen alueella.
Maistelukokemukset
Gisselbrecht Gewürztraminer tradition 2016 oli lasissa
väriltään kirkas keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kevyen kukkainen,
josta oli erotetettavissa ruusun ja hajuveden vivahteita. Puolimakea ja
tasapainoinen maku oli keskitäyteläinen, mutta hapokkuus melko alhainen. Maku
viipyi pitkään suussa ja siitä löytyi trooppista hedelmäisyyttä.
Munster –juusto ja viini sopivat hyvin yhteen. Kevyehkö,
puolimakea Gewurztraminer tuki oivallisesti Munsterin täyteläistä ja runsasta
makua.
Pisteet 13 / 20 p
Hinta - Alko
Lisätietoa:
Willy Gisselbrecht
________________________________
Heidsieck Monopole Blue Top Champagne Brut ja Brie –juusto
Ruttuisen kuoren alle kätkeytyvä Brie kuuluu ranskalaisten
juustojen kuninkuusluokkaan. Brie –juustoa on valmistetettu Ranskassa Pariisin
lähellä sijaitsevassa Meaux’n kaupungissa jo 700-luvulta lähtien. Se
valmistetaan paikallisesta lehmänmaidosta, jota ei pastoroida. Kostea kellarikypsytys
kestää vähintään neljä viikkoa.
Koska Gisselbrecht Gewurztraminerin oli hiukan liian
voimakas Brielle, kokeilimme suosittua samppanjan ja brie-juuston yhdistelmää. Heidsieck
Monopole Blue Top Brut -samppanjan voimakas hapokkuus ja kuiva maku tukivat paremmin
Brien herkkusienimäistä ja hennon pähkinäistä aromia, joten makuelämys oli hieno.
________________________________