Siirry pääsisältöön

Perustietoa viinistä

Mitä viini on?


Viini on tuoreista viinirypäleistä tai rypälemehusta käyttämällä valmistettu mieto alkoholijuoma. Viinityyppejä ovat esimerkiksi punaviini, valkoviini ja roseeviini sekä hiilidioksidia sisältävät kuohuviinit sekä väkevät viinit, kuten esimerkiksi sherry, portviini ja madeira. 

Katso video: Perustietoa viinistä ja viininmaistelusta




Viinin tuotantoalueet

Viinin valmistus on keksitty noin 7000 vuotta sitten Iranin ja Kaukasuksen seuduilla, mistä viljely levisi Eurooppaan jo antiikin aikoina. Maailman suurimpia viinintuottajamaita ovat Ranska, Italia ja Espanja. Myös Yhdysvallat, Argentiina, Chile, Etelä-Afrikka, Australia ja Kiina tuottavat paljon viiniä.

Viini on maataloustuote, jonka tuottamisesta vastaavat viininviljelijät viinitiloilla. Viinitiloilla ja viinitaloilla voi olla satojen vuosien viininviljelyperinteet taitojen siirtyessä sukupolvelta toiselle.


Miten viiniä valmistetaan?

Rypälelajike, jota viinin valmistuksessa käytetään, määrää aromin ja maun peruslaadun. Merkittävimpiä tummia rypälelajikkeita ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Euroopan ulkopuolella nimellä Shiraz) sekä Pinot Noir. Merkittävimpiä vaaleita lajikkeita ovat Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Riesling.

Viljely ja korjuu


Viiniköynnös aloittaa kasvunsa keväällä. Euroopassa se kukkii yleensä toukokuun lopulla, jonka jälkeen rypäleiden kasvu alkaa. Köynnösten oksia karsitaan ja usein myös rypäleterttuja harvennetaan kasvukauden aikana. Sadonkorjuu on alueesta ja lajikkeesta riippuen elo–lokakuussa.

Kukinnan ja sadonkorjuun välillä on noin sata päivää. Säällä on suuri merkitys rypälesadon onnistumiseen niin ennen sadonkorjuuta kuin sen aikanakin. Rypäleiden korjuu tehdään tasaisilla mailla usein koneellisesti, mutta vaikeammassa maastossa käsin.

Korjuun jälkeen rypäleet erotetaan rangoista, murskataan ja laitetaan sammioon käymään. Viinin käymisaika on runsaasta viikosta neljään viikkoon. Käymisen jälkeen siitä poistetaan sakkaa ja viinin annetaan levätä vielä muutaman kuukauden ajan ennen pullotusta. 

Käymisastiat ovat nykyään usein ruostumatonta terästä, mutta huippuviinejä käytetään yhä pienissä tammitynnyreissä. Eri viinityypeillä on lisäksi omat valmistusmenetelmänsä.

Mistä viinin maku syntyy?

Viinirypäleen omia makuaineita kutsutaan viinin primääriaromeiksi, jotka muodostuvat viiniköynnöksen viljelymaaperästä, ilmastosta, sääoloista ja viinitarhan sijainnista. Tätä kokonaisuutta kutsutaan nimellä terroir (ransk.).

Sekundääriarominsa viini saa valmistusvaiheessa, jolloin voidaan vaikuttaa esimerkiksi viinin hedelmäisyyteen, hapokkuuteen, tanniinisuuteen ja tammiaromeihin. Pullotuksen jälkeinen kypsytys tuottaa laatuviineihin lisäksi tertiääriaromeja, joita kuvataan sanalla bouquet (ransk.).

Lue kattava tietopaketti ja katso video viinin aromeista: 

Top 100 Aromas in Wine 

Viinin maku riippuu paljon sen vuosikerrasta. Hyvinä vuosina viinitarhat saavat juuri oikean määrän aurinkoa, lämpöä ja vettä, jotta viinistä tulee laadukasta. Monet viinit saavuttavat parhaan makunsa ja vivahteikkuutensa vasta 5–10 vuoden kuluttua valmistuksesta. 

Katso video: Viinin ikääntyminen ja säilytys





Viinin nauttiminen

Viiniä voidaan nauttia sellaisenaan tai ruoan kanssa. Nauttimiseen soveltuu parhaiten jalallinen, ylöspäin kapeneva viinilasi, jossa viini ei lämpene kädestä ja jossa sen tuoksu tulee parhaiten esiin. Viiniä voidaan haluttaessa myös dekantoida, jolloin viini kaadetaan karahviin, jotta se saa hengittää ja sen pohjasakka erottuu.

Viinin maku muuttuu sen kanssa tarjottavan ruoan mukaan. Ruoan makeus voi esimerkiksi korostaa tai sen happamuus vähentää vaikutelmaa viinin hapokkuudesta. Viiniä voidaan käyttää myös ruoanvalmistuksessa, erityisesti liemissä ja kastikkeissa sekä marinadeissa.

Viininmaistelu

Viininmaistelu on viinin ulkonäön, tuoksun ja maun arviointia. Viininmaistajaisissa nautitaan pieninä annoksina erilaisia tai samantyyppisiä viinejä ja viinejä luonnehditaan sekä vertaillaan toisiinsa. 

Lue tietopaketti ja katso video viinin väristä: 

Wine Color - Complete Visual Guide


Ensin maistellaan kevyet ja kuivat viinit sekä valkoiset viinit ennen punaisia. Voimakkaat ja makeat viinit maistellaan viimeisinä. Makuja ja tuoksuja voidaan luonnehtia vapain sanoin tai erityisin termein. Viinejä voidaan arvioida myös erilaisten pisteytysasteikkojen avulla.

Viinien tuoksu ja maku ovat hyvin yksilöllinen kokemus, joten paras keinoa oppia viineistä on vain ennakkoluulottomasti maistella niitä. Näin myös parhaiten oppii tietämään sen, mistä viineistä pitää ja mistä ei.
______________________________________






SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________