Siirry pääsisältöön

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä.

Aglianico-rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina.

Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico


Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike.

Toisen teorian mukaan Aglianico olisi peräisin Espanjasta. Espanjalaiset hallitsivat keski-Italiaa 1400-1500 -luvuilla, jolloin ilmestyivät myös lajikkeen ensimmäiset kirjallisuusmaininnat.

Myöhään kypsyvä ja kuivuutta kestävä lajike

Aglianico-rypälettä viljellään pääasiassa Campanian ja Basilicatan alueella ja jonkun verran myös Calabriassa, Apuliassa ja Molisessa. Lajiketta on yritetty viljellä myös Australiassa ja Kaliforniassa.

Rypäleen kasvukausi on pitkä, se versoo aikaisin ja viimeiset rypäleet kerätään usein vasta marraskuussa. Pitkä kasvukausi ei kuitenkaan saa olla liian kuuma, josta syystä rypäleen viljelyalueet ovat pääosin vuoristossa. Vulkaaninen maaperä on tämän lajikkeen ominaisin kasvualusta, joka on usein aistittavissa viineistä rikkimäisenä ja hiilimäisenä ominaisuutena.

Aglianico -rypäleestä valmistetut viinit ovat tanniinisuudeltaan voimakkaita, täyteläisiä ja hyvän hedelmäisuuden omaavia. Nuorissa viineissä voi havaita mausteisia, yrttisiä ja marjaisia aromeja. Ikääntyessä viini saa lisää makeiden hedelmien ja kuivattujen kukkien aromeja.

Säilytyskelpoisuutta parantaa reilu hapokkuus. Viinit säilyvät pitkään ja yleensä vaativat varastointia. Ominaisuuksiltaan viinit muistuttavat Piemonten Nebbiolo-rypäleistä tehtyjä Baroloja ja Barbarescoja.

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017


Ei -aktiivisen tulivuoren Monte Vulturen mukaan nimensä saanut viinintuottaja Vigneti del Vulture kuuluu Farnese Vini -yritykseen, joka on yksi Italian nousevia, laatuviineihin keskittyviä viiniyrityksiä. Viinitekijänä toimii Massimo di Bari ja konsultoivana viinitekijänä Albero Antinini.

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 on tehty Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Maaperä on mineraalinen, savinen ja kalkkinen, joka tuo viiniin särmikkyyttä. Rypäleet on poimittu käsin ja viini on kypsynyt tammitynnyreissä 10 kuukautta.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas, sävyltään punavioletti, lähes läpinäkymätön ja viskositeetiltaan korkea (hitaasti lasissa liikehtivä). Tuoksu oli voimakas, nuorelle viinille tyypillisesti marjaisa. Tuoksu ei avautunut lasissa aivan heti, vaan vaati hieman pidempää tutkiskelua, jonka jälkeen aromeissa alkoi erottua mm. mausteita ja paahteisuutta.

Maku oli täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Tanniinit olivat voimakkaat, mutta pehmeät ja hapokkuutta oli reilusti (5,5,g/l). Aromeissa erottui mm. herukkaa, mustikkaa, valkopippuria, tummaa kirsikkaa, kahvia ja kaakaota. Jälkimaku oli pitkä.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja jo hieman kehittynyt. Muutaman vuoden varastointi voisi avata lisää tämän viinin nyt vielä nupullaan olevaa moniulotteisuutta.
________________________________

Pisteet 15/20p

Lisätietoa:

_________________________________

Viini ja ruoka

Tämä viini sopi hyvin uunissa paahdetulle ankalle. Paahteisuus aromina sekä ruoassa että viinissä osoittautui toimivaksi yhdistelmäksi. Viiniä voi suositella myös voimakkaille liharuoille, kuten riistalle ja erilaisille haudutetuille lihapadoilla sekä grilliruoalle.

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

_____________________________

Lue myös:

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä
_______________________________

Haluaisitko lisää tietoa viineistä? Liity Viiniviestin tilaajaksi.
_______________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Joulupäivän menu 2019

Valkoviini Domaine Ostertag Muenchberg Riesling 2011 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Samettinen sosekeitto ja siikatartarleipä Punaviini Chateau Carbonnieux 2005 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Mandariiniankka, mandariinikastike, Viikuna-Vuohenjuustosalaatti ja Kasviskuskus Jälkiruokaviini, makea Fine Rich Madeira 1995 (Portugali) (Pisteet 15 / 20p) Piparijäädyke piparikastikkeella ______________________________________ Lue myös: Joulupäivän menu 2020 Joulupäivän menu 2017 ______________________________________