Siirry pääsisältöön

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä.

Aglianico-rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina.

Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico


Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike.

Toisen teorian mukaan Aglianico olisi peräisin Espanjasta. Espanjalaiset hallitsivat keski-Italiaa 1400-1500 -luvuilla, jolloin ilmestyivät myös lajikkeen ensimmäiset kirjallisuusmaininnat.

Myöhään kypsyvä ja kuivuutta kestävä lajike

Aglianico-rypälettä viljellään pääasiassa Campanian ja Basilicatan alueella ja jonkun verran myös Calabriassa, Apuliassa ja Molisessa. Lajiketta on yritetty viljellä myös Australiassa ja Kaliforniassa.

Rypäleen kasvukausi on pitkä, se versoo aikaisin ja viimeiset rypäleet kerätään usein vasta marraskuussa. Pitkä kasvukausi ei kuitenkaan saa olla liian kuuma, josta syystä rypäleen viljelyalueet ovat pääosin vuoristossa. Vulkaaninen maaperä on tämän lajikkeen ominaisin kasvualusta, joka on usein aistittavissa viineistä rikkimäisenä ja hiilimäisenä ominaisuutena.

Aglianico -rypäleestä valmistetut viinit ovat tanniinisuudeltaan voimakkaita, täyteläisiä ja hyvän hedelmäisuuden omaavia. Nuorissa viineissä voi havaita mausteisia, yrttisiä ja marjaisia aromeja. Ikääntyessä viini saa lisää makeiden hedelmien ja kuivattujen kukkien aromeja.

Säilytyskelpoisuutta parantaa reilu hapokkuus. Viinit säilyvät pitkään ja yleensä vaativat varastointia. Ominaisuuksiltaan viinit muistuttavat Piemonten Nebbiolo-rypäleistä tehtyjä Baroloja ja Barbarescoja.

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017


Ei -aktiivisen tulivuoren Monte Vulturen mukaan nimensä saanut viinintuottaja Vigneti del Vulture kuuluu Farnese Vini -yritykseen, joka on yksi Italian nousevia, laatuviineihin keskittyviä viiniyrityksiä. Viinitekijänä toimii Massimo di Bari ja konsultoivana viinitekijänä Albero Antinini.

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 on tehty Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Maaperä on mineraalinen, savinen ja kalkkinen, joka tuo viiniin särmikkyyttä. Rypäleet on poimittu käsin ja viini on kypsynyt tammitynnyreissä 10 kuukautta.

Maistelukokemukset


Viini oli ulkonäöltään kirkas, sävyltään punavioletti, lähes läpinäkymätön ja viskositeetiltaan korkea (hitaasti lasissa liikehtivä). Tuoksu oli voimakas, nuorelle viinille tyypillisesti marjaisa. Tuoksu ei avautunut lasissa aivan heti, vaan vaati hieman pidempää tutkiskelua, jonka jälkeen aromeissa alkoi erottua mm. mausteita ja paahteisuutta.

Maku oli täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Tanniinit olivat voimakkaat, mutta pehmeät ja hapokkuutta oli reilusti (5,5,g/l). Aromeissa erottui mm. herukkaa, mustikkaa, valkopippuria, tummaa kirsikkaa, kahvia ja kaakaota. Jälkimaku oli pitkä.

Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja jo hieman kehittynyt. Muutaman vuoden varastointi voisi avata lisää tämän viinin nyt vielä nupullaan olevaa moniulotteisuutta.
________________________________

Pisteet 15/20p

Lisätietoa:

_________________________________

Viini ja ruoka

Tämä viini sopi hyvin uunissa paahdetulle ankalle. Paahteisuus aromina sekä ruoassa että viinissä osoittautui toimivaksi yhdistelmäksi. Viiniä voi suositella myös voimakkaille liharuoille, kuten riistalle ja erilaisille haudutetuille lihapadoilla sekä grilliruoalle.

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

_____________________________

Lue myös:

Runsaan tanniinista ja hapokasta punaviiniä Carignan-rypäleestä
_______________________________

Haluaisitko lisää tietoa viineistä? Liity Viiniviestin tilaajaksi.
_______________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan