Siirry pääsisältöön

Valkoviini Chateau Filhot 2007 – samettista makeaa Sauternesista



Makea valkoviini on vielä blogissamme pisteyttämättä, vaikka sitä onkin maisteltu mm. keväällä  2017 (Chateau de Malle 2005).
Pääosin olemme nauttineet makeaa valkoviiniä  jälkiruokaviininä. Nyt halusimme testata sitä suolaisen maistelulautasen kera.

Chateau Filhot 2007


Viini tulee Ranskan Sauternesin alueelta, joka sijaitsee Bordeaux´n eteläosassa Graves´ssa. Alueen liquoreux-viinit ovat erittäin makeita valkoviinejä, joissa makeus on saavutettu luonnollisin menetelmin erikoisen ilmaston vuoksi. 
Yön ja päivän lämpötilan vaihtelun ansiosta alueen läpi virtaavasta Ciron-joesta nouseva kosteus peittää viinitarhat sumulla, josta seuraa rypäleen hyvänlaatuinen jalohome (Botrytis cineran). Jalohome kurtistaa rypäleet ulkonäöltään rumiksi, mutta antaa viinille herkullisen ja tunnistettavan aromin. 
Chateau Filhot 2007 kuuluu vuonna 1855 tehdyn Sauternes-Barsac -luokituksen mukaan toiseen laatuluokkaan (deuxièmes cru). Viinitarhan koko on 62 hehtaaria ja viiniköynnökset ovat 35-vuotiaita. Viinitilan on perustanut Romain de Filhot vuonna 1709. Tila on pysynyt suvun omistuksessa siitä lähtien. Nykyisin sen omistaa kreivi Henri de Vaucelles.
Chateau Filhot 2007 rypälekoostumus on seuraavanlainen: Semillon 60%, Sauvignon 36% ja Muscadelle 4 %.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, kimmeltävä ja liikkui lasissa raskaasti. Väriltään se oli syvän kullankeltainen. Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja hunajainen. 
Viini oli maultaan täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Aromeina nousivat esiin erityisesti trooppiset hedelmät; ananas, mango ja passionhedelmä. Jälkimaku oli erittäin pitkä. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja monivivahteinen.
Tämä elegantti, pehmeän samettinen viini sopii mielestämme niin makealle kuin suolaisellekin tarjottavalle. 

Ranskalainen tunnettu valssi perinteisenä harmonikkaversiona kuvaa mielestämme hyvin viinin luonnetta. Voisi hyvin kuvitella valssin soivan ranskalaisessa bistrossa, jossa baskeripäiset taiteilijat istuvat maistelemassa suosikkiviiniään. :)
_________________________________

Pisteet: 17/20, hopea   


Lisätietoa:

Viinitalo Chateau Filhot 
_________________________________


Maistelulautasella 

tarjolla oleville ankanmaksalle ja savustetulle kinkulle viini sopi erittäin hyvin. Myös makeat maut, kuten viikunahilloke ja kirpeähkö ananaskirsikka saivat viinistä lempeän kumppanin.

Lisää maistelulautasesta...
__________________________

Lue myös:

__________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös