maanantai 26. maaliskuuta 2018

Chateau Filhot 2007 – samettista makeaa Sauternesista


Makea valkoviini on vielä blogissamme pisteyttämättä, vaikka sitä onkin maisteltu mm. keväällä  2017 (Chateau de Malle 2005).
Pääosin olemme nauttineet makeaa valkoviiniä  jälkiruokaviininä. Nyt halusimme testata sitä suolaisen maistelulautasen kera.

Chateau Filhot 2007

Viini tulee Ranskan Sauternesin alueelta, joka sijaitsee Bordeaux´n eteläosassa Graves´ssa. Alueen liquoreux-viinit ovat erittäin makeita valkoviinejä, joissa makeus on saavutettu luonnollisin menetelmin erikoisen ilmaston vuoksi. 
Yön ja päivän lämpötilan vaihtelun ansiosta alueen läpi virtaavasta Ciron-joesta nouseva kosteus peittää viinitarhat sumulla, josta seuraa rypäleen hyvänlaatuinen jalohome (Botrytis cineran). Jalohome kurtistaa rypäleet ulkonäöltään rumiksi, mutta antaa viinille herkullisen ja tunnistettavan aromin. 
Chateau Filhot 2007 kuuluu vuonna 1855 tehdyn Sauternes-Barsac -luokituksen mukaan toiseen laatuluokkaan (deuxièmes cru). Viinitarhan koko on 62 hehtaaria ja viiniköynnökset ovat 35-vuotiaita. Viinitilan on perustanut Romain de Filhot vuonna 1709. Tila on pysynyt suvun omistuksessa siitä lähtien. Nykyisin sen omistaa kreivi Henri de Vaucelles.
Chateau Filhot 2007 rypälekoostumus on seuraavanlainen: Semillon 60%, Sauvignon 36% ja Muscadelle 4 %.

Kokemukset ja havainnot

Ulkonäöltään viini oli kirkas, kimmeltävä ja liikkui lasissa raskaasti. Väriltään se oli syvän kullankeltainen. Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja hunajainen. 
Viini oli maultaan täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Aromeina nousivat esiin erityisesti trooppiset hedelmät; ananas, mango ja passionhedelmä. Jälkimaku oli erittäin pitkä. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja monivivahteinen.
Tämä elegantti, pehmeän samettinen viini sopii mielestämme niin makealle kuin suolaisellekin tarjottavalle. 

Ranskalainen tunnettu valssi perinteisenä harmonikkaversiona kuvaa mielestämme hyvin viinin luonnetta. Voisi hyvin kuvitella valssin soivan ranskalaisessa bistrossa, jossa baskeripäiset taiteilijat istuvat maistelemassa suosikkiviiniään. :)
Kuuntele: Sous le ciel de Paris (Pariisin taivaan alla)
_________________________________

Maistelulautasella 

tarjolla oleville ankanmaksalle ja savustetulle kinkulle viini sopi erittäin hyvin. Myös makeat maut, kuten viikunahilloke ja kirpeähkö ananaskirsikka saivat viinistä lempeän kumppanin.

Lisää maistelulautasesta...

Pisteet: 17/20, hopea   


Lisätietoa:

Viinitalo Chateau Filhot 

Lue myös:


__________________________________