Siirry pääsisältöön

Valkoviini Chateau Filhot 2007 – samettista makeaa Sauternesista



Makea valkoviini on vielä blogissamme pisteyttämättä, vaikka sitä onkin maisteltu mm. keväällä  2017 (Chateau de Malle 2005).
Pääosin olemme nauttineet makeaa valkoviiniä  jälkiruokaviininä. Nyt halusimme testata sitä suolaisen maistelulautasen kera.

Chateau Filhot 2007


Viini tulee Ranskan Sauternesin alueelta, joka sijaitsee Bordeaux´n eteläosassa Graves´ssa. Alueen liquoreux-viinit ovat erittäin makeita valkoviinejä, joissa makeus on saavutettu luonnollisin menetelmin erikoisen ilmaston vuoksi. 
Yön ja päivän lämpötilan vaihtelun ansiosta alueen läpi virtaavasta Ciron-joesta nouseva kosteus peittää viinitarhat sumulla, josta seuraa rypäleen hyvänlaatuinen jalohome (Botrytis cineran). Jalohome kurtistaa rypäleet ulkonäöltään rumiksi, mutta antaa viinille herkullisen ja tunnistettavan aromin. 
Chateau Filhot 2007 kuuluu vuonna 1855 tehdyn Sauternes-Barsac -luokituksen mukaan toiseen laatuluokkaan (deuxièmes cru). Viinitarhan koko on 62 hehtaaria ja viiniköynnökset ovat 35-vuotiaita. Viinitilan on perustanut Romain de Filhot vuonna 1709. Tila on pysynyt suvun omistuksessa siitä lähtien. Nykyisin sen omistaa kreivi Henri de Vaucelles.
Chateau Filhot 2007 rypälekoostumus on seuraavanlainen: Semillon 60%, Sauvignon 36% ja Muscadelle 4 %.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli kirkas, kimmeltävä ja liikkui lasissa raskaasti. Väriltään se oli syvän kullankeltainen. Tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja hunajainen. 
Viini oli maultaan täyteläinen ja runsaan hedelmäinen. Aromeina nousivat esiin erityisesti trooppiset hedelmät; ananas, mango ja passionhedelmä. Jälkimaku oli erittäin pitkä. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen ja monivivahteinen.
Tämä elegantti, pehmeän samettinen viini sopii mielestämme niin makealle kuin suolaisellekin tarjottavalle. 

Ranskalainen tunnettu valssi perinteisenä harmonikkaversiona kuvaa mielestämme hyvin viinin luonnetta. Voisi hyvin kuvitella valssin soivan ranskalaisessa bistrossa, jossa baskeripäiset taiteilijat istuvat maistelemassa suosikkiviiniään. :)
_________________________________

Pisteet: 17/20, hopea   


Lisätietoa:

Viinitalo Chateau Filhot 
_________________________________


Maistelulautasella 

tarjolla oleville ankanmaksalle ja savustetulle kinkulle viini sopi erittäin hyvin. Myös makeat maut, kuten viikunahilloke ja kirpeähkö ananaskirsikka saivat viinistä lempeän kumppanin.

Lisää maistelulautasesta...
__________________________

Lue myös:

__________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________