Rabl Grüner Veltliner 2016
Grüner Veltliner on hedelmäinen ja hapokas rypäle, josta on
tullut Itävallassa lähes kansallislajike. Rypäle viihtyy hyvin Keski-Euroopan viinitarhoilla,
joilla päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuria.
Itävallan Niederösterreichin alueella kasvaa maan parhaat
Grüner Veltliner -rypäleet, joita on liki puolet sen viiniviljelmistä. Lajiketta
viljellään vain vähän Itävallan ulkopuolella ja silloinkin lähinnä sen rajan
läheisyydessä. Rypäleiden myöhäinen kypsyminen estää pohjoisemman viljelyn.
Rypäleen hapokkuus, hedelmäisyys ja mausteisuus sopii täyteläisyydestä ja tyylistä riippuen hyvin monenlaisten ruokien kanssa. Grüner
Veltliner -rypäleestä valmistettu viini on oiva vaihtoehto myös Rieslingille.
Maistelukokemukset
Ulkonäöltään viini oli hennon vaalea, sävyltään limenvihreä
ja viskositeetiltaan notkea. Nuorekkaasta ja voimakkaasta tuoksusta erottui
mausteisuutta (valkopippuria), vihreää omenaa ja sitrusmaisuutta. Jonkin aikaa
lasissa avauduttuaan viinin tuoksuun muodostui makeahko hunajamelonia
muistuttava vivahde.
Viinin kuivassa, mineraalisessa ja keskitäyteläissä maussa
ilmeni samoja sitrusmaisia sekä mausteisia aromeja kuin tuoksussakin.
Pirteä, raikas hapokkuus toi makuun ryhdikkyyttä. Tasapainoinen ja pitkä
jälkimaku täydensivät kokonaisuutta.
Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet Grüner Veltlinerin mausteisten
aromien muistuttavan helposti Gewurztraminer -viinejä, mutta tällaista
mielikuvaa ei meille syntynyt.
Rabl Grüner Veltliner 2016 on hyvä ruokaviini. Viinin
seuraksi sopivat monenlaiset ruoat, kuten esimerkiksi sushi ja muu aasialainen
ruoka, myös jopa vaaleasta lihasta valmistetut ruoat, kuten vaikkapa perinteinen
Wienin leike. Viinin nuoret vuosikerrat
sopisivat todenköisesti hyvin myös sellaisenaan nautittavaksi.
________________________________________
________________________________________
Pisteet: 14/20
Hinta - Alko
Lisätietoa: Rabl (viinin tuottaja)
________________________________________
Viinin seuralaiseksi teimme maisteluannoksen, savulohikurkkurullan. Annos muodostui kylmäsavulohesta, tuorekurkusta, yrttituorejuustosta, tillistä ja sitruunasta. Ruoka kokonaisuutena korosti viinin hapokkuutta. Hapokkaan viinin ansiosta myös kurkun maku voimistui.
Savulohikurkkurulla (4 kpl)
1 pieni kurkku kuorineen
100 g savulohta (4 viipaletta)
50 g yrttituorejuustoa
½ sitruunaa
tilliä koristeeksi
Sivele veitsellä lohiviipaleelle tuorejuustoa. Kääri rullalle. Höylää (esim. juustohöylällä) kurkusta 4 pitkää viipaletta. Aseta lohirulla
kurkkuviipaleen toiseen päähän ja kääri kurkun kanssa rullaksi. Kiinnitä kurkkulohirulla
esim. pitkällä hammastikulla. Asettele lohirullat tarjoilulautaselle tai valmiiksi
annokseksi. Koristele puolikkailla sitruunaviipaleilla ja tillillä. Lisäkkeeksi
sopii patonki/yrttipatonki.100 g savulohta (4 viipaletta)
50 g yrttituorejuustoa
½ sitruunaa
tilliä koristeeksi