Siirry pääsisältöön

Rabl Grüner Veltliner 2016 - valkoviini Itävallan "kansallisrypäleestä"


Valkoviini Itävallan "kansallisrypäleestä", Viinihetki

Tunnetuista viinirypälelajikkeista valmistetun viinin sijaan valitsimme tällä kertaa Viinihetkeen itävaltalaisen Rabl Grüner Veltliner 2016 -viinin, joka on valmistettu itsellemme melko tuntemattomasta rypäleestä Grüner Veltlineristä (lyh. GV). Kyseisestä rypäleestä valmistettua viiniä olemme maistelleet ehkä kerran vuosia sitten, mutta kunnollista muistikuvaa siitä ei silloin jäänyt.


Rabl Grüner Veltliner 2016


Grüner Veltliner on hedelmäinen ja hapokas rypäle, josta on tullut Itävallassa lähes kansallislajike. Rypäle viihtyy hyvin Keski-Euroopan viinitarhoilla, joilla päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuria.  
Itävallan Niederösterreichin alueella kasvaa maan parhaat Grüner Veltliner -rypäleet, joita on liki puolet sen viiniviljelmistä. Lajiketta viljellään vain vähän Itävallan ulkopuolella ja silloinkin lähinnä sen rajan läheisyydessä. Rypäleiden myöhäinen kypsyminen estää pohjoisemman viljelyn.
Rypäleen hapokkuus, hedelmäisyys ja mausteisuus sopii täyteläisyydestä ja tyylistä riippuen hyvin monenlaisten ruokien kanssa. Grüner Veltliner -rypäleestä valmistettu viini on oiva vaihtoehto myös Rieslingille.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli hennon vaalea, sävyltään limenvihreä ja viskositeetiltaan notkea. Nuorekkaasta ja voimakkaasta tuoksusta erottui mausteisuutta (valkopippuria), vihreää omenaa ja sitrusmaisuutta. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin tuoksuun muodostui makeahko hunajamelonia muistuttava vivahde.
Viinin kuivassa, mineraalisessa ja keskitäyteläissä maussa ilmeni samoja sitrusmaisia sekä mausteisia aromeja kuin tuoksussakin. Pirteä, raikas hapokkuus toi makuun ryhdikkyyttä. Tasapainoinen ja pitkä jälkimaku täydensivät kokonaisuutta.
Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet Grüner Veltlinerin mausteisten aromien muistuttavan helposti Gewurztraminer -viinejä, mutta tällaista mielikuvaa ei meille syntynyt.
Rabl Grüner Veltliner 2016 on hyvä ruokaviini. Viinin seuraksi sopivat monenlaiset ruoat, kuten esimerkiksi sushi ja muu aasialainen ruoka, myös jopa vaaleasta lihasta valmistetut ruoat, kuten vaikkapa perinteinen Wienin leike.  Viinin nuoret vuosikerrat sopisivat todenköisesti hyvin myös sellaisenaan nautittavaksi.
________________________________________

Pisteet: 14/20

Hinta - Alko

Lisätietoa: Rabl (viinin tuottaja)

________________________________________


Viinin seuralaiseksi teimme maisteluannoksen, savulohikurkkurullan. Annos muodostui kylmäsavulohesta, tuorekurkusta, yrttituorejuustosta, tillistä ja sitruunasta. Ruoka kokonaisuutena korosti viinin hapokkuutta. Hapokkaan viinin ansiosta myös kurkun maku voimistui.


Savulohikurkkurulla (4 kpl)

1 pieni kurkku kuorineen
100 g savulohta (4 viipaletta)
50 g yrttituorejuustoa
½ sitruunaa
tilliä koristeeksi
Sivele veitsellä lohiviipaleelle tuorejuustoa. Kääri rullalle. Höylää (esim. juustohöylällä) kurkusta 4 pitkää viipaletta. Aseta lohirulla kurkkuviipaleen toiseen päähän ja kääri kurkun kanssa rullaksi. Kiinnitä kurkkulohirulla esim. pitkällä hammastikulla. Asettele lohirullat tarjoilulautaselle tai valmiiksi annokseksi. Koristele puolikkailla sitruunaviipaleilla ja tillillä. Lisäkkeeksi sopii patonki/yrttipatonki.

_______________________________________

Lue myös:

Viognier -rypäleen juurilla
_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös