Siirry pääsisältöön

Rabl Grüner Veltliner 2016 - valkoviini Itävallan "kansallisrypäleestä"


Valkoviini Itävallan "kansallisrypäleestä", Viinihetki

Tunnetuista viinirypälelajikkeista valmistetun viinin sijaan valitsimme tällä kertaa Viinihetkeen itävaltalaisen Rabl Grüner Veltliner 2016 -viinin, joka on valmistettu itsellemme melko tuntemattomasta rypäleestä Grüner Veltlineristä (lyh. GV). Kyseisestä rypäleestä valmistettua viiniä olemme maistelleet ehkä kerran vuosia sitten, mutta kunnollista muistikuvaa siitä ei silloin jäänyt.


Rabl Grüner Veltliner 2016


Grüner Veltliner on hedelmäinen ja hapokas rypäle, josta on tullut Itävallassa lähes kansallislajike. Rypäle viihtyy hyvin Keski-Euroopan viinitarhoilla, joilla päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuria.  
Itävallan Niederösterreichin alueella kasvaa maan parhaat Grüner Veltliner -rypäleet, joita on liki puolet sen viiniviljelmistä. Lajiketta viljellään vain vähän Itävallan ulkopuolella ja silloinkin lähinnä sen rajan läheisyydessä. Rypäleiden myöhäinen kypsyminen estää pohjoisemman viljelyn.
Rypäleen hapokkuus, hedelmäisyys ja mausteisuus sopii täyteläisyydestä ja tyylistä riippuen hyvin monenlaisten ruokien kanssa. Grüner Veltliner -rypäleestä valmistettu viini on oiva vaihtoehto myös Rieslingille.

Maistelukokemukset


Ulkonäöltään viini oli hennon vaalea, sävyltään limenvihreä ja viskositeetiltaan notkea. Nuorekkaasta ja voimakkaasta tuoksusta erottui mausteisuutta (valkopippuria), vihreää omenaa ja sitrusmaisuutta. Jonkin aikaa lasissa avauduttuaan viinin tuoksuun muodostui makeahko hunajamelonia muistuttava vivahde.
Viinin kuivassa, mineraalisessa ja keskitäyteläissä maussa ilmeni samoja sitrusmaisia sekä mausteisia aromeja kuin tuoksussakin. Pirteä, raikas hapokkuus toi makuun ryhdikkyyttä. Tasapainoinen ja pitkä jälkimaku täydensivät kokonaisuutta.
Jotkut asiantuntijat ovat sanoneet Grüner Veltlinerin mausteisten aromien muistuttavan helposti Gewurztraminer -viinejä, mutta tällaista mielikuvaa ei meille syntynyt.
Rabl Grüner Veltliner 2016 on hyvä ruokaviini. Viinin seuraksi sopivat monenlaiset ruoat, kuten esimerkiksi sushi ja muu aasialainen ruoka, myös jopa vaaleasta lihasta valmistetut ruoat, kuten vaikkapa perinteinen Wienin leike.  Viinin nuoret vuosikerrat sopisivat todenköisesti hyvin myös sellaisenaan nautittavaksi.
________________________________________

Pisteet: 14/20

Hinta - Alko

Lisätietoa: Rabl (viinin tuottaja)

________________________________________


Viinin seuralaiseksi teimme maisteluannoksen, savulohikurkkurullan. Annos muodostui kylmäsavulohesta, tuorekurkusta, yrttituorejuustosta, tillistä ja sitruunasta. Ruoka kokonaisuutena korosti viinin hapokkuutta. Hapokkaan viinin ansiosta myös kurkun maku voimistui.


Savulohikurkkurulla (4 kpl)

1 pieni kurkku kuorineen
100 g savulohta (4 viipaletta)
50 g yrttituorejuustoa
½ sitruunaa
tilliä koristeeksi
Sivele veitsellä lohiviipaleelle tuorejuustoa. Kääri rullalle. Höylää (esim. juustohöylällä) kurkusta 4 pitkää viipaletta. Aseta lohirulla kurkkuviipaleen toiseen päähän ja kääri kurkun kanssa rullaksi. Kiinnitä kurkkulohirulla esim. pitkällä hammastikulla. Asettele lohirullat tarjoilulautaselle tai valmiiksi annokseksi. Koristele puolikkailla sitruunaviipaleilla ja tillillä. Lisäkkeeksi sopii patonki/yrttipatonki.

_______________________________________

Lue myös:

Viognier -rypäleen juurilla
_______________________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________