Viinikaapissamme on muutamia kansainvälisestikin hyväksi tai
jopa erinomaiseksi arvioituja viinejä Ranskan Bordeaux´sta. Yksi tällainen viini on tyttäreltämme vuonna
2013 joululahjaksi saatu Chateau Verdignan 2005, jonka pitäisi arvioiden mukaan
olla kypsä nautittavaksi 2010 -luvun loppupuolella. Otimme viinin
maisteltavaksi ja testattavaksi.
Chateau Verdignan 2005
Viinitila Chateau Verdignan koostuu 60 hehtaarista
viinitarhoja, joille on istutettu Cabernet Sauvignon – Merlot - ja Cabernet
Franc -viiniköynnöksiä. Keskimäärin viiniköynnökset ovat 30-40 -vuotiaita. Bordeaux
-viineille on tyypillistä, että ne valmistetaan rypälelajikkeita sekoittamalla.
Sekoite tunnetaan nimellä bordeauxblend.
Sekoittamisen tavoite on, että viinistä tulee mahdollisimman
moniulotteinen. Lisäksi viininviljelijät voivat sekoittamisen avulla
tasapainottaa Bordeaux´n suuria vuosikertaeroja, koska eri lajikkeet reagoivat
sään muutoksiin eri tavoin.
Bordeaux´n aateliskalenteri sai vuonna 1932 rinnalleen
Médocin porvariskalenterina tunnetun Cru Bourgeois -luokituksen, jota on
sittemmin muokattu useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2010.
Chateau Verdignan 2005 kuluu Cru Bourgeois -luokituksen
alaisiin viineihin. Viini koostuu Cabernet sauvignon (65 %), Merlot (30%) ja
Cabernet Franc (5 %) -rypäleistä.
Kokemukset ja havainnot
Viini oli väriltään tumman tiilenpunainen ja hiukan utuinen.
Viskositeetti oli korkea ja viini liikkui lasissa raskaanpuoleisesti.
Tutuntuntuinen tuoksu oli puhdas ja voimakas. Aromeina siitä
erottui herukkaisuutta ja kukkaisuutta. 12 kuukauden tammitynnyrikypsytys
ilmeni hentona vaniljaisuutena.
Kuivasta, keskitäyteläisestä mausta erottui herukkaisuuden
lisäksi mausteisuutta. Tanniinit olivat hiukan kiristävät. Viinin kohtalainen
hapokkuus nosti veden kielelle.
Viini osoittautui selkeästi ruokaviiniksi.
Kana-kanttarellimuhennoksella täytetyn paprikan makeahko makuvivahde ja viinin
rustiikkisuus, mutkattomuus sekä hiukan kiristävä ja kuiva tanniinisuus tukivat
toisiaan hyvin.
Viinin kohtalaisesta tanniinisuudesta johtuen sitä olisi
voinut säilyttää vielä muutaman vuoden.
Pisteet: 14,5 / 20p. Pronssi
Lisätietoa: Chateau Verdignan
___________________________________________________
Kana-kanttarellimuhennoksella täytetty paprika (kahdelle)
- 2 keltaista paprikaa
- 450 g hunajamarinoituja kanasuikaleita
- 200 g tuoreita tai pakastettuja kanttarelleja
- 150 g yrttituorejuustoa
- 2 salottisipulia
- 1 dl kuohukermaa
- suolaa ja valkopippuria
- 50 g rucolaa
- öljyä (sipulin ja sienten ruskistamiseen)
Valmistus
- Täyte: Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla. Lisää sienet. Siirrä toiseen astiaan. Kypsennä kanasuikaleet pannulla. Lisää sieni-sipuliseos kanasuikaleiden joukkoon. Lisää yrttituorejuusto ja hauduta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
- Halkaise paprikat ja poista siemenet ja kanta. Täytä puolikkaat kanasienisipuliseoksella ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmentyneet ja pinta on saanut hiukan väriä.
- Tee lautaselle rucolapeti ja aseta täytetty, kypsä paprika pedille. Nauti punaviinin kanssa.
_____________________________________________