Siirry pääsisältöön

Chateau Verdignan 2005 - hyvän vuosikerran punaviini

Chateau Verdignan, hyvän vuosikerran punaviini, Viinihetki

Viinikaapissamme on muutamia kansainvälisestikin hyväksi tai jopa erinomaiseksi arvioituja viinejä Ranskan Bordeaux´sta.  Yksi tällainen viini on tyttäreltämme vuonna 2013 joululahjaksi saatu Chateau Verdignan 2005, jonka pitäisi arvioiden mukaan olla kypsä nautittavaksi 2010 -luvun loppupuolella. Otimme viinin maisteltavaksi ja testattavaksi. 

Chateau Verdignan 2005


Viinitila Chateau Verdignan koostuu 60 hehtaarista viinitarhoja, joille on istutettu Cabernet Sauvignon – Merlot - ja Cabernet Franc -viiniköynnöksiä. Keskimäärin viiniköynnökset ovat 30-40 -vuotiaita. Bordeaux -viineille on tyypillistä, että ne valmistetaan rypälelajikkeita sekoittamalla. Sekoite tunnetaan nimellä bordeauxblend.
Sekoittamisen tavoite on, että viinistä tulee mahdollisimman moniulotteinen. Lisäksi viininviljelijät voivat sekoittamisen avulla tasapainottaa Bordeaux´n suuria vuosikertaeroja, koska eri lajikkeet reagoivat sään muutoksiin eri tavoin. 
Bordeaux´n aateliskalenteri sai vuonna 1932 rinnalleen Médocin porvariskalenterina tunnetun Cru Bourgeois -luokituksen, jota on sittemmin muokattu useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2010.
Chateau Verdignan 2005 kuluu Cru Bourgeois -luokituksen alaisiin viineihin. Viini koostuu Cabernet sauvignon (65 %), Merlot (30%) ja Cabernet Franc (5 %) -rypäleistä.

Kokemukset ja havainnot


Viini oli väriltään tumman tiilenpunainen ja hiukan utuinen. Viskositeetti oli korkea ja viini liikkui lasissa raskaanpuoleisesti.
Tutuntuntuinen tuoksu oli puhdas ja voimakas. Aromeina siitä erottui herukkaisuutta ja kukkaisuutta. 12 kuukauden tammitynnyrikypsytys ilmeni hentona vaniljaisuutena.
Kuivasta, keskitäyteläisestä mausta erottui herukkaisuuden lisäksi mausteisuutta. Tanniinit olivat hiukan kiristävät. Viinin kohtalainen hapokkuus nosti veden kielelle.
Viini osoittautui selkeästi ruokaviiniksi. Kana-kanttarellimuhennoksella täytetyn paprikan makeahko makuvivahde ja viinin rustiikkisuus, mutkattomuus sekä hiukan kiristävä ja kuiva tanniinisuus tukivat toisiaan hyvin. 
Viinin kohtalaisesta tanniinisuudesta johtuen sitä olisi voinut säilyttää vielä muutaman vuoden.


Pisteet: 14,5 / 20p.  Pronssi



Lisätietoa: Chateau Verdignan

___________________________________________________

Chateau Verdignan, hyvän vuosikerran punaviini, Viinihetki


Kana-kanttarellimuhennoksella täytetty paprika (kahdelle)

  • 2 keltaista paprikaa
  • 450 g hunajamarinoituja kanasuikaleita
  • 200 g tuoreita tai pakastettuja kanttarelleja
  • 150 g yrttituorejuustoa
  • 2 salottisipulia
  • 1 dl kuohukermaa
  • suolaa ja valkopippuria
  • 50 g rucolaa
  • öljyä (sipulin ja sienten ruskistamiseen)
Valmistus
  1. Täyte: Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla. Lisää sienet. Siirrä toiseen astiaan. Kypsennä kanasuikaleet pannulla. Lisää sieni-sipuliseos kanasuikaleiden joukkoon. Lisää yrttituorejuusto ja hauduta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  2. Halkaise paprikat ja poista siemenet ja kanta. Täytä puolikkaat kanasienisipuliseoksella ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmentyneet ja pinta on saanut hiukan väriä.
  3. Tee lautaselle rucolapeti ja aseta täytetty, kypsä paprika pedille. Nauti punaviinin kanssa.
 _____________________________________________

Lue myös:

Aateliskalenteriviiniä ja pekoniin kääritty pihvi
______________________________________________



SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin