Siirry pääsisältöön

Chateau Verdignan 2005 - hyvän vuosikerran punaviini

Chateau Verdignan, hyvän vuosikerran punaviini, Viinihetki

Viinikaapissamme on muutamia kansainvälisestikin hyväksi tai jopa erinomaiseksi arvioituja viinejä Ranskan Bordeaux´sta.  Yksi tällainen viini on tyttäreltämme vuonna 2013 joululahjaksi saatu Chateau Verdignan 2005, jonka pitäisi arvioiden mukaan olla kypsä nautittavaksi 2010 -luvun loppupuolella. Otimme viinin maisteltavaksi ja testattavaksi. 

Chateau Verdignan 2005


Viinitila Chateau Verdignan koostuu 60 hehtaarista viinitarhoja, joille on istutettu Cabernet Sauvignon – Merlot - ja Cabernet Franc -viiniköynnöksiä. Keskimäärin viiniköynnökset ovat 30-40 -vuotiaita. Bordeaux -viineille on tyypillistä, että ne valmistetaan rypälelajikkeita sekoittamalla. Sekoite tunnetaan nimellä bordeauxblend.
Sekoittamisen tavoite on, että viinistä tulee mahdollisimman moniulotteinen. Lisäksi viininviljelijät voivat sekoittamisen avulla tasapainottaa Bordeaux´n suuria vuosikertaeroja, koska eri lajikkeet reagoivat sään muutoksiin eri tavoin. 
Bordeaux´n aateliskalenteri sai vuonna 1932 rinnalleen Médocin porvariskalenterina tunnetun Cru Bourgeois -luokituksen, jota on sittemmin muokattu useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2010.
Chateau Verdignan 2005 kuluu Cru Bourgeois -luokituksen alaisiin viineihin. Viini koostuu Cabernet sauvignon (65 %), Merlot (30%) ja Cabernet Franc (5 %) -rypäleistä.

Kokemukset ja havainnot


Viini oli väriltään tumman tiilenpunainen ja hiukan utuinen. Viskositeetti oli korkea ja viini liikkui lasissa raskaanpuoleisesti.
Tutuntuntuinen tuoksu oli puhdas ja voimakas. Aromeina siitä erottui herukkaisuutta ja kukkaisuutta. 12 kuukauden tammitynnyrikypsytys ilmeni hentona vaniljaisuutena.
Kuivasta, keskitäyteläisestä mausta erottui herukkaisuuden lisäksi mausteisuutta. Tanniinit olivat hiukan kiristävät. Viinin kohtalainen hapokkuus nosti veden kielelle.
Viini osoittautui selkeästi ruokaviiniksi. Kana-kanttarellimuhennoksella täytetyn paprikan makeahko makuvivahde ja viinin rustiikkisuus, mutkattomuus sekä hiukan kiristävä ja kuiva tanniinisuus tukivat toisiaan hyvin. 
Viinin kohtalaisesta tanniinisuudesta johtuen sitä olisi voinut säilyttää vielä muutaman vuoden.


Pisteet: 14,5 / 20p.  PronssiLisätietoa: Chateau Verdignan

___________________________________________________

Chateau Verdignan, hyvän vuosikerran punaviini, Viinihetki


Kana-kanttarellimuhennoksella täytetty paprika (kahdelle)

 • 2 keltaista paprikaa
 • 450 g hunajamarinoituja kanasuikaleita
 • 200 g tuoreita tai pakastettuja kanttarelleja
 • 150 g yrttituorejuustoa
 • 2 salottisipulia
 • 1 dl kuohukermaa
 • suolaa ja valkopippuria
 • 50 g rucolaa
 • öljyä (sipulin ja sienten ruskistamiseen)
Valmistus
 1. Täyte: Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla. Lisää sienet. Siirrä toiseen astiaan. Kypsennä kanasuikaleet pannulla. Lisää sieni-sipuliseos kanasuikaleiden joukkoon. Lisää yrttituorejuusto ja hauduta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
 2. Halkaise paprikat ja poista siemenet ja kanta. Täytä puolikkaat kanasienisipuliseoksella ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmentyneet ja pinta on saanut hiukan väriä.
 3. Tee lautaselle rucolapeti ja aseta täytetty, kypsä paprika pedille. Nauti punaviinin kanssa.
 _____________________________________________

Lue myös:

Aateliskalenteriviiniä ja pekoniin kääritty pihvi
______________________________________________SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää