Siirry pääsisältöön

Viognier-rypäleen juurilla - valkoviini Granges de Mirabel Viognier 2016

Aiemmin tänä vuonna maistetun Viogner-rypäleestä valmistetun amerikkalaisen valkoviinin innoittamana palasimme rypäleen kotiseudulle etelä-Ranskaan Rhônen seudulle. Luomu- ja biodynaamisen Granges de Mirabel Viognier 2016 –viinin seuraksi teimme savulohisalaatin.

Granges de Mirabel Viognier 2016


Viinin tuottaja M Chapoutier on perheomistuksessa oleva vuonna 1808 perustettu viinitalo ja yksi Rhônen kuuluisimmasta. Viinitarha sijaitsee tulivuoren eteläisellä rinteellä Coironsin tasangon juurella 350 metrin korkeudessa. Ilmasto on erityisen suotuisa valkoviinirypäleen kasvatukseen.
Viognier-rypäle on todennäköisesti kotoisin pohjois-Rhônesta. Rypäleestä ja sen viljelystä on vähän tietoa ennen 1700-lukua. Historian lehdiltä löytyy kuitenkin viittauksia lajikkeesta Lyonin ympäristössä jo Rooman aikoina.
Matalahapoista ja usein melko täyteläistä, mutta aromaattista Viognieria käytetään paljon myös punaviinisekoituksissa. Sen tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, persikka, hunaja ja anis.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja nuoren hedelmäinen. Aromeista tavoitimme erityisesti persikkaa ja aprikoosia. Viinin maussa ilmeni makean hedelmäisiä vivahteita, vaikka se olikin kuiva. Viinistä löytyi myös virkistävää hapokkuutta. 
Viinin pitkä, voimakas maku ja pirteä happoisuus korostivat rasvaisen savulohen makua. Viinin ja savulohisalaatin yhdistelmä oli tasapainpainoinen, mutta ei kovinkaan yllättävä. Viognier-rypäleestä valmistettu valkoviini voisi sopia hyvin myös kanalle ja muulle vaalealle lihalle.

Pisteet 14,5 / 20p


Hinta - Alko


Lisätietoa:

__________________________________________

Savulohisalaatti

300 g valmista savulohta tai itse savustettua lohta
1 ruukku salaattia
½ kurkkua lastuina
1 päärynä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna basilikaöljyssä
1 nippu ruohosipulia
Kastike:
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien lientä
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
Huuhtele ja valuta salaatti. Pese kurkku ja vedä siitä juustohöylällä ohuita lastuja. Kuori ja paloittele päärynä. Kokoa salaatti salaatinlehdistä, kurkkulastuista, päärynästä ja aurinkokuivatuista tomaattikuutioista. Leikkaa saksilla sekaan ruohosipulia. Paloittele lohi ja sekoita varoen salaattiin. Sekoita salaatille kastike aurinkokuivattujen tomaattien liemestä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista. Valuta kastike salaatin joukkoon tai tarjoile erikseen.
________________________________________

Lue myös:

Rockmanagerin Viognier
_________________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Punaviini Aalto 2002 ja savulammassalaattia

Pääsiäisen ajan viinihetki muodostui 2002 vuosikerran espanjalaisesta Aalto –punaviinistä j a peruna – savulammassalaatista .  Viini on kotoisin Ribera del Dueron alueelta Pohjois-Espanjasta ja rypäleenä on 100 % Tinto Fino   (Tempranillo ) . Viinin nimi, Aalto on peräisin viinintekijöiden Mariano Carcian ja Javier Zaccagninin tilan nimestä Bodegas Aalto. Tila nimettiin aikoinaan Alvar Aallon mukaan. Javier Zaccagnini ihaili Aallon uudenlaista arkkitehtuuria ja halusi ilmentää tätä myös viineissään. Toisena nimen perusteena oli se, että aa –alkuisena viini pääsisi maailman kaikilla myyntilistoilla  aina aakkosellisten listojen kärkeen. Väriltään viini oli kirkas, kirsikanpunainen, syvän läpinäkymätön ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli voimakas vivahteina mm. vadelmaa ja teetä. Myös sikarilaatikon aromia oli havaittavissa. Maultaan viini oli täyteläinen, kohtalaisen hapokas sekä yllättävän tanniinen 15- vuotiaaksi viiniksi. Hedelmäisyyttä oli ...

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden h...