Aiemmin tänä vuonna maistetun Viogner-rypäleestä valmistetun
amerikkalaisen valkoviinin innoittamana palasimme rypäleen kotiseudulle etelä-Ranskaan
Rhônen seudulle. Luomu- ja biodynaamisen Granges de Mirabel Viognier 2016 –viinin seuraksi teimme savulohisalaatin.
300 g valmista savulohta tai itse savustettua lohta
1 ruukku salaattia
½ kurkkua lastuina
1 päärynä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna basilikaöljyssä
1 nippu ruohosipulia
Granges de Mirabel Viognier 2016
Viinin tuottaja M Chapoutier on perheomistuksessa oleva vuonna
1808 perustettu viinitalo ja yksi Rhônen kuuluisimmasta. Viinitarha sijaitsee tulivuoren
eteläisellä rinteellä Coironsin tasangon juurella 350 metrin korkeudessa.
Ilmasto on erityisen suotuisa valkoviinirypäleen kasvatukseen.
Viognier-rypäle on todennäköisesti kotoisin pohjois-Rhônesta.
Rypäleestä ja sen viljelystä on vähän tietoa ennen 1700-lukua. Historian
lehdiltä löytyy kuitenkin viittauksia lajikkeesta Lyonin ympäristössä jo Rooman
aikoina.
Matalahapoista ja usein melko täyteläistä, mutta
aromaattista Viognieria käytetään paljon myös punaviinisekoituksissa. Sen
tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, persikka, hunaja ja anis.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli väriltään kirkas, keltainen ja
viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja nuoren hedelmäinen.
Aromeista tavoitimme erityisesti persikkaa ja aprikoosia. Viinin maussa ilmeni makean
hedelmäisiä vivahteita, vaikka se olikin kuiva. Viinistä löytyi myös virkistävää
hapokkuutta.
Viinin pitkä, voimakas maku ja pirteä happoisuus korostivat
rasvaisen savulohen makua. Viinin ja savulohisalaatin yhdistelmä oli
tasapainpainoinen, mutta ei kovinkaan yllättävä. Viognier-rypäleestä valmistettu
valkoviini voisi sopia hyvin myös kanalle ja muulle vaalealle lihalle.
Pisteet 14,5 / 20p
Hinta - Alko
Lisätietoa:
__________________________________________
Savulohisalaatti
300 g valmista savulohta tai itse savustettua lohta
1 ruukku salaattia
½ kurkkua lastuina
1 päärynä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna basilikaöljyssä
1 nippu ruohosipulia
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien lientä
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
Huuhtele ja valuta salaatti. Pese kurkku ja vedä siitä
juustohöylällä ohuita lastuja. Kuori ja paloittele päärynä. Kokoa salaatti
salaatinlehdistä, kurkkulastuista, päärynästä ja aurinkokuivatuista
tomaattikuutioista. Leikkaa saksilla sekaan ruohosipulia. Paloittele lohi ja
sekoita varoen salaattiin. Sekoita salaatille kastike aurinkokuivattujen
tomaattien liemestä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista. Valuta kastike
salaatin joukkoon tai tarjoile erikseen.
________________________________________