Siirry pääsisältöön

Viognier-rypäleen juurilla - valkoviini Granges de Mirabel Viognier 2016

Aiemmin tänä vuonna maistetun Viogner-rypäleestä valmistetun amerikkalaisen valkoviinin innoittamana palasimme rypäleen kotiseudulle etelä-Ranskaan Rhônen seudulle. Luomu- ja biodynaamisen Granges de Mirabel Viognier 2016 –viinin seuraksi teimme savulohisalaatin.

Granges de Mirabel Viognier 2016


Viinin tuottaja M Chapoutier on perheomistuksessa oleva vuonna 1808 perustettu viinitalo ja yksi Rhônen kuuluisimmasta. Viinitarha sijaitsee tulivuoren eteläisellä rinteellä Coironsin tasangon juurella 350 metrin korkeudessa. Ilmasto on erityisen suotuisa valkoviinirypäleen kasvatukseen.
Viognier-rypäle on todennäköisesti kotoisin pohjois-Rhônesta. Rypäleestä ja sen viljelystä on vähän tietoa ennen 1700-lukua. Historian lehdiltä löytyy kuitenkin viittauksia lajikkeesta Lyonin ympäristössä jo Rooman aikoina.
Matalahapoista ja usein melko täyteläistä, mutta aromaattista Viognieria käytetään paljon myös punaviinisekoituksissa. Sen tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, persikka, hunaja ja anis.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja nuoren hedelmäinen. Aromeista tavoitimme erityisesti persikkaa ja aprikoosia. Viinin maussa ilmeni makean hedelmäisiä vivahteita, vaikka se olikin kuiva. Viinistä löytyi myös virkistävää hapokkuutta. 
Viinin pitkä, voimakas maku ja pirteä happoisuus korostivat rasvaisen savulohen makua. Viinin ja savulohisalaatin yhdistelmä oli tasapainpainoinen, mutta ei kovinkaan yllättävä. Viognier-rypäleestä valmistettu valkoviini voisi sopia hyvin myös kanalle ja muulle vaalealle lihalle.

Pisteet 14,5 / 20p


Hinta - Alko


Lisätietoa:

__________________________________________

Savulohisalaatti

300 g valmista savulohta tai itse savustettua lohta
1 ruukku salaattia
½ kurkkua lastuina
1 päärynä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna basilikaöljyssä
1 nippu ruohosipulia
Kastike:
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien lientä
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
Huuhtele ja valuta salaatti. Pese kurkku ja vedä siitä juustohöylällä ohuita lastuja. Kuori ja paloittele päärynä. Kokoa salaatti salaatinlehdistä, kurkkulastuista, päärynästä ja aurinkokuivatuista tomaattikuutioista. Leikkaa saksilla sekaan ruohosipulia. Paloittele lohi ja sekoita varoen salaattiin. Sekoita salaatille kastike aurinkokuivattujen tomaattien liemestä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista. Valuta kastike salaatin joukkoon tai tarjoile erikseen.
________________________________________

Lue myös:

Rockmanagerin Viognier
_________________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin