Siirry pääsisältöön

Viognier-rypäleen juurilla - valkoviini Granges de Mirabel Viognier 2016

Aiemmin tänä vuonna maistetun Viogner-rypäleestä valmistetun amerikkalaisen valkoviinin innoittamana palasimme rypäleen kotiseudulle etelä-Ranskaan Rhônen seudulle. Luomu- ja biodynaamisen Granges de Mirabel Viognier 2016 –viinin seuraksi teimme savulohisalaatin.

Granges de Mirabel Viognier 2016


Viinin tuottaja M Chapoutier on perheomistuksessa oleva vuonna 1808 perustettu viinitalo ja yksi Rhônen kuuluisimmasta. Viinitarha sijaitsee tulivuoren eteläisellä rinteellä Coironsin tasangon juurella 350 metrin korkeudessa. Ilmasto on erityisen suotuisa valkoviinirypäleen kasvatukseen.
Viognier-rypäle on todennäköisesti kotoisin pohjois-Rhônesta. Rypäleestä ja sen viljelystä on vähän tietoa ennen 1700-lukua. Historian lehdiltä löytyy kuitenkin viittauksia lajikkeesta Lyonin ympäristössä jo Rooman aikoina.
Matalahapoista ja usein melko täyteläistä, mutta aromaattista Viognieria käytetään paljon myös punaviinisekoituksissa. Sen tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, persikka, hunaja ja anis.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja nuoren hedelmäinen. Aromeista tavoitimme erityisesti persikkaa ja aprikoosia. Viinin maussa ilmeni makean hedelmäisiä vivahteita, vaikka se olikin kuiva. Viinistä löytyi myös virkistävää hapokkuutta. 
Viinin pitkä, voimakas maku ja pirteä happoisuus korostivat rasvaisen savulohen makua. Viinin ja savulohisalaatin yhdistelmä oli tasapainpainoinen, mutta ei kovinkaan yllättävä. Viognier-rypäleestä valmistettu valkoviini voisi sopia hyvin myös kanalle ja muulle vaalealle lihalle.

Pisteet 14,5 / 20p


Hinta - Alko


Lisätietoa:

__________________________________________

Savulohisalaatti

300 g valmista savulohta tai itse savustettua lohta
1 ruukku salaattia
½ kurkkua lastuina
1 päärynä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna basilikaöljyssä
1 nippu ruohosipulia
Kastike:
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien lientä
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
Huuhtele ja valuta salaatti. Pese kurkku ja vedä siitä juustohöylällä ohuita lastuja. Kuori ja paloittele päärynä. Kokoa salaatti salaatinlehdistä, kurkkulastuista, päärynästä ja aurinkokuivatuista tomaattikuutioista. Leikkaa saksilla sekaan ruohosipulia. Paloittele lohi ja sekoita varoen salaattiin. Sekoita salaatille kastike aurinkokuivattujen tomaattien liemestä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista. Valuta kastike salaatin joukkoon tai tarjoile erikseen.
________________________________________

Lue myös:

Rockmanagerin Viognier
_________________________________________

SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää