Siirry pääsisältöön

Viognier-rypäleen juurilla - valkoviini Granges de Mirabel Viognier 2016

Aiemmin tänä vuonna maistetun Viogner-rypäleestä valmistetun amerikkalaisen valkoviinin innoittamana palasimme rypäleen kotiseudulle etelä-Ranskaan Rhônen seudulle. Luomu- ja biodynaamisen Granges de Mirabel Viognier 2016 –viinin seuraksi teimme savulohisalaatin.

Granges de Mirabel Viognier 2016


Viinin tuottaja M Chapoutier on perheomistuksessa oleva vuonna 1808 perustettu viinitalo ja yksi Rhônen kuuluisimmasta. Viinitarha sijaitsee tulivuoren eteläisellä rinteellä Coironsin tasangon juurella 350 metrin korkeudessa. Ilmasto on erityisen suotuisa valkoviinirypäleen kasvatukseen.
Viognier-rypäle on todennäköisesti kotoisin pohjois-Rhônesta. Rypäleestä ja sen viljelystä on vähän tietoa ennen 1700-lukua. Historian lehdiltä löytyy kuitenkin viittauksia lajikkeesta Lyonin ympäristössä jo Rooman aikoina.
Matalahapoista ja usein melko täyteläistä, mutta aromaattista Viognieria käytetään paljon myös punaviinisekoituksissa. Sen tyypillisiä aromeja ovat kukkaisuus, persikka, hunaja ja anis.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, keltainen ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli kohtalaisen voimakas ja nuoren hedelmäinen. Aromeista tavoitimme erityisesti persikkaa ja aprikoosia. Viinin maussa ilmeni makean hedelmäisiä vivahteita, vaikka se olikin kuiva. Viinistä löytyi myös virkistävää hapokkuutta. 
Viinin pitkä, voimakas maku ja pirteä happoisuus korostivat rasvaisen savulohen makua. Viinin ja savulohisalaatin yhdistelmä oli tasapainpainoinen, mutta ei kovinkaan yllättävä. Viognier-rypäleestä valmistettu valkoviini voisi sopia hyvin myös kanalle ja muulle vaalealle lihalle.

Pisteet 14,5 / 20p


Hinta - Alko


Lisätietoa:

__________________________________________

Savulohisalaatti

300 g valmista savulohta tai itse savustettua lohta
1 ruukku salaattia
½ kurkkua lastuina
1 päärynä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituna basilikaöljyssä
1 nippu ruohosipulia
Kastike:
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien lientä
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
Huuhtele ja valuta salaatti. Pese kurkku ja vedä siitä juustohöylällä ohuita lastuja. Kuori ja paloittele päärynä. Kokoa salaatti salaatinlehdistä, kurkkulastuista, päärynästä ja aurinkokuivatuista tomaattikuutioista. Leikkaa saksilla sekaan ruohosipulia. Paloittele lohi ja sekoita varoen salaattiin. Sekoita salaatille kastike aurinkokuivattujen tomaattien liemestä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista. Valuta kastike salaatin joukkoon tai tarjoile erikseen.
________________________________________

Lue myös:

Rockmanagerin Viognier
_________________________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta! Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin. Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja . Vuoden 2019 teemana olivat  harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin. Opas viiniharrastukseen Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin. Ol...