Siirry pääsisältöön

Valkoviini Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014 ja Quiche Lorraine

Valkoinen viinihetki

Kesäkuun ensimmäisen viinihetken innoittaja löytyi Lidl`n ranskalaisen teemaviikon tuotteista. Ranskalainen Reblochon -juusto sekä Quiche Lorraine, perinteinen ranskalainen pekoni-kinkkupiiras vaativat seurakseen ranskalaista viiniä.

Tällä kertaa juustoviini olikin punaisen sijasta valkoista, Joseph Drouhin Macon-Villages 2014. Tarkoituksena oli testata kuivan valkoviinin ja pehmeän, miedon valkohomejuuston makuyhdistelmää.

Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014


Valkoviini tulee Bourgognen eteläosasta Mâconin alueelta. Se on valmistettu Chardonnay-rypäleestä (100%), joka on tärkein valkoviinirypälelajike Mâconissa. Aromiltaan Mâconin viinit ovat yleensä kevyempiä ja hedelmäisempiä kuin varsinainen Bourgognen viinit.


Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, hento vaalean sitruunankeltainen. Sitrusmaiset aromit tulivat esiin tuoksussa melko voimakkaasti. Maku oli raikkaan hedelmäinen, kevyehkö, greippisiä ja mineraalisia aromeja sisältävä. Hapokkuutta oli vähän ja jälkimaku kohtalaisen pitkä.

Viinin kypsytys on tapahtunut terästankeissa 6-8 kk. Suositeltu varastointiaika viinille on 1-3 vuotta, joten tuottajan mukaan se oli nyt parhaimmillaan.

Pisteet: 13/20. Hyvä
Hinta - Alko


Lisätietoa: Joseph Drouhin

__________________________________

Reblochon de Savoie –juusto ja Quiche Lorraine –piirakka


Reblochon – juustoa kutsutaan Alppien ylpeydeksi. Sitä on valmistettu Ranskassa alppiseudulla Savoien maakunnassa yli 700 vuotta. Juusto on saanut alkuperää ja valmistusta suojaavan AOC –statuksen vuonna 1958. Tämä edellyttää mm. että lehmien tulee laiduntaa kesäaikaan Savoien Alpeilla ja talviravinnoksi on käytettävä alueen kuivattua heinää.
Valkoinen viinihetki

Kypsytyksen aikana juustokiekkoja harjataan suolavedellä. Näin Reblochon saa ryppyisen pinnan ja kellertävän värin. 6-8 viikkoa kestävän kellarikypsytyksen aikana juustokiekkojen pinnalle syntyy ohut valkohomehuntu. Juusto kannattaa ottaa esille jääkaapista jo pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee.
Quiche Lorraineen (ranskalainen kinkkupiirakka tai pelkkä kinkkupiirakka) kuuluu munien ja kerman lisäksi pekonia. Juusto ei kuulu alkuperäiseen Lorrainen reseptiin, mutta useimmissa resepteissä on Gruyére juustoa. Pekonin sijaan käytetään usein kinkkua.
Viinin ja ruoan yhdistelmä oli tasapainoinen. Chardonnay ei ollut tammikypsytetty, joten se oli maultaan sopivan pehmeä miedonmakuiselle juustolle ja piirakalla.  Kumpikaan ei dominoinut toisiaan. Toisaalta harmoniset maut eivät luoneet toisilleen myöskään kontrastia. Sellaista kokonaisuuteen olisi voinut ehkä tuoda esimerkiksi hedelmäinen gewürstraminer.

Quiche Lorraine –piirakkaohje suomalaisittain

_________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu (chardonnay)

_________________________________

SUOSITUIMMAT

Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009 - mehevää punaviiniä mehevälle pihville

17.4 on kansainvälinen Malbec-päivä. Sitä ennakoiden valitsimme maisteltavaksi argentiinalaisen yhden tarhan rypäleistä tuotetun 100 % Malbec-viinin, Trapiche Finca Jorge Miralles Malbec 2009. Mikä sopisi paremmin argentiinalaisen Malbecin kanssa kuin argentiinalainen asado-illallinen eli iso mehevä entrecôte- pihvi perinteisen maustekastikkeen chimichurrin ja salaatin kanssa. Mikä on Malbec-päivä? 17.4.1985 aloitettiin Argentiinassa maan viinituotannon elvyttäminen. Tuohon päivään juontaa juurensa Malbec-päivän vietto, joka ensimmäisen kerran pidettiin maailmanlaajuisena 17.4.2011 (Malbec World Day). Itse asiassa Malbec -päivän vieton juuret ovat paljon kauempana, jo 1800 luvulla. 17.4.1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento teki lainsäädännöllisen aloitteen tavoitteena uudistaa maan viinituotanto. Tällöin maahan perustettiin myös viinitekijöiden koulu.  Tämän tapahtuman ansiosta Argentiinan viinintuotanto alkoi kehittyä ja maahan tuotiin uusia

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin