Tällä kertaa juustoviini olikin punaisen sijasta valkoista, Joseph Drouhin Macon-Villages 2014. Tarkoituksena oli testata kuivan valkoviinin ja pehmeän, miedon valkohomejuuston makuyhdistelmää.
Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014
Valkoviini tulee Bourgognen eteläosasta Mâconin alueelta. Se on valmistettu Chardonnay-rypäleestä (100%), joka on tärkein valkoviinirypälelajike Mâconissa. Aromiltaan Mâconin viinit ovat yleensä kevyempiä ja hedelmäisempiä kuin varsinainen Bourgognen viinit.
Maistelukokemukset
Lasissa viini oli väriltään kirkas, hento vaalean sitruunankeltainen. Sitrusmaiset aromit tulivat esiin tuoksussa melko voimakkaasti. Maku oli raikkaan hedelmäinen, kevyehkö, greippisiä ja mineraalisia aromeja sisältävä. Hapokkuutta oli vähän ja jälkimaku kohtalaisen pitkä.
Viinin kypsytys on tapahtunut terästankeissa 6-8 kk. Suositeltu
varastointiaika viinille on 1-3 vuotta, joten tuottajan mukaan se oli nyt parhaimmillaan.
Pisteet: 13/20. Hyvä
Hinta - Alko
Lisätietoa: Joseph Drouhin
__________________________________
Reblochon de Savoie –juusto ja Quiche Lorraine –piirakka
Kypsytyksen aikana juustokiekkoja harjataan suolavedellä. Näin
Reblochon saa ryppyisen pinnan ja kellertävän värin. 6-8 viikkoa kestävän
kellarikypsytyksen aikana juustokiekkojen pinnalle syntyy ohut valkohomehuntu. Juusto
kannattaa ottaa esille jääkaapista jo pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se
pehmenee.
Quiche Lorraineen (ranskalainen kinkkupiirakka tai pelkkä kinkkupiirakka) kuuluu munien ja
kerman lisäksi pekonia. Juusto ei kuulu alkuperäiseen Lorrainen reseptiin,
mutta useimmissa resepteissä on Gruyére juustoa. Pekonin sijaan käytetään usein
kinkkua.
Viinin ja ruoan yhdistelmä oli tasapainoinen. Chardonnay ei
ollut tammikypsytetty, joten se oli maultaan sopivan pehmeä miedonmakuiselle
juustolle ja piirakalla. Kumpikaan ei
dominoinut toisiaan. Toisaalta harmoniset maut eivät luoneet toisilleen
myöskään kontrastia. Sellaista kokonaisuuteen
olisi voinut ehkä tuoda esimerkiksi hedelmäinen gewürstraminer.