Siirry pääsisältöön

Valkoviini Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014 ja Quiche Lorraine

Valkoinen viinihetki

Kesäkuun ensimmäisen viinihetken innoittaja löytyi Lidl`n ranskalaisen teemaviikon tuotteista. Ranskalainen Reblochon -juusto sekä Quiche Lorraine, perinteinen ranskalainen pekoni-kinkkupiiras vaativat seurakseen ranskalaista viiniä.

Tällä kertaa juustoviini olikin punaisen sijasta valkoista, Joseph Drouhin Macon-Villages 2014. Tarkoituksena oli testata kuivan valkoviinin ja pehmeän, miedon valkohomejuuston makuyhdistelmää.

Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014


Valkoviini tulee Bourgognen eteläosasta Mâconin alueelta. Se on valmistettu Chardonnay-rypäleestä (100%), joka on tärkein valkoviinirypälelajike Mâconissa. Aromiltaan Mâconin viinit ovat yleensä kevyempiä ja hedelmäisempiä kuin varsinainen Bourgognen viinit.


Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, hento vaalean sitruunankeltainen. Sitrusmaiset aromit tulivat esiin tuoksussa melko voimakkaasti. Maku oli raikkaan hedelmäinen, kevyehkö, greippisiä ja mineraalisia aromeja sisältävä. Hapokkuutta oli vähän ja jälkimaku kohtalaisen pitkä.

Viinin kypsytys on tapahtunut terästankeissa 6-8 kk. Suositeltu varastointiaika viinille on 1-3 vuotta, joten tuottajan mukaan se oli nyt parhaimmillaan.

Pisteet: 13/20. Hyvä




Hinta - Alko


Lisätietoa: Joseph Drouhin

__________________________________

Reblochon de Savoie –juusto ja Quiche Lorraine –piirakka


Reblochon – juustoa kutsutaan Alppien ylpeydeksi. Sitä on valmistettu Ranskassa alppiseudulla Savoien maakunnassa yli 700 vuotta. Juusto on saanut alkuperää ja valmistusta suojaavan AOC –statuksen vuonna 1958. Tämä edellyttää mm. että lehmien tulee laiduntaa kesäaikaan Savoien Alpeilla ja talviravinnoksi on käytettävä alueen kuivattua heinää.
Valkoinen viinihetki

Kypsytyksen aikana juustokiekkoja harjataan suolavedellä. Näin Reblochon saa ryppyisen pinnan ja kellertävän värin. 6-8 viikkoa kestävän kellarikypsytyksen aikana juustokiekkojen pinnalle syntyy ohut valkohomehuntu. Juusto kannattaa ottaa esille jääkaapista jo pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee.
Quiche Lorraineen (ranskalainen kinkkupiirakka tai pelkkä kinkkupiirakka) kuuluu munien ja kerman lisäksi pekonia. Juusto ei kuulu alkuperäiseen Lorrainen reseptiin, mutta useimmissa resepteissä on Gruyére juustoa. Pekonin sijaan käytetään usein kinkkua.
Viinin ja ruoan yhdistelmä oli tasapainoinen. Chardonnay ei ollut tammikypsytetty, joten se oli maultaan sopivan pehmeä miedonmakuiselle juustolle ja piirakalla.  Kumpikaan ei dominoinut toisiaan. Toisaalta harmoniset maut eivät luoneet toisilleen myöskään kontrastia. Sellaista kokonaisuuteen olisi voinut ehkä tuoda esimerkiksi hedelmäinen gewürstraminer.

Quiche Lorraine –piirakkaohje suomalaisittain

_________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu (chardonnay)

_________________________________

SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta! Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin. Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja . Vuoden 2019 teemana olivat  harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin. Opas viiniharrastukseen Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin. Ol...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________