Siirry pääsisältöön

Valkoviini Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014 ja Quiche Lorraine

Valkoinen viinihetki

Kesäkuun ensimmäisen viinihetken innoittaja löytyi Lidl`n ranskalaisen teemaviikon tuotteista. Ranskalainen Reblochon -juusto sekä Quiche Lorraine, perinteinen ranskalainen pekoni-kinkkupiiras vaativat seurakseen ranskalaista viiniä.

Tällä kertaa juustoviini olikin punaisen sijasta valkoista, Joseph Drouhin Macon-Villages 2014. Tarkoituksena oli testata kuivan valkoviinin ja pehmeän, miedon valkohomejuuston makuyhdistelmää.

Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014


Valkoviini tulee Bourgognen eteläosasta Mâconin alueelta. Se on valmistettu Chardonnay-rypäleestä (100%), joka on tärkein valkoviinirypälelajike Mâconissa. Aromiltaan Mâconin viinit ovat yleensä kevyempiä ja hedelmäisempiä kuin varsinainen Bourgognen viinit.


Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, hento vaalean sitruunankeltainen. Sitrusmaiset aromit tulivat esiin tuoksussa melko voimakkaasti. Maku oli raikkaan hedelmäinen, kevyehkö, greippisiä ja mineraalisia aromeja sisältävä. Hapokkuutta oli vähän ja jälkimaku kohtalaisen pitkä.

Viinin kypsytys on tapahtunut terästankeissa 6-8 kk. Suositeltu varastointiaika viinille on 1-3 vuotta, joten tuottajan mukaan se oli nyt parhaimmillaan.

Pisteet: 13/20. Hyvä




Hinta - Alko


Lisätietoa: Joseph Drouhin

__________________________________

Reblochon de Savoie –juusto ja Quiche Lorraine –piirakka


Reblochon – juustoa kutsutaan Alppien ylpeydeksi. Sitä on valmistettu Ranskassa alppiseudulla Savoien maakunnassa yli 700 vuotta. Juusto on saanut alkuperää ja valmistusta suojaavan AOC –statuksen vuonna 1958. Tämä edellyttää mm. että lehmien tulee laiduntaa kesäaikaan Savoien Alpeilla ja talviravinnoksi on käytettävä alueen kuivattua heinää.
Valkoinen viinihetki

Kypsytyksen aikana juustokiekkoja harjataan suolavedellä. Näin Reblochon saa ryppyisen pinnan ja kellertävän värin. 6-8 viikkoa kestävän kellarikypsytyksen aikana juustokiekkojen pinnalle syntyy ohut valkohomehuntu. Juusto kannattaa ottaa esille jääkaapista jo pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee.
Quiche Lorraineen (ranskalainen kinkkupiirakka tai pelkkä kinkkupiirakka) kuuluu munien ja kerman lisäksi pekonia. Juusto ei kuulu alkuperäiseen Lorrainen reseptiin, mutta useimmissa resepteissä on Gruyére juustoa. Pekonin sijaan käytetään usein kinkkua.
Viinin ja ruoan yhdistelmä oli tasapainoinen. Chardonnay ei ollut tammikypsytetty, joten se oli maultaan sopivan pehmeä miedonmakuiselle juustolle ja piirakalla.  Kumpikaan ei dominoinut toisiaan. Toisaalta harmoniset maut eivät luoneet toisilleen myöskään kontrastia. Sellaista kokonaisuuteen olisi voinut ehkä tuoda esimerkiksi hedelmäinen gewürstraminer.

Quiche Lorraine –piirakkaohje suomalaisittain

_________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu (chardonnay)

_________________________________

SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Joulupäivän menu 2019

Valkoviini Domaine Ostertag Muenchberg Riesling 2011 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Samettinen sosekeitto ja siikatartarleipä Punaviini Chateau Carbonnieux 2005 (Ranska) (Pisteet 15,5 / 20p) Mandariiniankka, mandariinikastike, Viikuna-Vuohenjuustosalaatti ja Kasviskuskus Jälkiruokaviini, makea Fine Rich Madeira 1995 (Portugali) (Pisteet 15 / 20p) Piparijäädyke piparikastikkeella ______________________________________ Lue myös: Joulupäivän menu 2020 Joulupäivän menu 2017 ______________________________________