Siirry pääsisältöön

Valkoviini Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014 ja Quiche Lorraine

Valkoinen viinihetki

Kesäkuun ensimmäisen viinihetken innoittaja löytyi Lidl`n ranskalaisen teemaviikon tuotteista. Ranskalainen Reblochon -juusto sekä Quiche Lorraine, perinteinen ranskalainen pekoni-kinkkupiiras vaativat seurakseen ranskalaista viiniä.

Tällä kertaa juustoviini olikin punaisen sijasta valkoista, Joseph Drouhin Macon-Villages 2014. Tarkoituksena oli testata kuivan valkoviinin ja pehmeän, miedon valkohomejuuston makuyhdistelmää.

Joseph Drouhen Mâcon-Villages 2014


Valkoviini tulee Bourgognen eteläosasta Mâconin alueelta. Se on valmistettu Chardonnay-rypäleestä (100%), joka on tärkein valkoviinirypälelajike Mâconissa. Aromiltaan Mâconin viinit ovat yleensä kevyempiä ja hedelmäisempiä kuin varsinainen Bourgognen viinit.


Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, hento vaalean sitruunankeltainen. Sitrusmaiset aromit tulivat esiin tuoksussa melko voimakkaasti. Maku oli raikkaan hedelmäinen, kevyehkö, greippisiä ja mineraalisia aromeja sisältävä. Hapokkuutta oli vähän ja jälkimaku kohtalaisen pitkä.

Viinin kypsytys on tapahtunut terästankeissa 6-8 kk. Suositeltu varastointiaika viinille on 1-3 vuotta, joten tuottajan mukaan se oli nyt parhaimmillaan.

Pisteet: 13/20. Hyvä
Hinta - Alko


Lisätietoa: Joseph Drouhin

__________________________________

Reblochon de Savoie –juusto ja Quiche Lorraine –piirakka


Reblochon – juustoa kutsutaan Alppien ylpeydeksi. Sitä on valmistettu Ranskassa alppiseudulla Savoien maakunnassa yli 700 vuotta. Juusto on saanut alkuperää ja valmistusta suojaavan AOC –statuksen vuonna 1958. Tämä edellyttää mm. että lehmien tulee laiduntaa kesäaikaan Savoien Alpeilla ja talviravinnoksi on käytettävä alueen kuivattua heinää.
Valkoinen viinihetki

Kypsytyksen aikana juustokiekkoja harjataan suolavedellä. Näin Reblochon saa ryppyisen pinnan ja kellertävän värin. 6-8 viikkoa kestävän kellarikypsytyksen aikana juustokiekkojen pinnalle syntyy ohut valkohomehuntu. Juusto kannattaa ottaa esille jääkaapista jo pari tuntia ennen tarjoilua, jotta se pehmenee.
Quiche Lorraineen (ranskalainen kinkkupiirakka tai pelkkä kinkkupiirakka) kuuluu munien ja kerman lisäksi pekonia. Juusto ei kuulu alkuperäiseen Lorrainen reseptiin, mutta useimmissa resepteissä on Gruyére juustoa. Pekonin sijaan käytetään usein kinkkua.
Viinin ja ruoan yhdistelmä oli tasapainoinen. Chardonnay ei ollut tammikypsytetty, joten se oli maultaan sopivan pehmeä miedonmakuiselle juustolle ja piirakalla.  Kumpikaan ei dominoinut toisiaan. Toisaalta harmoniset maut eivät luoneet toisilleen myöskään kontrastia. Sellaista kokonaisuuteen olisi voinut ehkä tuoda esimerkiksi hedelmäinen gewürstraminer.

Quiche Lorraine –piirakkaohje suomalaisittain

_________________________________

Lue myös:

Syntymäpäivämenu (chardonnay)

_________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös