Siirry pääsisältöön

Valkoviini Vóila Assyrtiko 2016 historiallisesta rypäleestä

Herralle Dionysokselle
tahdon kajauttaa
oivan dityrambin
kun tämä viini
salaman lailla lyö
ja mieleni kirkastaa.
         -  Arkhilokhos, 77 -
Viinihetki 

Vappuaaton kunniaksi Viinihetkeen valikoitui kreikkalainen kuiva, 100% Assyrtiko-rypäleestä valmistettu valkoviini Vóila Assyrtiko 2016. Assyrtiko –rypäleellä on vuosituhansien takaiset perinteet. Rypäle kuuluu ns. historiallisiin, antiikkisiin rypäleisiin. Sitä pidetään Kreikan laadukkaimpana vaaleana lajikkeena ja se on todennäköisesti peräisin Santorinin vulkaaniselta saarelta. Assyrtikolla on oletettavasti sukulaisuussuhde kahden muun kreikkalaisen lajikkeen, Gaidouria ja Platanin kanssa.  

Lasissa viinin ulkonäkö oli kirkas, oljenkeltainen ja viskositeetiltaan kohtalainen. Tuoksu oli puhdas ja voimakkaasti sitruksinen. Viinin maussa oli runsaasti hedelmäisyyttä ja erityisesti sitruunan ja limen aromit korostuivat. Happoja oli kohtalaisen runsaasti ja maku oli pitkä, mutta aivan edellä esitetyn runon kuvaamiin vaikutelmiin viini ei yltänyt. 

Pisteet 13/20


Hinta - Alko

Lisätietoa: Vóila Assyrtiko 2016 (Viinilehti)

_____________________________


Viinin seurana nautittiin kreikkalaista maalaissalaattia antipastojen kera. Salaatti toi viinistä esiin makeahkoja sävyjä. Sitruunatäytteiset oliivit sitä vastoin haastoivat viinin omaa sitrusmaisuutta peittäen sitä jonkin verran. Kokonaisuutena viini tuki hyvin kreikkalaisen maalaissalaatin makumaailmaa.
Viinihetki

Viinihetki


Horiatiki Salata, Kreikkalainen maalaissalaatti (4:lle)

2 kerää amerikansalaattia
1 tuore kurkku
5-6 tomaattia
200 g oliiveja (isoja)
150 g feta-juustoa
1 vihreä paprika
1 iso sipuli
kastike: oliiviöljyä, viinietikkaa, suolaa, oreganoa
Suikaloi salaatti. Kuori ja viipaloi kurkku. Lohko tomaatit. Viipaloi paprika ja sipuli. Pane salaattivadin pohjalle suikaloitu amerikansalaatti. Muodostele kurkkuviipaleista, tomaattilohkoista ja oliiveista salaatin päälle kukka. Levitä kuutioitu feta-juusto ja sen päälle paprika- ja sipulirenkaat. Kaada salaatin päälle kastike. 

_______________________________ 

Lue myös:


________________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää