Siirry pääsisältöön

Valkoviini Vóila Assyrtiko 2016 historiallisesta rypäleestä

Herralle Dionysokselle
tahdon kajauttaa
oivan dityrambin
kun tämä viini
salaman lailla lyö
ja mieleni kirkastaa.
         -  Arkhilokhos, 77 -
Viinihetki 

Vappuaaton kunniaksi Viinihetkeen valikoitui kreikkalainen kuiva, 100% Assyrtiko-rypäleestä valmistettu valkoviini Vóila Assyrtiko 2016. Assyrtiko –rypäleellä on vuosituhansien takaiset perinteet. Rypäle kuuluu ns. historiallisiin, antiikkisiin rypäleisiin. Sitä pidetään Kreikan laadukkaimpana vaaleana lajikkeena ja se on todennäköisesti peräisin Santorinin vulkaaniselta saarelta. Assyrtikolla on oletettavasti sukulaisuussuhde kahden muun kreikkalaisen lajikkeen, Gaidouria ja Platanin kanssa.  

Lasissa viinin ulkonäkö oli kirkas, oljenkeltainen ja viskositeetiltaan kohtalainen. Tuoksu oli puhdas ja voimakkaasti sitruksinen. Viinin maussa oli runsaasti hedelmäisyyttä ja erityisesti sitruunan ja limen aromit korostuivat. Happoja oli kohtalaisen runsaasti ja maku oli pitkä, mutta aivan edellä esitetyn runon kuvaamiin vaikutelmiin viini ei yltänyt. 

Pisteet 13/20


Hinta - Alko

Lisätietoa: Vóila Assyrtiko 2016 (Viinilehti)

_____________________________


Viinin seurana nautittiin kreikkalaista maalaissalaattia antipastojen kera. Salaatti toi viinistä esiin makeahkoja sävyjä. Sitruunatäytteiset oliivit sitä vastoin haastoivat viinin omaa sitrusmaisuutta peittäen sitä jonkin verran. Kokonaisuutena viini tuki hyvin kreikkalaisen maalaissalaatin makumaailmaa.
Viinihetki

Viinihetki


Horiatiki Salata, Kreikkalainen maalaissalaatti (4:lle)

2 kerää amerikansalaattia
1 tuore kurkku
5-6 tomaattia
200 g oliiveja (isoja)
150 g feta-juustoa
1 vihreä paprika
1 iso sipuli
kastike: oliiviöljyä, viinietikkaa, suolaa, oreganoa
Suikaloi salaatti. Kuori ja viipaloi kurkku. Lohko tomaatit. Viipaloi paprika ja sipuli. Pane salaattivadin pohjalle suikaloitu amerikansalaatti. Muodostele kurkkuviipaleista, tomaattilohkoista ja oliiveista salaatin päälle kukka. Levitä kuutioitu feta-juusto ja sen päälle paprika- ja sipulirenkaat. Kaada salaatin päälle kastike. 

_______________________________ 

Lue myös:


________________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin