Siirry pääsisältöön

Äitienpäivämenu

Äitienpäivän kunniaksi nautimme perinteisesti kotona perheen kesken kolmen ruokalajin menun.

Menun aloitti kuiva samppanja Champagne Cuvee Dangin Fays, joka koostuu kolmesta rypäleestä Pinot Noir 80%, Pinot Meunier 10%, Chardonnay 10%.  Alkuruokana tarjolla oli "Parsaa, kampasimpukoita ja vaniljaista sampanja - voikastiketta".  Samppanjaa suositellaan yleensäkin äyriäisruoille ja tässä menussa tuli todistettua tämän yhdistelmän toimivuus.


Viinihetki
Viinihetki


Pääruokana oli "Formaggiolohta, paistettua fenkolia ja sokeriherneitä sekä kermaista vadelma-rosepippurikastiketta". Pääruoan seurana nautittiin italialainen Terlan Vorberg Pinot Bianco Riserva 2013, 100% Pinot Bianco -rypäleestä valmistettu valkoviini.


Viinihetki
Viinihetki

Jälkiruoka "Calvados omenat ja kermavaahto" sai seurakseen valkoisen 10 -vuotiaan portviinin Nieport ´10 Years Old White.

Viinihetki
Viinihetki


Kokonaisuutena menu sopi erittäin hyvin äitienpäivän teemaan. Alkupalan raaka-aineena oli harvinaisempi kampasimpukka. Lisäksi kastiketta oli jalostettu ruokajuomana olleella samppanjalla.

Pääruoan makuun italialaista vivahdetta viinin lisäksi toi Formaggio -juusto sekä fenkoli. Välimeren keittiössä fenkolia käytetään runsaasti, hiukan samaan tapaan kuin meillä Suomessa perunaa.

Jälkiruoan seuralainen, 10-vuotias portviini oli melko vahva omenaiselle jälkiruoalle. Makea valkoviini, esimerkiksi Sauternesista olisi saattanut sopia paremmin.
________________________

Lisätietoa:




_______________________________



SUOSITUIMMAT

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________

Biodynaamista samppanjaa Fleur de l’Europe Brut Nature blogin 3 -vuotisjuhlan kunniaksi

Viinihetki 3 vuotta! Viinihetki-blogi on nyt saavuttanut 3 vuoden iän ja kirjoitusten määrä lähentelee sataa. Olemme pysyneet tyylillemme uskollisina ja kuvailleet maistelemiamme viinejä samoin kriteerein kuin aiemminkin. Uutena blogiteksteihin on tullut mukaan aromikortti, jonka tavoitteena on havainnollistaa kuvin maisteltavien viinien aromimaailmaa. Blogista löytyy nyt myös ensimmäinen viinimatkakuvaus (Viinimatkalla Ranskan Champagnessa) sekä lyhyitä tietoiskun omaisia viinivideoita sekä viinitietovisoja . Vuoden 2019 teemana olivat  harvinaiset rypäleet ja artikkeleita ko. aiheen ympärille kertyi 10. Tänä vuonna jatkamme rypäleteemaa keskittyen yhden mielenkiintoisen viinimaan, Portugalin, rypäleisiin. Opas viiniharrastukseen Viinihetki-blogin tavoitteena on kuvata viiniharrastuksen monipuolisuutta; viinien maailmaa, viininmaistelua, viinin ja ruoan yhdistämistä, viinimatkoja jne. sekä kannustaa tämän mielenkiintoisen ja herkullisen harrastuksen piiriin. Ol...