Siirry pääsisältöön

Äitienpäivämenu

Äitienpäivän kunniaksi nautimme perinteisesti kotona perheen kesken kolmen ruokalajin menun.

Menun aloitti kuiva samppanja Champagne Cuvee Dangin Fays, joka koostuu kolmesta rypäleestä Pinot Noir 80%, Pinot Meunier 10%, Chardonnay 10%.  Alkuruokana tarjolla oli "Parsaa, kampasimpukoita ja vaniljaista sampanja - voikastiketta".  Samppanjaa suositellaan yleensäkin äyriäisruoille ja tässä menussa tuli todistettua tämän yhdistelmän toimivuus.


Viinihetki
Viinihetki


Pääruokana oli "Formaggiolohta, paistettua fenkolia ja sokeriherneitä sekä kermaista vadelma-rosepippurikastiketta". Pääruoan seurana nautittiin italialainen Terlan Vorberg Pinot Bianco Riserva 2013, 100% Pinot Bianco -rypäleestä valmistettu valkoviini.


Viinihetki
Viinihetki

Jälkiruoka "Calvados omenat ja kermavaahto" sai seurakseen valkoisen 10 -vuotiaan portviinin Nieport ´10 Years Old White.

Viinihetki
Viinihetki


Kokonaisuutena menu sopi erittäin hyvin äitienpäivän teemaan. Alkupalan raaka-aineena oli harvinaisempi kampasimpukka. Lisäksi kastiketta oli jalostettu ruokajuomana olleella samppanjalla.

Pääruoan makuun italialaista vivahdetta viinin lisäksi toi Formaggio -juusto sekä fenkoli. Välimeren keittiössä fenkolia käytetään runsaasti, hiukan samaan tapaan kuin meillä Suomessa perunaa.

Jälkiruoan seuralainen, 10-vuotias portviini oli melko vahva omenaiselle jälkiruoalle. Makea valkoviini, esimerkiksi Sauternesista olisi saattanut sopia paremmin.
________________________

Lisätietoa:




_______________________________



SUOSITUIMMAT

Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera - kuivaa sherryä ja tapaksia

Viinihetki espanjalaisittain. Sherry ja tapakset kuuluvat erottamattomana osana Espanjan andalusialaiseen ruokakulttuuriin . Sherryn sanotaan olevan hyvä viinivalinta, kun pöytään katetaan pientä syötävää. Sana ”tapa” tarkoittaa espanjan kielessä kantta. Se viittaa pieneen leipäpalaan, jolla viinilasi suojattiin kärpäsiltä. Leipäpalan päällä oli usein ilmakuivattua kinkkua tai juustoa. Nykyisin tapasvalikoimat ovat hyvin monipuolisia ja raaka-aineiltaan värikkäitä. Lustau Fino 3 En Rama De Jerez De La Frontera Sherry valmistetaan nykyisin lähes aina yhdestä rypälelajikkeesta, Palominosta . Sen osuus Jerezin viljelyalasta on 95 %. Muita lajikkeita ovat Pedro Ximénenez ja Palomino de Jerez. Bodega s Lustau julkaisi keväällä 2017 uuden sarjan 3 en Rama sherryistä . Nämä ovat kolme biologisesti vanhennettua viiniä, jotka tulevat jokaisesta Sherryn alueen kolmesta kaupungista: Fino Jerez de la Fronterasta, Manzanilla Sanlúcar de Barramedasta ja Fino El Puerto de San...

Punaviini Aalto 2002 ja savulammassalaattia

Pääsiäisen ajan viinihetki muodostui 2002 vuosikerran espanjalaisesta Aalto –punaviinistä j a peruna – savulammassalaatista .  Viini on kotoisin Ribera del Dueron alueelta Pohjois-Espanjasta ja rypäleenä on 100 % Tinto Fino   (Tempranillo ) . Viinin nimi, Aalto on peräisin viinintekijöiden Mariano Carcian ja Javier Zaccagninin tilan nimestä Bodegas Aalto. Tila nimettiin aikoinaan Alvar Aallon mukaan. Javier Zaccagnini ihaili Aallon uudenlaista arkkitehtuuria ja halusi ilmentää tätä myös viineissään. Toisena nimen perusteena oli se, että aa –alkuisena viini pääsisi maailman kaikilla myyntilistoilla  aina aakkosellisten listojen kärkeen. Väriltään viini oli kirkas, kirsikanpunainen, syvän läpinäkymätön ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli voimakas vivahteina mm. vadelmaa ja teetä. Myös sikarilaatikon aromia oli havaittavissa. Maultaan viini oli täyteläinen, kohtalaisen hapokas sekä yllättävän tanniinen 15- vuotiaaksi viiniksi. Hedelmäisyyttä oli ...

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juuri...