Bouchard Aine & Fils Chablis 2015 juhlisti menun alkupalaa, rukiista siikasalaattia sinappisen kastikkeen kera. Kirkas, vaaleankeltainen, raikkaan hedelmäinen 100% chardonnay sopi erinomaisesti lähialueelta pyydetyn vaalealihaisen kalan kanssa.
Terästankeissa kypsytetty viini oli piristävän hapokas ja bouquet oli tyypillisesti ”ranskalainen”, kuten eräs pöytäseurueemme jäsen viinin hyvän laadun tulkitsi. Vuosikertaa 2015 pidetään kansainvälisestikin erinomaisena Chablis´n alueella.
Pääruoka, hirvipaisti olutkastikkeen ja kurpitsarisoton kera
sai seurakseen G.D. Vajra Barolo Albe 2007 punaviinin. Viinin nimi Albe, ”aamut”,
tulee siitä, että viini ei ole yhden tarhan tuotos, vaan kolmen viinitarhan (Le Coste,
Fossati, La Volta) rypäleistä tehty cuvée eli sekoite. Uuden päivän sarastaessa
aamuaurinko saavuttaa nämä eri puolilla Baroloa sijaitsevat viinitarhat hieman
eri aikoina, joten viini on valmistettu ”kolme aamua” kokeneista rypäleistä.
Lasissa 10 -vuotiaan 100%:sti nebbiolo –rypäleestä valmistetun
Barolon väri oli vaalea, läpinäkyvä ja reunoiltaan jo hiukan oranssiin
vivahtava. Tuoksu oli voimakas, mausteinen ja rypäleelle tyypillinen. Viini
ilmaantui karahvissa reilut 3 tuntia. Viinin maku oli pitkä, harmoninen ja
tanniinit olivat pehmentyneet vuosien kypsymisen aikana. Erinomainen
riistaviini.
Jälkiruokaviininä oli täysin uusi tuttavuus Itävallasta, Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2013.
Lasissa viini oli väriltään kirkas kullankeltainen ja viskositeetiltaan kohtalaisen raskas, tuoksu makealle valkoviinille tyypillisesti jalohomeinen. Viinin maku oli ryhdikkään hapokas, kohtalaisen pitkä, aprikoosinen ja hunajainen.

Jälkiruoka; Calvados-omenaraaste ja inkivääritouillet Calvados-jääkerman kera, korosti viinin makeutta voimakkaasti ja loi miellyttävän kontrastisen kokonaisuuden.
Viineistä ainoastaan Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2013 ja
lisäksi kolme muuta saman tuottajan viiniä on saatavana Alkon uutuustuotteina.
Lisätietoa:
Viinitalo Bouchard Aine & Fils
Viinitalo G.D. Vajra
Viinitalo Nittnaus