Siirry pääsisältöön

Syntymäpäivämenu


Bouchard Aine & Fils Chablis 2015 juhlisti menun alkupalaa, rukiista siikasalaattia sinappisen kastikkeen kera. Kirkas, vaaleankeltainen, raikkaan hedelmäinen 100% chardonnay sopi erinomaisesti lähialueelta pyydetyn vaalealihaisen kalan kanssa. 

Terästankeissa kypsytetty viini oli piristävän hapokas ja bouquet oli tyypillisesti ”ranskalainen”, kuten eräs pöytäseurueemme jäsen viinin hyvän laadun tulkitsi. Vuosikertaa 2015 pidetään kansainvälisestikin erinomaisena Chablis´n alueella.Pääruoka, hirvipaisti olutkastikkeen ja kurpitsarisoton kera sai seurakseen G.D. Vajra Barolo Albe 2007 punaviinin. Viinin nimi Albe, ”aamut”, tulee siitä, että viini ei ole yhden tarhan tuotos, vaan kolmen viinitarhan (Le Coste, Fossati, La Volta) rypäleistä tehty cuvée eli sekoite. Uuden päivän sarastaessa aamuaurinko saavuttaa nämä eri puolilla Baroloa sijaitsevat viinitarhat hieman eri aikoina, joten viini on valmistettu ”kolme aamua” kokeneista rypäleistä.
Lasissa 10 -vuotiaan 100%:sti nebbiolo –rypäleestä valmistetun Barolon väri oli vaalea, läpinäkyvä ja reunoiltaan jo hiukan oranssiin vivahtava. Tuoksu oli voimakas, mausteinen ja rypäleelle tyypillinen. Viini ilmaantui karahvissa reilut 3 tuntia. Viinin maku oli pitkä, harmoninen ja tanniinit olivat pehmentyneet vuosien kypsymisen aikana. Erinomainen riistaviini.
Jälkiruokaviininä oli täysin uusi tuttavuus Itävallasta, Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2013

Lasissa viini oli väriltään kirkas kullankeltainen ja viskositeetiltaan kohtalaisen raskas, tuoksu makealle valkoviinille tyypillisesti jalohomeinen. Viinin maku oli ryhdikkään hapokas, kohtalaisen pitkä, aprikoosinen ja hunajainen. 


Jälkiruoka; Calvados-omenaraaste ja inkivääritouillet Calvados-jääkerman kera, korosti viinin makeutta voimakkaasti ja loi miellyttävän kontrastisen kokonaisuuden.

Viineistä ainoastaan Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2013 ja lisäksi kolme muuta saman tuottajan viiniä on saatavana Alkon uutuustuotteina. 

Lisätietoa:

Viinitalo G.D. Vajra
Viinitalo NittnausKatso myös:

Pääsiäismenu


SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla.Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine.

Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini).

Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin?

Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinfandeliksi. Tanniinit …

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä.

Aglianico-rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina.

Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico
Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike.

Toisen teorian mukaan Aglianic…

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016- viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano, italialainen lampaanmaitojuusto, jota maistelimme viinin kanssa.
Susumaniello -rypäle
Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltään tumma, kooltaan keskikoinen ja sen pinta on vahamainen. Rypäle on suurisatoinen ja se viihtyy hyvin kalkkipitoisessa maaperässä. Susmaniell…