Siirry pääsisältöön

Viinikirjallisuutta

*Suosittelemme 


Yleisteoksia

  • *Johnson Hugh,  Robinson Jancis. 2010. Suuri Viinikirja
  • Dominé Andrè. 2005. Viini
  • Stevenson Tom. 1989. Sotheby´s World Wine Encyclopedia
  • Nuikki Pekka. 2014. Aikamatkoja viinimaailmassa
  • Hiort af Ornäs Catarina. 2007. Juomanlaskijan Viinikirja
  • Clarke Oz. 1990. Viini-käsikirja ja maisteluopas
  • Clarke Oz. 1990. Otavan Viiniopas
  • Born Wina. 1977. Viinien kirja
  • Stevenson. 2006. Viinimaailma
  • Robinson Jancis. 1989. Pieni Viinikirja
  • Torres Miguel A. 1986. Viinit ja rypäleet
  • Ojala Kalevi, Seppälä Seppo. 1986. Uusi Viinikirja
  • Gezelius Anna-Greta, Gezelius Rolf. 1986. Tunne viinit
  • Frithiofsson Bengt. 1985. Viinikirja

Viinin maistelu ja arviointi

  • *Robinson Jancis. 2000. Viinimaistajan kirja
  • Williams Davis. 2013. Viinit. Opi tunnistamaan viinejä
  • Clarke Oz. 1990. Viini-käsikirja ja maisteluopas
  • Berglund Juha. 1994. Viiniä mieli
  • Pakarinen Lasse, Vilkuna Taina. 2008. Kymmenen löytöretkeä viinien maailmaan
  • Berglund Juha, Rinta-Huumo Antti. Viinistä viiniin (Viinilehden vuosikirjat)
  • Suorsa Pekka. Viiniopas (vuosittain ilmestyvä)
  • Avellan Essi. 2009. 100 parasta viiniostosta 2009-2010
  • Avellan Essi. 2011. 100 parasta ruokaviiniä 2011-2012
  • Huhg Johnson. 2011. Hugh Johnsonin viiniopas 2012

Viinimaat

  • Sinivirta Jukka & Sinivirta Päivi. 2008. Ranskan viinit. Matka halki viinitarhojen
  • Nilsson Håkan, Stenberg Göran. 2007. Löytöretki viinimaa Portugaliin
  • Larres Matti. 1987. Espanjan viinejä. Pieni käsikirja harrastajalle

Viini ja ruoka

  • Berglund Juha, Rinta-Huumo, Vahtera Antti. 2011. Ruoasta Viiniin
  • *Berglund Juha,  Heinimäki Jaakko,Rinta-Huumo Antti, Vahtera Antti. 2013 Ruoasta viiniin. Makumatka Euroopan halki
  • Berglund Juha, Immonen Pekka, Rinta-Huumo Antti. 1998. Makuasioita viinistä ja ruoasta.
  • Karmavuo Risto, Lihtonen Juha. 2005. Viini & Ruoka
  • Pakarinen Lasse, Kekäläinen Sanna, Pasanen Reetta. 2011. Viinit. Yhdistä ruoka ja juoma
  • Nieminen Tuula. 2005. Viiniä aterialla. Opas viinin ja ruoan liittoon
  • Berens Christer. 2005. Ruokaa ja viiniä
  • Remes Heikki. 2017. Makumatka. Saksalaiset viinit suomalaisessa ruokapöydässä.
  • Remes Heikki. 2015. Kahden maan makuja. Italian viinit suomalaisessa ruokapöydässä.
  • Remes Heikki. 2009. Maistuu viinien kanssa. Espanjan viinit
  • Remes Heikki. 2010. Maistuu viinien kanssa. Ranskan viinit
  • Remes Heikki. 2011. Maistuu viinien kanssa. Chilen viinit
  • Meriluoto Tuomas, Saariluoma Jaakko, Takala Mikko. 2006. Viinin viemää
  • Uusitalo Antti. 2011. Juustot & Juomat


Erityisaiheet

  • Kivimäki Arto, Vesterinen Sampo. 2004. Lainehtiva malja. Antiikin runoja viinistä
  • Heinimäki Jaakko. 2013. Harrasta viiniä. Makuja ja tarinoita, pulloja ja pyhimyksiä
  • Karjalainen Y, Sinivirta J, Sinivirta P. 2003. Portviini
  • De Rothschild Philippine. 1983. Mouton Rothschild. Paintings for the Labels


SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös