Siirry pääsisältöön

Viinikirjallisuutta

*Suosittelemme 


Yleisteoksia

  • *Johnson Hugh,  Robinson Jancis. 2010. Suuri Viinikirja
  • Dominé Andrè. 2005. Viini
  • Stevenson Tom. 1989. Sotheby´s World Wine Encyclopedia
  • Nuikki Pekka. 2014. Aikamatkoja viinimaailmassa
  • Hiort af Ornäs Catarina. 2007. Juomanlaskijan Viinikirja
  • Clarke Oz. 1990. Viini-käsikirja ja maisteluopas
  • Clarke Oz. 1990. Otavan Viiniopas
  • Born Wina. 1977. Viinien kirja
  • Stevenson. 2006. Viinimaailma
  • Robinson Jancis. 1989. Pieni Viinikirja
  • Torres Miguel A. 1986. Viinit ja rypäleet
  • Ojala Kalevi, Seppälä Seppo. 1986. Uusi Viinikirja
  • Gezelius Anna-Greta, Gezelius Rolf. 1986. Tunne viinit
  • Frithiofsson Bengt. 1985. Viinikirja

Viinin maistelu ja arviointi

  • *Robinson Jancis. 2000. Viinimaistajan kirja
  • Williams Davis. 2013. Viinit. Opi tunnistamaan viinejä
  • Clarke Oz. 1990. Viini-käsikirja ja maisteluopas
  • Berglund Juha. 1994. Viiniä mieli
  • Pakarinen Lasse, Vilkuna Taina. 2008. Kymmenen löytöretkeä viinien maailmaan
  • Berglund Juha, Rinta-Huumo Antti. Viinistä viiniin (Viinilehden vuosikirjat)
  • Suorsa Pekka. Viiniopas (vuosittain ilmestyvä)
  • Avellan Essi. 2009. 100 parasta viiniostosta 2009-2010
  • Avellan Essi. 2011. 100 parasta ruokaviiniä 2011-2012
  • Huhg Johnson. 2011. Hugh Johnsonin viiniopas 2012

Viinimaat

  • Sinivirta Jukka & Sinivirta Päivi. 2008. Ranskan viinit. Matka halki viinitarhojen
  • Nilsson Håkan, Stenberg Göran. 2007. Löytöretki viinimaa Portugaliin
  • Larres Matti. 1987. Espanjan viinejä. Pieni käsikirja harrastajalle

Viini ja ruoka

  • Berglund Juha, Rinta-Huumo, Vahtera Antti. 2011. Ruoasta Viiniin
  • *Berglund Juha,  Heinimäki Jaakko,Rinta-Huumo Antti, Vahtera Antti. 2013 Ruoasta viiniin. Makumatka Euroopan halki
  • Berglund Juha, Immonen Pekka, Rinta-Huumo Antti. 1998. Makuasioita viinistä ja ruoasta.
  • Karmavuo Risto, Lihtonen Juha. 2005. Viini & Ruoka
  • Pakarinen Lasse, Kekäläinen Sanna, Pasanen Reetta. 2011. Viinit. Yhdistä ruoka ja juoma
  • Nieminen Tuula. 2005. Viiniä aterialla. Opas viinin ja ruoan liittoon
  • Berens Christer. 2005. Ruokaa ja viiniä
  • Remes Heikki. 2017. Makumatka. Saksalaiset viinit suomalaisessa ruokapöydässä.
  • Remes Heikki. 2015. Kahden maan makuja. Italian viinit suomalaisessa ruokapöydässä.
  • Remes Heikki. 2009. Maistuu viinien kanssa. Espanjan viinit
  • Remes Heikki. 2010. Maistuu viinien kanssa. Ranskan viinit
  • Remes Heikki. 2011. Maistuu viinien kanssa. Chilen viinit
  • Meriluoto Tuomas, Saariluoma Jaakko, Takala Mikko. 2006. Viinin viemää
  • Uusitalo Antti. 2011. Juustot & Juomat


Erityisaiheet

  • Kivimäki Arto, Vesterinen Sampo. 2004. Lainehtiva malja. Antiikin runoja viinistä
  • Heinimäki Jaakko. 2013. Harrasta viiniä. Makuja ja tarinoita, pulloja ja pyhimyksiä
  • Karjalainen Y, Sinivirta J, Sinivirta P. 2003. Portviini
  • De Rothschild Philippine. 1983. Mouton Rothschild. Paintings for the Labels


SUOSITUIMMAT

Portugalilaista lihapataa ja täyteläistä punaviiniä - Rabo de Galo Reserva 2018

Rabo de Galo Reserva 2018 on hyvä ruokaviin i ja varsinkin talvisille lihapadoille sen voimakas maku sopii erittäin hyvin. Portugalilainen lihapata, Estufado Madresilva – naudanlihasta, porkkanoista, herkkusienistä, tomaateista, sipulista, valkosipulista ja hillosipuleista liedellä haudutettu portugalilainen lihapata keitettyjen perunoiden kera oli herkullinen. Lue lisää viinistä ja viinimaa Portugalista ...

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - puna...

Portugalilaista hapokasta valkoviiniä, Quinta de Chocapalha Arinto 2016 ja leivitettyä turskaa

  Quinta de Chocapalha Arinto 2016. Ruokapariksi viinin kanssa kokkasimme portugalilaisen keittiön ydinraaka-aineesta turskasta tehtyjä kalafileitä Viana do Castelon tapaan, Filettes De Peixe à Vianense...  Siirry lukemaan sivustolle viinihetki.fi... https://viinihetki.fi/hapokas-portugalilainen-valkoviini-ja-turskaa/ ______________________________