Siirry pääsisältöön

Viinikirjallisuutta

*Suosittelemme 


Yleisteoksia

  • *Johnson Hugh,  Robinson Jancis. 2010. Suuri Viinikirja
  • Dominé Andrè. 2005. Viini
  • Stevenson Tom. 1989. Sotheby´s World Wine Encyclopedia
  • Nuikki Pekka. 2014. Aikamatkoja viinimaailmassa
  • Hiort af Ornäs Catarina. 2007. Juomanlaskijan Viinikirja
  • Clarke Oz. 1990. Viini-käsikirja ja maisteluopas
  • Clarke Oz. 1990. Otavan Viiniopas
  • Born Wina. 1977. Viinien kirja
  • Stevenson. 2006. Viinimaailma
  • Robinson Jancis. 1989. Pieni Viinikirja
  • Torres Miguel A. 1986. Viinit ja rypäleet
  • Ojala Kalevi, Seppälä Seppo. 1986. Uusi Viinikirja
  • Gezelius Anna-Greta, Gezelius Rolf. 1986. Tunne viinit
  • Frithiofsson Bengt. 1985. Viinikirja

Viinin maistelu ja arviointi

  • *Robinson Jancis. 2000. Viinimaistajan kirja
  • Williams Davis. 2013. Viinit. Opi tunnistamaan viinejä
  • Clarke Oz. 1990. Viini-käsikirja ja maisteluopas
  • Berglund Juha. 1994. Viiniä mieli
  • Pakarinen Lasse, Vilkuna Taina. 2008. Kymmenen löytöretkeä viinien maailmaan
  • Berglund Juha, Rinta-Huumo Antti. Viinistä viiniin (Viinilehden vuosikirjat)
  • Suorsa Pekka. Viiniopas (vuosittain ilmestyvä)
  • Avellan Essi. 2009. 100 parasta viiniostosta 2009-2010
  • Avellan Essi. 2011. 100 parasta ruokaviiniä 2011-2012
  • Huhg Johnson. 2011. Hugh Johnsonin viiniopas 2012

Viinimaat

  • Sinivirta Jukka & Sinivirta Päivi. 2008. Ranskan viinit. Matka halki viinitarhojen
  • Nilsson Håkan, Stenberg Göran. 2007. Löytöretki viinimaa Portugaliin
  • Larres Matti. 1987. Espanjan viinejä. Pieni käsikirja harrastajalle

Viini ja ruoka

  • Berglund Juha, Rinta-Huumo, Vahtera Antti. 2011. Ruoasta Viiniin
  • *Berglund Juha,  Heinimäki Jaakko,Rinta-Huumo Antti, Vahtera Antti. 2013 Ruoasta viiniin. Makumatka Euroopan halki
  • Berglund Juha, Immonen Pekka, Rinta-Huumo Antti. 1998. Makuasioita viinistä ja ruoasta.
  • Karmavuo Risto, Lihtonen Juha. 2005. Viini & Ruoka
  • Pakarinen Lasse, Kekäläinen Sanna, Pasanen Reetta. 2011. Viinit. Yhdistä ruoka ja juoma
  • Nieminen Tuula. 2005. Viiniä aterialla. Opas viinin ja ruoan liittoon
  • Berens Christer. 2005. Ruokaa ja viiniä
  • Remes Heikki. 2017. Makumatka. Saksalaiset viinit suomalaisessa ruokapöydässä.
  • Remes Heikki. 2015. Kahden maan makuja. Italian viinit suomalaisessa ruokapöydässä.
  • Remes Heikki. 2009. Maistuu viinien kanssa. Espanjan viinit
  • Remes Heikki. 2010. Maistuu viinien kanssa. Ranskan viinit
  • Remes Heikki. 2011. Maistuu viinien kanssa. Chilen viinit
  • Meriluoto Tuomas, Saariluoma Jaakko, Takala Mikko. 2006. Viinin viemää
  • Uusitalo Antti. 2011. Juustot & Juomat


Erityisaiheet

  • Kivimäki Arto, Vesterinen Sampo. 2004. Lainehtiva malja. Antiikin runoja viinistä
  • Heinimäki Jaakko. 2013. Harrasta viiniä. Makuja ja tarinoita, pulloja ja pyhimyksiä
  • Karjalainen Y, Sinivirta J, Sinivirta P. 2003. Portviini
  • De Rothschild Philippine. 1983. Mouton Rothschild. Paintings for the Labels


SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös