Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Fontesteau 2002 ja ankkasalaatti



Toukokuussa 2017 maistelimme Chateau Fontesteau vuosikertaa 2011 ja vertailun vuoksi halusimme maistaa nyt saman viinin 9 vuotta vanhempaa vuosikertaa 2002. Pakasteessa sattui olemaan ankan rintafile, josta syntyi sopivasti ankkasalaatti kahdelle. Siinäpä oiva viinihetken iltapala.

Chateau Fontesteau 2002 


Chateau Fontesteau 2002 kuuluu ranskalaisessa laatuluokituksessa Cru Bourgeois (Porvaris-chateau) –luokkaan. Cru Bourgeois on Medocin alueen toiseksi korkein laatuluokka ns. aateliskalenterin jälkeen.

Chateau Fontesteausta löytyy tyypillinen Bordeaux’n alueen rypälesekoitus. Cabernet Sauvignon on päärypälelajike, jota tukevat Merlot, Cabernet Franc sekä Petit Verdot. Vuoden 2011 sekoituksesta puuttuvat Cabernet Franc ja Petit Verdot- rypäleet.
Vuosikerta 2002 oli Euroopassa säiden suhteen haasteellinen Champagnen aluetta lukuun ottamatta. Myös Bordeaux’n sato oli pieni ja tasoltaan vaihteleva.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, voimakas ja ruskean kolan sävyinen. Hitaat kyyneleet ja ”kunnon jalat” ilmensivät viinin korkeaa viskositeettia. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui erityisesti tallin, lannan ja maatuneiden syksyn lehtien vivahteita.
Viinin maku oli kuiva, keskitäyteläinen ja tanniineiltaan lempeän kehittynyt. Hedelmäisyys oli runsasta. Aromeista löytyi mm. multaa ja mausteita. Jälkimaku oli pitkä. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, monimuotoinen ja täysin valmis nautittavaksi. 
Chateau Fontesteau 2002 on loistava ruokaviini. Se sopi erinomaisesti ankkasalaatille korostaen sen hienoista pippurisuutta. Pehmeytensä vuoksi se sopisi mielestämme myös nautiskeluviiniksi

Pisteet 18,5 /20 p

Hinta - Alko

Lisätietoa:



___________________________________


Täydellinen ankkasalaatti

 (3 annosta)
  • 1 ankan rintafilee (n. 360g)
  • suolaa
  • mustapippuria6 siivua pekonia
  • 1-2 kourallista punaisia kirsikkatomaatteja halkaistuna
  • värikästä lehtisalaattia, vuonankaalia tms. paloiksi revittynä
  • rucolaa silputtuna
  • kourallinen kuivattuja pehmeitä luumuja pilkottuna paloiksi
  • 3 rosmariinin oksaa

Kastike:

  • 1,5rkl balsamicoa
  • 2,5rkl hunajaa
  • 5rkl pehmeänmakuista oliiviöljyä
  • 1tl hienonnettuja rosmariinin lehtiä
  • suolaa maun mukaan
  • mustapippuria maun mukaan

Valmista kastike vatkaamalla kaikki aineet keskenään ja jätä maustumaan.
Leikkaa ankan rintaan rasvapuolelle ristikkäisviillot. Aseta ankka valurautapannulle rasva puoli pannuun päin ja laita kuumenna pannu melko kuumaksi. Mausta rasvaton pinta suolalla ja mustapippurilla. Paista ankkaa reilu 5 minuuttia, kunnes rasva on sulanut ja pinnassa hyvä väri. Käännä ankka ympäri ja mausta rasvapuoli myös suolalla ja mustalla pippurilla. Laita kansi pannun päälle ja kypsennä ankkaa toiset 5-10 minuuttia kannen alla, kunnes ankka on kypsä, mutta keskeltä hieman rosee. Kääri ankka folioon ja jätä tekeytymään noin 10 minuutin ajaksi. 
Sillä välin paista pekonit kypsiksi pannulla ja laita sen jälkeen valumaan talouspaperin päälle. Laita lautaselle salaattia ja rucolaa lisää päälle kirsikkatomaatteja ja kastiketta. Leikkaa ankka ohuiksi siivuiksi ja jaa se ja pekonin siivut lautaselle. Lisää päälle vielä hieman kastiketta sekä luumun palat. Koristele värikkäällä salaatilla ja rosmariinin oksalla. Tarjoile välittömästi!
Lähde:
Antipastaa-ruokablogi:
Paras ankkasalaatti (viljaton, gluteeniton, munaton, maidoton,paleo)



____________________________

Lue myös:

Ranskalainen viinihetki (Chateau Fontesteau vuosikerta 2011)


SUOSITUIMMAT

Punaviini Château Monbrison 1994 – arvokkaasti ikääntynyt ranskalainen

Viime aikoina olemme maistelleet peräkkäin useita nuoria viinejä. Vastapainoksi otimme maisteltavaksi viinikaapissamme säilytyksessä olleen tänä vuonna tasavuosia täyttävän punaviinin Ranskan Bordeaux’n alueelta, Château Monbrison 1994. Tämä viini sai meidät uppoutumaan muistoihin.  Kun tämän kyseisen viinin rypäleet kasvoivat ja kypsyivät Margaux’n kylässä Ranskassa, perheemme asui Suomen tunnetuimmassa ympyräkaupungissa ja olimme viettämässä kesää meren rannalla. Meille entisille Järvi-Suomen asukeille meri elementtinä teki suuren vaikutuksen. Juhannus meren rannalla oli ikimuistoinen. Tuon kesän jälkeen asuinpaikkakuntamme onkin jo vaihtunut useamman kerran. On juhlallinen hetki avata iäkäs viinipullo ja juoda omaa sekä viinin historiaa. 😊  Viinin ikääntymisen salaisuus ”Jos viini olisi auto, tanniineista rakentuisi runko. Alkoholi toimisi moottorina ja sokeri pehmentäisi kyytiä pyöreillä renkailla. Hapokkuus on viinin akku, joka herättää kokonaisuuden henkiin.”

Harvinaisia rypälelajikkeita

Innostavinta viiniharrastuksessa on maistella viinejä erilaisista rypäleistä , oppia rypäleiden ominaisuuksia ja oppia tunnistamaan niitä. Rypäleet ovat kiinnostavia myös siksi, että rypälelajikkeita on runsaasti - niissä riittää opiskeltavaa. Parhaiten tietyn rypäleen ominaisuuksia voi havainnoida maistelemalla viiniä, joka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. Jos rypälelajikkeet eivät ole ennestään tuttuja, on tutustuminen helpointa aloittaa yleisimmistä lajikkeista kuten esimerkiksi Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Tälle sivulle on koottu linkkejä Viinihetken blogiteksteihin, joissa on esitelty hiukan tuntemattomampi rypäle ja siitä 100%:sti tehty viini . Joitakin esiteltyjä rypäleitä voi esiintyä   sekoiteviineissä (esim. Pinot Meunier), mutta tavoitteena on ollut löytää viinejä, jotka on valmistettu ainoastaan yhdestä rypäleestä. AGLIANICO - punaviini CARIGNAN - punaviini CARRICANTE - valkoviini DORNFELDER - punaviini NERELLO MASCALESE - punaviin

Makea valkoviini Unkarista - Tokaji

Vaihteluksi kuiville puna- ja valkoviineille halusimme pitkästä aikaa suun makeaksi.   Blogissa on aiemmin arvioitu useita ranskalaisia Sauternesin alueen makeita valkoviinejä.  Myös Unkarista löytyy maailmankuulu makea valkoviini, Tokaji , johon aikoinaan viininmaistelumme alkuvuosina ihastuimme, mutta joka sittemmin on jäänyt lähes unohduksiin.  Unohduksissa ollutta viiniä ei tietenkään löytynyt myöskään viinikaapistamme. Alkon valikoimissa Tokaji-viinejä on muutamia, joista maisteltavaksi hankimme vuosikerraltaan nuorimman  St Stephans Crown Tokaji 5 Puttonyos 2013. Jalohomeisen viinin synty Unkarin Tokajin alueella on pitkä historia viininviljelyssä. Sen ensimmäinen tarhaluokitus tehtiin jo vuonna 1641 ja Tokajia pidetään myös ensimmäisenä viinialueena, jossa opittiin käyttämään jalohomeisia rypäleitä viinin valmistuksessa.  Historiatietojen mukaan sodat repivät Tokajin aluetta yli 300 vuotta sitten, eikä väestöllä tuolloin ollut juurikaan aikaa paneutua viin