Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Fontesteau 2002 ja ankkasalaattiToukokuussa 2017 maistelimme Chateau Fontesteau vuosikertaa 2011 ja vertailun vuoksi halusimme maistaa nyt saman viinin 9 vuotta vanhempaa vuosikertaa 2002. Pakasteessa sattui olemaan ankan rintafile, josta syntyi sopivasti ankkasalaatti kahdelle. Siinäpä oiva viinihetken iltapala.

Chateau Fontesteau 2002 


Chateau Fontesteau 2002 kuuluu ranskalaisessa laatuluokituksessa Cru Bourgeois (Porvaris-chateau) –luokkaan. Cru Bourgeois on Medocin alueen toiseksi korkein laatuluokka ns. aateliskalenterin jälkeen.

Chateau Fontesteausta löytyy tyypillinen Bordeaux’n alueen rypälesekoitus. Cabernet Sauvignon on päärypälelajike, jota tukevat Merlot, Cabernet Franc sekä Petit Verdot. Vuoden 2011 sekoituksesta puuttuvat Cabernet Franc ja Petit Verdot- rypäleet.
Vuosikerta 2002 oli Euroopassa säiden suhteen haasteellinen Champagnen aluetta lukuun ottamatta. Myös Bordeaux’n sato oli pieni ja tasoltaan vaihteleva.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, voimakas ja ruskean kolan sävyinen. Hitaat kyyneleet ja ”kunnon jalat” ilmensivät viinin korkeaa viskositeettia. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui erityisesti tallin, lannan ja maatuneiden syksyn lehtien vivahteita.
Viinin maku oli kuiva, keskitäyteläinen ja tanniineiltaan lempeän kehittynyt. Hedelmäisyys oli runsasta. Aromeista löytyi mm. multaa ja mausteita. Jälkimaku oli pitkä. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, monimuotoinen ja täysin valmis nautittavaksi. 
Chateau Fontesteau 2002 on loistava ruokaviini. Se sopi erinomaisesti ankkasalaatille korostaen sen hienoista pippurisuutta. Pehmeytensä vuoksi se sopisi mielestämme myös nautiskeluviiniksi

Pisteet 18,5 /20 p

Hinta - Alko

Lisätietoa:___________________________________


Täydellinen ankkasalaatti

 (3 annosta)
 • 1 ankan rintafilee (n. 360g)
 • suolaa
 • mustapippuria6 siivua pekonia
 • 1-2 kourallista punaisia kirsikkatomaatteja halkaistuna
 • värikästä lehtisalaattia, vuonankaalia tms. paloiksi revittynä
 • rucolaa silputtuna
 • kourallinen kuivattuja pehmeitä luumuja pilkottuna paloiksi
 • 3 rosmariinin oksaa

Kastike:

 • 1,5rkl balsamicoa
 • 2,5rkl hunajaa
 • 5rkl pehmeänmakuista oliiviöljyä
 • 1tl hienonnettuja rosmariinin lehtiä
 • suolaa maun mukaan
 • mustapippuria maun mukaan

Valmista kastike vatkaamalla kaikki aineet keskenään ja jätä maustumaan.
Leikkaa ankan rintaan rasvapuolelle ristikkäisviillot. Aseta ankka valurautapannulle rasva puoli pannuun päin ja laita kuumenna pannu melko kuumaksi. Mausta rasvaton pinta suolalla ja mustapippurilla. Paista ankkaa reilu 5 minuuttia, kunnes rasva on sulanut ja pinnassa hyvä väri. Käännä ankka ympäri ja mausta rasvapuoli myös suolalla ja mustalla pippurilla. Laita kansi pannun päälle ja kypsennä ankkaa toiset 5-10 minuuttia kannen alla, kunnes ankka on kypsä, mutta keskeltä hieman rosee. Kääri ankka folioon ja jätä tekeytymään noin 10 minuutin ajaksi. 
Sillä välin paista pekonit kypsiksi pannulla ja laita sen jälkeen valumaan talouspaperin päälle. Laita lautaselle salaattia ja rucolaa lisää päälle kirsikkatomaatteja ja kastiketta. Leikkaa ankka ohuiksi siivuiksi ja jaa se ja pekonin siivut lautaselle. Lisää päälle vielä hieman kastiketta sekä luumun palat. Koristele värikkäällä salaatilla ja rosmariinin oksalla. Tarjoile välittömästi!
Lähde:
Antipastaa-ruokablogi:
Paras ankkasalaatti (viljaton, gluteeniton, munaton, maidoton,paleo)____________________________

Lue myös:

Ranskalainen viinihetki (Chateau Fontesteau vuosikerta 2011)


SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää