Viininkypsytysrukous
Bacchus, luoja viinipuiden,
tule, täytä köynnökset!
Makeaksi tulkoon neste
vertaiseksi nektarin!
Pilaantumaan älä päästä,
vanhaksi se kypsytä
ettei karvaaksi se muutu,
vaihdu vallan toiseksi.
Florus, Poeate latini minores (Baehrens) 412,2
Viinihetkessä oli tällä kertaa kreikkalainen harvinaisuus:
viini Malagouzia-rypäleestä. Rypäleestä, joka lähes kuoli sukupuuttoon, kunnes
se elvytettiin uudestaan 2000-luvun alussa Thessalonikin lähellä Pohjois-Kreikassa.
Rypäle kuuluu ns. historiallisiin, antiikkisiin (autoktonisiin)
rypäleisiin. Aiemmin olemme tutustuneet kreikkalaiseen Assyrtiko -rypäleestä
valmistettuun valkoviiniin ja nyt halusimme maistaa toista vieläkin
harvinaisemmasta rypäleestä tehtyä valkoviiniä.
Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016
Viinitalo Alpha Estate sijaitsee Amyndeonin alueella Luoteis-Kreikassa.
Se on 2000-luvun alussa perustettu ja sillä on 87 hehtaaria tarhoja. Viinitarhat
sijaitsevat 600-700 metrin korkeudessa vuorien ympäröimällä tasangolla, jossa
sijaitsee myös kaksi suurta järveä. Viinitarhan nimi, Turtles, tulee siitä, että aluetta on pitänyt pesimäalueenaan paikallinen kilpikonnalaji, jota viinintuottaja suojelee.
Viini on valmistettu 100 %:sti Malagouzia -rypäleestä, jonka
juuret löytyvät manner-Kreikan eteläosista. Rypäleen alkukotina pidetään kuntaa
nimeltä Nafpaktos (Naupaktos) Korintinlahden länsiosassa.
Nykyisin lajiketta on alettu viljelemään runsaasti viileämmillä
viinialueilla Pohjois-Kreikassa ja Makedoniassa. Malagouzia- köynnökset ovat
elinvoimaisia ja satoisia. Vihreät rypäleet ovat suuria ja ohutkuorisia sekä matalahappoisia.
Rypäleiden kohtalainen uutepitoisuus antaa viineihin täyteläisyyttä, mikäli
sadon tuotos pidetään rajattuna.
Rypälelajike viihtyy lämpimässä ja suhteellisen kuivassa
ympäristössä. Laadukkaimmat viinit tulevat kuumilta tasangoilta. Malagouzia
-rypäleistä valmistetut viinit ovat ominaisuuksiltaan sitruksisia, yrttisiä ja
kukkeita. Ne muistuttavat Sauvignon Blanc -viinejä.
Maistelukokemukset
Viini oli väriltään kirkas, hennon vaaleanvihertävä ja
viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, raikas ja melko voimakas.
Aromeissa esiin tuli herukkaisuutta, sitrusmaista ja hentoa kukkaisuutta.
Viinin maku oli kuiva ja sen raikas hapokkuus nosti veden
kielelle. Maussa erottui myös herukkaisuutta (valko- ja punaherukka). Tuoksun
aromit toistava sitruksisuus oli leimaa-antava piirre tälle viinille koko
maistelun ajan.
Kokonaisuutena viini muistutti hyvin paljon Sauvignon-blanc -viiniä (Uusi
Seelanti). Pienoinen pettymys oli se, että tämän lajikeviinin olemus
ja ominaispiirteet eivät olleet niin persoonallisia tai poikkeavia, kuin mitä antiikkinen
alkuperä antoi odottaa.
Tämä kesäisen raikas, terhakka valkoviini sopii mielestämme
hyvin esimerkiksi aperitiiviksi ja kasvisruokien kumppaniksi. Tämän
maisteluhetken iltapala: uunissa paistettu hunajainen feta-juusto,
kirsikkatomaatit, viinilehtikääryleet ja sitruunalla maustettu jogurtti sekä AlphaEstate Malagouzia Turtles Vineyard 2016 olivat harmoninen kokonaisuus. Ruoka
toi myös hyvin esille viinin makeita vivahteita, joita varsinaisen viinimaistelun
aikana emme havainneet.
Viinin luonnetta kuvaa hyvin rytmikäs kreikkalainen kansanmusiikki
_________________________________
Viinin luonnetta kuvaa hyvin rytmikäs kreikkalainen kansanmusiikki
Pisteet: 13/20
Hinta: Alko
Lisätietoa: Alpha Estate
_________________________________

Uunissa paistettua fetaa ja hunajaa
200 g fetaa kokonaisena palana
3 rkl oliiviöljyä
200 g kirsikkatomaatteja
Mustapippuria
Pitaleipiä paahdettuna ja siivuiksi leikattuna
3 rkl oliiviöljyä
200 g kirsikkatomaatteja
Mustapippuria
Pitaleipiä paahdettuna ja siivuiksi leikattuna
Valmistusohje:
Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Valuta oliiviöljy juustolohkon päälle ja levitä ympärille kirsikkatomaatit. Paahda juustoa uunissa, kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä sulanut (noin 10 minuuttia). Lämmitä hunaja mikroaaltouunissa. Nosta juusto uunista ja penslaa pinnoille hunaja. Laita juusto takaisin uuniin ja paahda, kunnes pinta alkaa tummua. Mausta mustapippurilla ja tarjoa välittömästi pitaleivän kanssa.
(Ohje: Haaga Helian keittiömestarikouluttaja Sami Rekola ja
Option ruokatoimittaja Mikko Takala)
Lisäkkeenä valmispakkaus kreikkalaisia viininlehtikääryleitä ja
sitruunalla maustettua jogurttia (Stuffed Vine Leaves, Lidl)
__________________________________