sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Malagouzia – viini Kreikan omasta rypäleestä

Viininkypsytysrukous


Bacchus, luoja viinipuiden, 

tule, täytä köynnökset!

Makeaksi tulkoon neste
vertaiseksi nektarin!
Pilaantumaan älä päästä,
vanhaksi se kypsytä
ettei karvaaksi se muutu,
vaihdu vallan toiseksi.

                                                                                                     Florus, Poeate latini minores (Baehrens) 412,2Viinihetkessä oli tällä kertaa kreikkalainen harvinaisuus: viini Malagouzia-rypäleestä. Rypäleestä, joka lähes kuoli sukupuuttoon, kunnes se elvytettiin uudestaan 2000-luvun alussa Thessalonikin lähellä Pohjois-Kreikassa. 
Rypäle kuuluu ns. historiallisiin, antiikkisiin (autoktonisiin) rypäleisiin. Aiemmin olemme tutustuneet kreikkalaiseen Assyrtiko -rypäleestä valmistettuun valkoviiniin ja nyt halusimme maistaa toista vieläkin harvinaisemmasta rypäleestä tehtyä valkoviiniä.

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016

Viinitalo Alpha Estate sijaitsee Amyndeonin alueella Luoteis-Kreikassa. Se on 2000-luvun alussa perustettu ja sillä on 87 hehtaaria tarhoja. Viinitarhat sijaitsevat 600-700 metrin korkeudessa vuorien ympäröimällä tasangolla, jossa sijaitsee myös kaksi suurta järveä. Viinitarhan nimi, Turtles, tulee siitä, että aluetta on pitänyt pesimäalueenaan paikallinen kilpikonnalaji, jota viinintuottaja suojelee.
Viini on valmistettu 100 %:sti Malagouzia -rypäleestä, jonka juuret löytyvät manner-Kreikan eteläosista. Rypäleen alkukotina pidetään kuntaa nimeltä Nafpaktos (Naupaktos) Korintinlahden länsiosassa.
Nykyisin lajiketta on alettu viljelemään runsaasti viileämmillä viinialueilla Pohjois-Kreikassa ja Makedoniassa. Malagouzia- köynnökset ovat elinvoimaisia ja satoisia. Vihreät rypäleet ovat suuria ja ohutkuorisia sekä matalahappoisia. Rypäleiden kohtalainen uutepitoisuus antaa viineihin täyteläisyyttä, mikäli sadon tuotos pidetään rajattuna.
Rypälelajike viihtyy lämpimässä ja suhteellisen kuivassa ympäristössä. Laadukkaimmat viinit tulevat kuumilta tasangoilta. Malagouzia -rypäleistä valmistetut viinit ovat ominaisuuksiltaan sitruksisia, yrttisiä ja kukkeita. Ne muistuttavat Sauvignon Blanc -viinejä.

Kokemukset ja havainnot

Viini oli väriltään kirkas, hennon vaaleanvihertävä ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, raikas ja melko voimakas. Aromeissa esiin tuli herukkaisuutta, sitrusmaista ja hentoa kukkaisuutta. 
Viinin maku oli kuiva ja sen raikas hapokkuus nosti veden kielelle. Maussa erottui myös herukkaisuutta (valko- ja punaherukka). Tuoksun aromit toistava sitruksisuus oli leimaa-antava piirre tälle viinille koko maistelun ajan. 
Kokonaisuutena viini muistutti hyvin paljon Sauvignon-blanc -viiniä (Uusi Seelanti). Pienoinen pettymys oli se, että tämän lajikeviinin olemus ja ominaispiirteet eivät olleet niin persoonallisia tai poikkeavia, kuin mitä antiikkinen alkuperä antoi odottaa. 
Tämä kesäisen raikas, terhakka valkoviini sopii mielestämme hyvin esimerkiksi aperitiiviksi ja kasvisruokien kumppaniksi. Tämän maisteluhetken iltapala: uunissa paistettu hunajainen feta-juusto, kirsikkatomaatit, viinilehtikääryleet ja sitruunalla maustettu jogurtti sekä AlphaEstate Malagouzia Turtles Vineyard 2016 olivat harmoninen kokonaisuus. Ruoka toi myös hyvin esille viinin makeita vivahteita, joita varsinaisen viinimaistelun aikana emme havainneet.

Pisteet: 13/20, Hyvä


Viinin luonnetta kuvaa hyvin rytmikäs kreikkalainen kansanmusiikki

_________________________________

Uunissa paistettua fetaa ja hunajaa


Ainekset (2 annosta):
200 g fetaa kokonaisena palana
3 rkl oliiviöljyä
200 g kirsikkatomaatteja
Mustapippuria
Pitaleipiä paahdettuna ja siivuiksi leikattuna

Valmistusohje:
Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Valuta oliiviöljy juustolohkon päälle ja levitä ympärille kirsikkatomaatit. Paahda juustoa uunissa, kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä sulanut (noin 10 minuuttia). Lämmitä hunaja mikroaaltouunissa. Nosta juusto uunista ja penslaa pinnoille hunaja. Laita juusto takaisin uuniin ja paahda, kunnes pinta alkaa tummua. Mausta mustapippurilla ja tarjoa välittömästi pitaleivän kanssa. 

(Ohje: Haaga Helian keittiömestarikouluttaja Sami Rekola ja Option ruokatoimittaja Mikko Takala) 
Lisäkkeenä valmispakkaus kreikkalaisia viininlehtikääryleitä ja sitruunalla maustettua jogurttia (Stuffed Vine Leaves, Lidl)

Lisätietoa: 

Lue myös:


__________________________________