Siirry pääsisältöön

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016 – valkoviini Kreikan omasta rypäleestä

Viininkypsytysrukous

Bacchus, luoja viinipuiden, 
tule, täytä köynnökset!
Makeaksi tulkoon neste
vertaiseksi nektarin!
Pilaantumaan älä päästä,
vanhaksi se kypsytä
ettei karvaaksi se muutu,
vaihdu vallan toiseksi.
                                                                                                     Florus, Poeate latini minores (Baehrens) 412,2


Viinihetkessä oli tällä kertaa kreikkalainen harvinaisuus: viini Malagouzia-rypäleestä. Rypäleestä, joka lähes kuoli sukupuuttoon, kunnes se elvytettiin uudestaan 2000-luvun alussa Thessalonikin lähellä Pohjois-Kreikassa. 
Rypäle kuuluu ns. historiallisiin, antiikkisiin (autoktonisiin) rypäleisiin. Aiemmin olemme tutustuneet kreikkalaiseen Assyrtiko -rypäleestä valmistettuun valkoviiniin ja nyt halusimme maistaa toista vieläkin harvinaisemmasta rypäleestä tehtyä valkoviiniä.

Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016


Viinitalo Alpha Estate sijaitsee Amyndeonin alueella Luoteis-Kreikassa. Se on 2000-luvun alussa perustettu ja sillä on 87 hehtaaria tarhoja. Viinitarhat sijaitsevat 600-700 metrin korkeudessa vuorien ympäröimällä tasangolla, jossa sijaitsee myös kaksi suurta järveä. Viinitarhan nimi, Turtles, tulee siitä, että aluetta on pitänyt pesimäalueenaan paikallinen kilpikonnalaji, jota viinintuottaja suojelee.
Viini on valmistettu 100 %:sti Malagouzia -rypäleestä, jonka juuret löytyvät manner-Kreikan eteläosista. Rypäleen alkukotina pidetään kuntaa nimeltä Nafpaktos (Naupaktos) Korintinlahden länsiosassa.
Nykyisin lajiketta on alettu viljelemään runsaasti viileämmillä viinialueilla Pohjois-Kreikassa ja Makedoniassa. Malagouzia- köynnökset ovat elinvoimaisia ja satoisia. Vihreät rypäleet ovat suuria ja ohutkuorisia sekä matalahappoisia. Rypäleiden kohtalainen uutepitoisuus antaa viineihin täyteläisyyttä, mikäli sadon tuotos pidetään rajattuna.
Rypälelajike viihtyy lämpimässä ja suhteellisen kuivassa ympäristössä. Laadukkaimmat viinit tulevat kuumilta tasangoilta. Malagouzia -rypäleistä valmistetut viinit ovat ominaisuuksiltaan sitruksisia, yrttisiä ja kukkeita. Ne muistuttavat Sauvignon Blanc -viinejä.

Maistelukokemukset


Viini oli väriltään kirkas, hennon vaaleanvihertävä ja viskositeetiltaan notkea. Tuoksu oli puhdas, raikas ja melko voimakas. Aromeissa esiin tuli herukkaisuutta, sitrusmaista ja hentoa kukkaisuutta. 
Viinin maku oli kuiva ja sen raikas hapokkuus nosti veden kielelle. Maussa erottui myös herukkaisuutta (valko- ja punaherukka). Tuoksun aromit toistava sitruksisuus oli leimaa-antava piirre tälle viinille koko maistelun ajan. 
Kokonaisuutena viini muistutti hyvin paljon Sauvignon-blanc -viiniä (Uusi Seelanti). Pienoinen pettymys oli se, että tämän lajikeviinin olemus ja ominaispiirteet eivät olleet niin persoonallisia tai poikkeavia, kuin mitä antiikkinen alkuperä antoi odottaa. 
Tämä kesäisen raikas, terhakka valkoviini sopii mielestämme hyvin esimerkiksi aperitiiviksi ja kasvisruokien kumppaniksi. Tämän maisteluhetken iltapala: uunissa paistettu hunajainen feta-juusto, kirsikkatomaatit, viinilehtikääryleet ja sitruunalla maustettu jogurtti sekä AlphaEstate Malagouzia Turtles Vineyard 2016 olivat harmoninen kokonaisuus. Ruoka toi myös hyvin esille viinin makeita vivahteita, joita varsinaisen viinimaistelun aikana emme havainneet.

Viinin luonnetta kuvaa hyvin rytmikäs kreikkalainen kansanmusiikki
_________________________________

Pisteet: 13/20

Hinta:  Alko

Lisätietoa: Alpha Estate 

_________________________________Uunissa paistettua fetaa ja hunajaa


Ainekset (2 annosta):
200 g fetaa kokonaisena palana
3 rkl oliiviöljyä
200 g kirsikkatomaatteja
Mustapippuria
Pitaleipiä paahdettuna ja siivuiksi leikattuna

Valmistusohje:
Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Valuta oliiviöljy juustolohkon päälle ja levitä ympärille kirsikkatomaatit. Paahda juustoa uunissa, kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä sulanut (noin 10 minuuttia). Lämmitä hunaja mikroaaltouunissa. Nosta juusto uunista ja penslaa pinnoille hunaja. Laita juusto takaisin uuniin ja paahda, kunnes pinta alkaa tummua. Mausta mustapippurilla ja tarjoa välittömästi pitaleivän kanssa. 

(Ohje: Haaga Helian keittiömestarikouluttaja Sami Rekola ja Option ruokatoimittaja Mikko Takala) 
Lisäkkeenä valmispakkaus kreikkalaisia viininlehtikääryleitä ja sitruunalla maustettua jogurttia (Stuffed Vine Leaves, Lidl)
__________________________________

Lue myös:

__________________________________

SUOSITUIMMAT

Orgaaninen punaviini Heartwood Zinfandel 2015

Tällä kertaa meille viinihetken tarjosi pitkäaikainen ystävämme, joka on myös innokas viiniharrastaja. Italialainen  Heartwood Zinfandel 2015 oli matkannut maisteluhetkeemme Ruotsin Haaparannasta, sillä Suomen Alkossa sitä ei ole tarjolla. Luomuviinejä olemme aiemminkin maistelleet, mutta harvakseltaan, johtuen ilmeisesti siitä, että mitään ahaa -elämyksiä ne eivät ole tähän saakka tarjonneet. Tämän viinin etiketissä mainittiin teksti organic wine . Orgaanisia viinejä valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä, joissa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, kasvinsuojeluaineita eikä keinolannoitteita. Säilöntäaineita ei myöskään käytetä missään osassa prosessia (ks. linkki tekstin lopussa, orgaaninen viini). Lasissa tämä viini oli väriltään läpinäkymätön, syvä, lähes musta. Tuoksu ei yllättäen avautunut juuri ollenkaan, vaikka viini oli dekantoituna karahvissa tunnin verran ennen nauttimista. Olisiko voinut olla pidempäänkin? Maultaan viini oli yllättävän kevyt Zinf

Pipoli Aglianico Del Vulture 2017 – mausteista ja marjaista punaviiniä Aglianico-rypäleestä

Vuoden viimeiseen rypäletastingiin valitsimme viinin edelleen tuliperäiseltä alueelta Etelä-Italiasta, mutta tällä kertaa mantereen puolelta. Edellisen rypäletastingin viini oli peräisin Sisiliasta Etnan rinteiltä. Tämänkertainen viini tulee Monte Vulturen rinteillä kasvaneista rypäleistä. Aglianico -rypäleestä tehtyjä viinejä suositellaan yleensä vahvojen liharuokien seuralaiseksi, mutta halusimme nyt kokeilla sen sopivuutta uunissa paahdetun ankan kumppanina. Mahdollisesti maailman vanhin viljelty rypäle – Aglianico Tämä muinaisen rypäleen nimi Aglianico on vakiintunut käyttöön 1500-luvun alusta. Tätä ennen rypälettä kutsuttiin nimellä Ellenico. Rypäleen alkuperästä ollaan monta mieltä. Erään teorian mukaan Kreikan uudisasukkaat toivat sen eteläiseen Italiaan noin 800 eaa, jolloin sen nimi oli Vitis hellenica (kreikkalainen viiniköynnös). Rypäle oli Rooman vallan aikana todennäköisesti silloisen maailman kalleimman viinin Falernian tärkein rypälelajike. Toisen teor

Alkuviini Pietra 2016 – luonteikasta punaviiniä Susumaniello -rypäleestä

Hyvä makupari: Pietra Susumaniello 2016 ja italialainen lampaanmaitojuusto Pecorino Romano  (edessä) Vuoden rypäleteema jatkuu. Tällä kertaa vuorossa oli punainen rypäle Susumaniello Etelä-Italian itärannikolta Apuliasta (Pugliasta). Pietra Susumaniello 2016 - viiniharvinaisuuden saimme lahjaksi tyttäreltämme keväällä 2019.  Tämän viinin kanssa olisi voinut tarjota vahvaa liharuokaa, jopa riistaa. Viinille on kuitenkin suositeltu myös vahvoja, suolaisia juustoja. Tällainen on esimerkiksi Pecorino Romano , italialainen lampaanmaitojuusto , jota maistelimme viinin kanssa. Susumaniello -rypäle Susumaniello on yksi maailman harvinaisimmista viinirypälajikkeista. Rypäleen alkuperästä on monenlaisia teorioita. Todennäköisesti rypäle on tullut Italian Apuliaan Adrianmeren yli ehkä Kreikasta tai Kroatian Dalmatian rannikolta. Nykyisin sitä viljellään lähes yksinomaan Apulian Salenton ja Brindisin kaupunkia ympäröivillä alueilla. Susumaniello-rypäle on väriltää