Siirry pääsisältöön

Chateau Musar Red 1998 - iäkäs kulttipunaviini Libanonista

Chateau Musar - iäkäs kulttiviini Libanonista, Viinihetki


Viinien säilyvyydestä on monenlaisia mielipiteitä. Tällä kertaa maistelussa oli Libanonin kuuluisin, maailmalla jopa kulttiviinin maineeseen noussut punaviini, Chateau Musar Red. Koska viinillä oli ikää jo 20 vuotta, oli mielenkiintoista testata, miten vuodet ovat vaikuttaneet viinin kehittymiseen.

Chateau Musar Red 1998

Libanon on ikivanhaa viinintuotantoaluetta, jossa viiniä on viljelty tuhansia vuosia. Bekaan laaksossa sijaitseva 1700 -luvun Mzarin linnaan perustettu Chateau Musar on yksi maailman erikoisimmista viinitaloista.
Viinintuotantoprosessi on pyritty säilyttämään mahdollisimman luonnonmukaisena; mm. viiniköynnökset kasvavat täysin luonnonvaraisina ilman suurempia hoitotoimenpiteitä (orgaaninen viljely).
Viinit valmistetaan betonisammioissa, kypsytetään tammitynnyreissä ja pullotetaan ilman kirkastusta tai suodatusta. Viinin kypsyminen tapahtuu Musarin omissa kellareissa ja viinit tulevat myyntiin noin 7 -vuotiaina. Vuonna 1930 perustettua viinitaloa ylläpitää Ranskasta Libanoniin muuttanut Hocharin suku.
Chateau Musar Red 1998 on kolmen rypäleen sekoitus: Bordeaux’n alueelta kotoisin oleva Cabernet Sauvignon sekä etelä-Ranskan viineissä käytetyt rypäleet Carignan ja Cinsaut.

Maistelukokemukset


Viini oli väriltään kirkas, tiilenpunainen ja lasissa vaaleareunainen, syvyydeltään läpinäkyvä ja hennon heleä. Viskositeetti oli korkea, lasin pinnalla laskeutuvat ”jalat” , ”kyynelet” olivat huomattavan hitaat. 
Melko nopeasti avautunut tuoksu oli voimakas, kehittynyt ja monikerroksinen. Lannan tai tallin tuoksu nousi esiin alkuun jopa hieman pistävänä. Animaaliset aromit hallitsivat tuoksun ensivaikutelmaa. Myöhemmin tuoksuun liittyi enemmän maamaisia aromeja kuten esimerkiksi syksyisiä puiden lehtiä. Tuoksuttelun viimevaiheessa aromeista löytyi mm. niittymäisiä vivahteita, kuten heiniä ja kuivakukkia.
Viini oli maultaan kohtalaisen täyteläinen ja kepeän hapokas. Tanniinit olivat kypsät ja pehmeät. Tuoksun antamasta ensivaikutelmasta poiketen maku oli marjainen (puolukka, karpalo), lannan ja maamaisten elementtien jäädessä hieman taka-alalle. Kokonaisuutena viinin maku oli tasapainoinen ja pitkä.
Ikääntyneeksi viiniksi Chateau Musar Red 1998 oli hyvin säilynyt. Viinissä havaittu lievä oksidaatio (viinin hapettuminen) ei haitannut, vaan toi mielestämme mielenkiintoisen lisän tämän viinin makumaailmaan.
Tätä vivahteikasta ja perinteikästä viiniä luonnehtii mielestämme hyvin arabialainen ikivanhoilla soittimilla tulkittu perinnemusiikki...

Kuuntele: Darbuka Samai

__________________________________

Pisteet: 16,5 / 20

______________________________________

Chateau Musar - iäkäs kulttiviini Libanonista, Viinihetki

Maistelulautasella tarjolla olleet hollantilaiset goudatyyppiset juustot (Reypenaer, Reypenaer V.S.O.P, Chèvre, Affineurs) saivat viinistä harmonisen kumppanin.  Erityisesti 2 vuotta kypsytetty aromikas Reypenaer V.S.O.P ja Musar nauttivat toistensa seurasta. 
Viikunahilloke ja välimerellinen miedosti sinihomejuustoinen pehmeä leipä olivat hyvä lisäke juustolautaselle. Viini saattaisi sopia myös lähi-idästä kotoisin oleville ruoille. Pelkästään istuskelu/nautiskeluviininä viinin ominaisuudet eivät ehkä pääsisi niin hyvin oikeuksiinsa kuin ruoan kanssa.
___________________________________

Lisätietoa juustoista:

Reypenaer Cheese 
___________________________________

Lue myös:


Historiallinen rypäle Kreikasta

___________________________________

SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal