Siirry pääsisältöön

Punaviini Chateau Fontesteau 2002 ja ankkasalaatti



Toukokuussa 2017 maistelimme Chateau Fontesteau vuosikertaa 2011 ja vertailun vuoksi halusimme maistaa nyt saman viinin 9 vuotta vanhempaa vuosikertaa 2002. Pakasteessa sattui olemaan ankan rintafile, josta syntyi sopivasti ankkasalaatti kahdelle. Siinäpä oiva viinihetken iltapala.

Chateau Fontesteau 2002 


Chateau Fontesteau 2002 kuuluu ranskalaisessa laatuluokituksessa Cru Bourgeois (Porvaris-chateau) –luokkaan. Cru Bourgeois on Medocin alueen toiseksi korkein laatuluokka ns. aateliskalenterin jälkeen.

Chateau Fontesteausta löytyy tyypillinen Bordeaux’n alueen rypälesekoitus. Cabernet Sauvignon on päärypälelajike, jota tukevat Merlot, Cabernet Franc sekä Petit Verdot. Vuoden 2011 sekoituksesta puuttuvat Cabernet Franc ja Petit Verdot- rypäleet.
Vuosikerta 2002 oli Euroopassa säiden suhteen haasteellinen Champagnen aluetta lukuun ottamatta. Myös Bordeaux’n sato oli pieni ja tasoltaan vaihteleva.

Maistelukokemukset


Lasissa viini oli väriltään kirkas, voimakas ja ruskean kolan sävyinen. Hitaat kyyneleet ja ”kunnon jalat” ilmensivät viinin korkeaa viskositeettia. Tuoksu oli puhdas, voimakas ja kehittynyt. Aromeista erottui erityisesti tallin, lannan ja maatuneiden syksyn lehtien vivahteita.
Viinin maku oli kuiva, keskitäyteläinen ja tanniineiltaan lempeän kehittynyt. Hedelmäisyys oli runsasta. Aromeista löytyi mm. multaa ja mausteita. Jälkimaku oli pitkä. Kokonaisuutena viini oli tasapainoinen, monimuotoinen ja täysin valmis nautittavaksi. 
Chateau Fontesteau 2002 on loistava ruokaviini. Se sopi erinomaisesti ankkasalaatille korostaen sen hienoista pippurisuutta. Pehmeytensä vuoksi se sopisi mielestämme myös nautiskeluviiniksi

Pisteet 18,5 /20 p

Hinta - Alko

Lisätietoa:



___________________________________


Täydellinen ankkasalaatti

 (3 annosta)
  • 1 ankan rintafilee (n. 360g)
  • suolaa
  • mustapippuria6 siivua pekonia
  • 1-2 kourallista punaisia kirsikkatomaatteja halkaistuna
  • värikästä lehtisalaattia, vuonankaalia tms. paloiksi revittynä
  • rucolaa silputtuna
  • kourallinen kuivattuja pehmeitä luumuja pilkottuna paloiksi
  • 3 rosmariinin oksaa

Kastike:

  • 1,5rkl balsamicoa
  • 2,5rkl hunajaa
  • 5rkl pehmeänmakuista oliiviöljyä
  • 1tl hienonnettuja rosmariinin lehtiä
  • suolaa maun mukaan
  • mustapippuria maun mukaan

Valmista kastike vatkaamalla kaikki aineet keskenään ja jätä maustumaan.
Leikkaa ankan rintaan rasvapuolelle ristikkäisviillot. Aseta ankka valurautapannulle rasva puoli pannuun päin ja laita kuumenna pannu melko kuumaksi. Mausta rasvaton pinta suolalla ja mustapippurilla. Paista ankkaa reilu 5 minuuttia, kunnes rasva on sulanut ja pinnassa hyvä väri. Käännä ankka ympäri ja mausta rasvapuoli myös suolalla ja mustalla pippurilla. Laita kansi pannun päälle ja kypsennä ankkaa toiset 5-10 minuuttia kannen alla, kunnes ankka on kypsä, mutta keskeltä hieman rosee. Kääri ankka folioon ja jätä tekeytymään noin 10 minuutin ajaksi. 
Sillä välin paista pekonit kypsiksi pannulla ja laita sen jälkeen valumaan talouspaperin päälle. Laita lautaselle salaattia ja rucolaa lisää päälle kirsikkatomaatteja ja kastiketta. Leikkaa ankka ohuiksi siivuiksi ja jaa se ja pekonin siivut lautaselle. Lisää päälle vielä hieman kastiketta sekä luumun palat. Koristele värikkäällä salaatilla ja rosmariinin oksalla. Tarjoile välittömästi!
Lähde:
Antipastaa-ruokablogi:
Paras ankkasalaatti (viljaton, gluteeniton, munaton, maidoton,paleo)



____________________________

Lue myös:

Ranskalainen viinihetki (Chateau Fontesteau vuosikerta 2011)


SUOSITUIMMAT

Punaviini Il Barone Rosso 2018 ja Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella

Lokakuun viileään päivään sopi hyvin italialainen kevyt punaviini Il Barone Rosso 2018 ja pastaruoka Tagliatellea metsäsieni-sinihomejuustokastikkeella (Resepti) Rosa Viini & Ruoka yhteistyö sai jatkoa tämän maukkaan yhdistelmän muodossa. Il Barone Rosso 2018 Il Barone Rosson tuottaja on viinitila, joka on pysynyt saman perheen omistuksessa jo kolmen sukupolven ajan. Tämä punaviini on yksi heidän suosituimmista tuotteistaan. Viini on 100% Sangiovese -rypäleestä valmistettu. Sangiovese on Italian viljellyin rypälelajike ja maan arvostus punaviinimaana on pitkälti Sangiovesen ansiota. Toscanasta kotoisin oleva rypäle viihtyy parhaiten lämpimässä ilmastossa ja vaatii melko pitkän kasvukauden. Parhaat viininsä se tuottaa kasvaessaan kalkkipitoisessa sorassa. Maistelukokemukset Lasissa viini oli kirkas, väriltään rubiinipunainen ja syvyydeltään kohtalaisen voimakas. Viskositeetti oli yllättävän korkea. Tuoksu oli nuorelle viinille tyypillinen ja voimakkaan

Punaviini Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 ja hunajaisia grillipihvejä

Vielä on kesää jäljellä ja suunnitelmissa oli grillata ulkona, mutta sateisesta säästä johtuen pihagrilli vaihtuikin parillapannuun. Possupihvien lisäksi pannulla tirisi puolikkaita puna- ja valkosipuleita sekä limeä. Rosa Ruoka&Viini -yhteistyön merkeissä meille tarjoutui mahdollisuus maistaa australialainen italiaisella appassimento - menetelmällä tehty punaviini, Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016. Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016 Nugan Alfredo Passo Appassimento on kunnianosoitus Nugan Estate -viinitilan perustajalle Alfredo Nuganille ja hänen intohimoiselle visiolleen laadukkaista ja upeista viineistä. Nykyään Nugan Estate -viinitilaa johtavat hänen lapsenlapsensa. Nugan Estate on tunnettu runsaista ja täyteläisistä punaviineistään. Tämä maistelemamme punaviini on peräisin premium -viinitarhasta, joka sijaitsee Riverinassa Australian Uudessa Etelä-Walesissa (New South Wales).  Australian New South Wales on tunnettu siitä, että viiniköynnös

Piqueras Gold Label 2016 – ryhdikästä punaviiniä kreikkalaiselle perinneruoalle

  Pitkästä, pitkästä aikaa teimme kreikkalaista kansallisruokaa, Stifadoa . Tätä herkkua olemme aikoinaan syöneet Kreikan matkoilla ja siihen ihastuneena olemme sittemmin valmistaneet sitä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa tämän herkullisen lihapadan tekemiseen innoitti vuolukivestä valmistettu Uunikko -pata, joka sopii erinomaisesti kaikkiin pitkää haudutusta vaativiin pataruokiin. Samalla kokeilimme uutta Stifado-ohjetta Rosa Viini & Ruokakerhon reseptivalikoimasta. Viiniksi tälle reseptille valitsimme espanjalaisen luomupunaviinin, Piqueras Gold Label 2016 (näytepullo, Rosa Viini & Ruoka) Piqueras Gold Label 2016 Piqueras Gold Label 2016 tulee Espanjan Almansasta. Viini on kolmen rypäleen sekoitus: Monastrell 70%, Garnacha Tintorera 20% ja Syrah 10%. Viinitarha sijaitsee 800-900 metrin korkeudessa ja on luonnonmukaisesti viljelty. Maaperä on hiekkaista ja kalkkikivipitoista.  Piqueras Gold Label 2016 on saanut tänä vuonna useita kansainvälisiä pal